You are currently viewing Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Τον Σεπτέμβριο έρχεται το “Εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, συνολικού προυπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος του προγράμματος, που αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια άνω των 900 εκατ. ευρώ, είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και των παραγωγικών διαδικασιών. 

Το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ» θα χρηματοδοτεί δράσεις όπως η εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, η αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, αλλά και η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.


ΕΣΑ για ανατιμήσεις: Το λιανεμπόριο για άλλη μια φορά «βάζει πλάτη» στα δύσκολα

Το λιανεμπόριο «για άλλη μια φορά ‘βάζει πλάτη’ στα δύσκολα» τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, δηλώνοντας παράλληλα πως θα διεκδικήσει παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν οι μειωμένες πωλήσεις και το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, αναδεικνύει ότι η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021-2022 αγγίζει το 10,2%, ενώ οι κύριοι κλάδοι του λιανεμπορίου εκτός τροφίμων, αυτοκινήτων και καυσίμων δεν ξεπερνούν το 4,2%» αναφέρει συγκεκριμένα ο ΕΣΑ, τονίζοντας πως «παρόλη την αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφορικών και πρώτων υλών, φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ότι το λιανεμπόριο και κλάδοι όπως παραδείγματος χάριν η ένδυση και η υπόδηση, που κατέγραψαν άνοδο τιμών μόνο 1,6% ετησίως, απορρόφησαν το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων και δεν μετέφεραν το κόστος στον καταναλωτή».


Γεωργιάδης: Μέσα στην εβδομάδα τα πρόστιμα σε πρατήρια καύσιμων για αισχροκέρδεια

«Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων για αισχροκέρδεια», ανέφερε σε συνέντευξή του σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι έχουν βρεθεί αρκετές παραβάσεις.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «όποιος επιχειρήσει να βγάλει παραπάνω χρήματα, «θα του πάρουμε το κέρδος επί δυο». Ανέφερε, επίσης, ότι οι έλεγχοι, από το διυλιστήριο μέχρι τον πρατηριούχο καύσιμων, θα ενταθούν ως προς το περιθώριο του κέρδους.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι όσο ανεβαίνει η διεθνής τιμή και πέφτει το ευρώ, τόσο ανεβαίνουν τα καύσιμα.


Προς Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία για φθηνότερα καύσιμα και ψώνια

Ολοένα και περισσότεροι βορειοελλαδίτες, όχι μόνο των παραμεθόριων περιοχών αλλά και Θεσσαλονικείς, σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες για ψώνια και βενζίνη στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, καθώς οι τιμές της αμόλυβδης είναι από 60-70 λεπτά χαμηλότερες στο λίτρο και το γέμισμα του ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου αποβαίνει οικονομικότερο περί τα 40 ευρώ κατά μέσο όρο. Η πτώση του τζίρου των ελληνικών πρατηρίων βενζίνης στην περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους νομούς Κιλκίς και Σερρών είναι κάθετη, ενώ οι εξορμήσεις αυτές δεν γίνονται μόνο για προμήθεια φθηνότερων καυσίμων, αλλά και ενός μεγάλου αριθμού άλλων καταναλωτικών ειδών καθημερινής χρήσης – μεταξύ των οποίων ακόμη και τρόφιμα – από τα αφορολόγητα καταστήματα στα σύνορα ή από καταστήματα των γειτονικών χωρών.


Κ. Καραμανλής: «Στηρίζουμε τους πολίτες με πράξεις κι όχι με λόγια»

Διευκρινήσεις σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Σχετικά με την τιμή του εισιτηρίου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε αυξήσει, εμείς το μειώσαμε και θα το κρατήσουμε σταθερό για όσο καιρό είναι δυνατόν. Γιατί έχουμε μάθει να στηρίζουμε τους πολίτες με πράξεις, όχι με λόγια».


Σε ανησυχητικά επίπεδα η εργασιακή εξουθένωση των γυναικών

Ανησυχητικά επίπεδα εργασιακής εξουθένωσης αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Deloitte, «Women@Work 2022: A Global Outlook», σύμφωνα με την οποία περισσότερες από τις μισές εργαζόμενες που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 53% των γυναικών υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα άγχους τους είναι υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και σχεδόν οι μισές αισθάνονται εξουθενωμένες. Η εξουθένωση αυτή αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που απομακρύνει τις γυναίκες από τους εργοδότες τους: σχεδόν το 40% των γυναικών που αναζητούν ενεργά νέο εργοδότη το ανέφεραν ως τον κύριο λόγο. Περισσότερες από τις μισές ερωτηθείσες εργαζόμενες θέλουν να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους τα επόμενα δύο χρόνια και μόνο το 10% σχεδιάζει να μείνει με τον τρέχοντα εργοδότη τους για περισσότερα από πέντε χρόνια.