You are currently viewing Διεθνείς εξελίξεις

Διεθνείς εξελίξεις

Τα πέντε μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Πακέτο πέντε μέτρων πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια της Κομισιόν να μην μετατραπεί η ενεργειακή κρίση σε οικονομική κατάρρευση.

Το έκτακτο σχέδιο της Επιτροπής βασίζεται σε πέντε άξονες, με πρώτο το πλαφόν στις τιμές. Τα έκτακτα μέτρα θα περιλαμβάνουν επίσης:

  • Έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με υποχρεωτικό στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής.
  • Ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος χωρίς να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και αναδιανομή των «απροσδόκητων» κερδών.
  • «Συνεισφορά αλληλεγγύης» μέσω κόφτη στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
  • Στήριξη των εταιρειών κοινής ωφέλειας για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών – μια στήριξη που θα έρθει μέσα από έκτακτες και ευνοϊκές γραμμές άντλησης ρευστότητας.

Το μέτρο που συγκεντρώνει τις ενστάσεις είναι η επιβολή του πλαφόν στις τιμές, το οποίο στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στο πορτοφόλι του Κρεμλίνου, με τις πρωτεύουσες να έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης. Να σημειωθεί ότι το μέτρο φαίνεται να έχει θορυβήσει τη Ρωσία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απειλεί ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας. «Η Δύση  θα παγώσει όπως η ουρά του λύκου στο γνωστό ρωσικό παραμύθι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.


Πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πλην του αερίου προτείνει η Κομισιόν

Καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν να ανεβαίνουν, η τελευταία φάση της ενεργειακής κρίσης έχει ανοίξει τη συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.  Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. 

Ανάμεσα στις προτάσεις των Βρυξελλών, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι ένα σχέδιο για επιβολή πλαφόν ύψους 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου.


ΕΚΤ: Ύφεση ή ακριβό χρήμα, ιδού η απορία…

«Όλοι περιμένουμε μια ύφεση – το ερώτημα είναι πόσο βαθιά θα είναι», εκτιμά ο Αντρέα Ορσέλ, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγάλης ιταλικής τράπεζας Unicredit. «Το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση θα εξαρτηθεί από πολιτικά ζητήματα και τον πόλεμο στην Ουκρανία», ήταν η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο ίδιος ο Ιταλός τραπεζίτης μιλώντας σε συνέδριο, που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην Φρανκφούρτη.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ, προειδοποίησε ότι και η Γερμανία η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι έτοιμη να συρρικνωθεί λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, των ελλείψεων στην ενέργεια και την αναταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. «Δεν είμαστε πλέον σε θέση να αποτρέψουμε μια ύφεση στη Γερμανία», είπε ο Σέβινγκ.

Η κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλεί πλέον να σπρώξει ολόκληρη την ευρωζώνη σε επικίνδυνες ατραπούς, καθώς κλιμακώνεται ο οικονομικός πόλεμος της Μόσχας με την ΕΕ.

Σύμφωνα όμως με έκθεση της S&P Global Ratings, ο «λογαριασμός» που θα πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πανάκριβη ενέργεια, θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα  και θα φτάσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρόκειται να δώσουν συνολικά κάπου 375 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν μια ύφεση.