Blog
Αποκλειστική συνεργάτης της NASA η Herado,
εταιρεία μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Η Μαριάνθη Φραγκοπούλου Διευθύνουσα Σύμβουλος της Herado,
μιλά για το Παγκόσμιο Success Story της Ελληνικής Εταιρείας.
Ανακοίνωσε στοιχεία, που θα δημοσιεύσει η NASA σε λίγες εβδομάδες.
Η εταιρεία Herado μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλο την κα Μαριάνθη Φραγκοπούλου,
διακρίθηκε για μία ακόμα φορά με την καινοτομία και τη συνεργασία της με τη NASA.
Στην πρo μερικών ημερών νέα προσελήνωση σκάφους της NASA με δύο ομοιώματα αστροναυτών, η εταιρεία μέτρησε την ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται οι αστροναύτες και πέτυχε να εντοπίσει όλες τις παραμέτρους προστασίας των αστροναυτών όπου χωρίς τα δεδομένα αυτά θα κινδύνευε ακόμα και η ζωή τους.
Τα έξυπνα δοσίμετρα της Ελληνικής εταιρείας Herado μετρούν και προστατεύουν από την ακτινοβολία, η οποία είναι μία αόρατη απειλή τόσο για τους αστροναύτες όσο και για κάθε άνθρωπο σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, καθώς τα δοσίμετρα της Herado μετρούν την ακτινοβολία και σε άλλους χώρους πέραν του διαστήματος, όπως σε ιατρικούς χώρους.
Τη Herado ίδρυσε και διευθύνει η πυρηνικός φυσικός Μαριάνθη Φραγκοπούλου.
Η ακτινοβολία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μία αποστολή στο διάστημα όπως ήταν και η πρόσφατη αποστολή της NASA στη σελήνη.
Στην ετήσια συνάντηση – συνέδριο της NASA με τη Herado και το επιστημονικό προσωπικό του κρατικού Αμερικανικού Οργανισμού που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης, η Herado κατέστη η πρώτη και μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που μέτρησε τα επίπεδα ακτινοβολίας στη σελήνη.
Κανένας άλλος δεν το έχει καταφέρει, ούτε η ίδια η NASA.
Το σκάφος που προσεληνώθηκε είχε 2 ανθρώπινα ομοιώματα τη Helga και τη Zohar και η Herado με τα δοσίμετρα επιχείρησε να μετρήσει τη επιρροή της ακτινοβολίας στα σώματα τους καθώς η NASA θα στείλει στο διάστημα γυναίκες αστροναύτες και με βάσει αυτά τα αποτελέσματα τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν στο επιστημονικό περιοδικό Nature θα σχεδιαστεί η στρατηγική προστασίας των επόμενων αποστολών στη σελήνη.
Η Herado έχει ήδη πάρει έγκριση και για τις επόμενες αποστολές αποδεικνύοντας την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των συστημάτων της Ελληνικής εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται έως σήμερα σε 16 χώρες.
Η ακτινοβολία επηρεάζει την υγεία των αστροναυτών καθώς αλληλεπιδρά με τα ζωτικά τους όργανα αλλά επιδρά και στο σύνολο των συστημάτων της αποστολής. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να μετράται σε κάθε περίσταση και περίπτωση το επίπεδο ακτινοβολίας καθώς υπάρχουν διαφορετικά είδη ακτινοβολίας.
Το καινοτόμο δοσίμετρο της Herado μετρά όλα τα είδη ακτινοβολίας επενδύοντας στην πρόληψη της υγείας των αστροναυτών και των ανθρώπων, δηλαδή να προστατεύσουν πρίν εκτεθούν στις διάφορες μορφές ακτινοβολίας.
Στο ερώτημα πως επιβίωσαν οι αστροναύτες παλαιότερα χωρίς την τεχνολογία του σήμερα η κα Μαριάνθη Φραγκοπούλου ανέφερε πως ο επιστήμονας που επιμελήθηκε τις αποστολές του APOLLO είναι και ο μέντορας της ο οποίος της μετέφερε γνώσεις της επιρροής της ακτινοβολίας που τη βοήθησαν στον εντοπισμό των ακριβών παραμέτρων του σήμερα ενώ στο παρελθόν οι αστροναύτες επέστρεψαν με την παθητική παρενέργεια δηλαδή είχαν ήδη εκτεθεί στην ακτινοβολία με τις επιπτώσεις της.
Η Herado κατευθύνει την προστασία των αστροναυτών στις αποστολές στο διάστημα.
Ο ήλιος φέρει τα σωματίδια Solar flare και ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο των αστροναυτών αλλά και να θέσουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την αποστολή.
Για την πρόβλεψη της δράσης των Solar flare, χρειάζονται ακριβείς μετρήσεις ακτινοβολίας.
Μεταξύ της τελευταίας και της προτελευταίας αποστολής υπήρξε ένα πολύ έντονο φαινόμενο Solar flare, στο οποίο αν είχαμε αστροναύτες θα είχαμε πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Στο βαθύτεριο διάστημα δεν υπάρχει η προστασία από την ατμόσφαιρα και το επίπεδο επικινδυνότητας είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η καινοτομία της Herado μπήκε στο πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ της NASA από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού της NASA για την επιστροφή στη Σελήνη, παίρνοντας αμέσως έγκριση με την παρουσίαση των έξυπνων δοσίμετρων.
Η κα Μαριάνθη Φραγκοπούλου συνεργάζεται 20 χρόνια με την ομάδα της NASA που έχει σκοπό την προστασία των αστροναυτών στις αποστολές.
Όταν συνέλαβε την ιδέα οι επιστήμονες της NASA της ανέφεραν πως αν καταφέρει να πετύχει το δοσίμετρο θα προσφέρει στην ανθρωπότητα μία σπουδαία υπηρεσία για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Η Herado έχει καταφέρει να προσπεράσει σε καινοτομία και τεχνολογία τους μεγαλύτερους κολοσσούς της τεχνολογίας παγκοσμίως.
Η NASA στο τελευταίο συνέδριο επίλεξε τη Herado για όλες τις επόμενες αποστολές της αλλά και ο Γερμανικός Διαστημικός Οργανισμός θα πετάξει με τα δοσίμετρα της Herado.
Η συνέντευξη δόθηκε από την κα Μαριάνθη Φραγκοπούλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio by Alpha 989 στην εκπομπή του Γιώργου Παπατριανταφύλλου, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2024.