Θέματα Αγοράς

Ζήτηση σε καυσόξυλα

Στο ζενίθ έχει εκτοξευτεί η ζήτηση για καυσόξυλα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι παραγγελίες παραδίδονται μετά από έναν μήνα και πλέον λόγω του φόρτου εργασίας, ενώ ανάρπαστα έχουν γίνει ήδη τα καυσόξυλα και τα παράγωγά τους στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι ανάγκες για θέρμανση ξεκινούν ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πολύ αυξημένο, όμως, όπως επισημαίνουν έμποροι ξυλείας από τη Βόρεια Ελλάδα είναι φέτος το ενδιαφέρον για καυσόξυλα και από την Αττική και άλλες νότιες περιοχές της χώρας, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα έλλειψη ξυλείας, καθώς φέτος δεν έχουν εισαχθεί καυσόξυλα από τη Βουλγαρία.

Υψηλή ακόμη η κατανάλωση καυσίμων παρά την ενεργειακή κρίση

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι,  παραμένουν – παρά την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών – οι καταναλώσεις, τόσο στο ρεύμα όσο και στα υγρά καύσιμα (βενζίνες και ντίζελ κίνησης), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 7μηνο του 2022. 

Παράγοντες της αγοράς, αποδίδουν την άνοδο αυτή, στις αυξημένες τουριστικές ροές που ωθούν προς τα πάνω τις μετακινήσεις, στη γενικότερη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας (η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν 7%), στο γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2021 εξακολουθούσαν να ισχύουν ως ένα βαθμό περιορισμοί στις μετακινήσεις, αλλά και στις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος και υγρών καυσίμων (fuel pass) οι οποίες απορροφούν ένα μέρος της επιβάρυνσης για τους καταναλωτές.

Καλύτερος ο τζίρος των εμπορικών, αλλά κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας

Καλύτερο τζίρο σε σχέση με πέρυσι είχαν έξι στα δέκα εμπορικά καταστήματα κατά τη φετινή θερινή εκπτωτική περίοδο με τις πωλήσεις ωστόσο για την πλειονότητα των επιχειρήσεων να παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία ερεύνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, αποτυπώνουν μία σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς, ωστόσο το διεθνές περιβάλλον, η έλλειψηc ρευστότητας, η άνοδος κόστους ενέργειας και μεταφορών σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, δημιουργούν τεράστιο έλλειμμα στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και εμποδίζουν τη δυναμική ανάπτυξη των πωλήσεων.

Η καινοτομία, παράγοντας προσέλκυσης των επενδύσεων

Η καινοτομία αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση των επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή στην κορυφή του ελληνικού συστήματος καινοτομίας βρίσκεται ο τομέας των βιοεπιστημών και των υπηρεσιών υγείας, με 81 νεοφυείς επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Elevate Greece. Είναι ενδεικτικό, πως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, το 65% και 35% αντίστοιχα, των φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων που αδειοδοτούνται προέρχεται από την συνεργασία των φαρμακευτικών εταιρειών με start ups. Πολλές από αυτές έχουν ιδρυθεί από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Στην Ελλάδα ο ΣΕΒ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια, με επενδυτικούς φορείς ώστε οι νέες ιδέες να μπορέσουν να… καρποφορήσουν.

Από 5/9 οι αιτήσεις για την «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Ξεκινούν τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις για την «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Το ποσοστό ενίσχυσης δαπανών Περιφερειακού Χαρακτήρα, δύναται να ανέλθει σε έως και 75%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης. Σκοπός του παρόντος καθεστώτος, είναι η χορήγηση ενισχύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Οργανωμένα Επιχειρηματικά Πάρκα, με το νέο νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο

Από την άναρχη ανάπτυξη, στο οργανωμένο Επιχειρηματικό/Εμπορικό Πάρκο, περνούν σταδιακά οι επιχειρήσεις, αφήνοντας πίσω πολιτικές της δεκαετίας του ’60 όπου εγκαθίσταντο μικρές και μεγαλύτερες μονάδες χωρίς σχέδιο και υποδομές. Εν μέσω διαβούλευσης που ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου για τη θέσπιση πλαισίου ρύθμισης των Επιχειρηματικών Πάρκων από το υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει κινητικότητα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, για επενδύσεις σε αυτά, με σκοπό την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, της εμπορικής δραστηριότητας και της πράσινης επιχειρηματικότητας.