You are currently viewing «Αντιμετωπίζοντας τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας» Κοινή εκδήλωση Β.Ε.Α – Κ.Ε.Θ.Ι

«Αντιμετωπίζοντας τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας» Κοινή εκδήλωση Β.Ε.Α – Κ.Ε.Θ.Ι

Στην ενημέρωση των επιχειρηματιών- μελών του Επιμελητηρίου αλλά και των εργαζομένων του για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, προχώρησε η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, πραγματοποιώντας την προηγούμενη εβδομάδα ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Την εκδήλωση με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας», χαιρέτισαν η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, η Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας Αθανασία Ξεπαπαδάκου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κώστας Δαμίγος.

Ο Πρόεδρος Β.Ε.Α κ. Παύλος Ραβάνης, τόνισε ότι: «Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αναγνωρίζει και σέβεται διαχρονικά, τη σπουδαιότητα μιας εργασιακής νοοτροπίας, βασισμένης στον αμοιβαίο σεβασμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είμαστε ευαισθητοποιημένοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε νέα θεσμική διαδικασία, για την πρόληψη αλλά και πάταξη, τέτοιων φαινομένων. Για την προστασία των εργαζομένων μας, των συνεργατών μας και του εξυπηρετούμενου κοινού, εναρμονιζόμαστε με όλα τα ισχύοντα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας. Το Επιμελητήριό μας, δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει όλες τις υποδείξεις, οδηγίες και συστάσεις, για τη διασφάλιση του Οργανισμού και των εργαζομένων μας, αλλά θα τις προωθήσει και στις επιχειρήσεις – μέλη μας, για την ενιαία και καθολική αντιμετώπιση».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός κα Μαρία Κεφάλα επεσήμανε ότι: «Η βία και η παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, σε οποιαδήποτε μορφή της, είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα. Με συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα, ενισχύουμε την ασφάλεια και θωρακίζουμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για όλους. Μηδενική ανοχή στα περιστατικά βίας και παρενόχλησης, απ’ όπου κι αν προέρχονται είναι το μήνυμα και ο στόχος μας».

Η γ.γ. κα Ζέφη Δημαδάμα, δήλωσε ότι «Ακούγοντας τη λέξη παρενόχληση, ίσως δεν μας έρχεται αμέσως στον νου η εργασιακή παρενόχληση.  Κι όμως, η εργασιακή παρενόχληση, η βία στον χώρο εργασίας, είναι μια δυσάρεστη  πραγματικότητα. Η λέξη που περιγράφει αυτή τη μορφή κακοποίησης, έρχεται από τα αγγλικά: Mobbing, ή αλλιώς «ηθική παρενόχληση». Η νομοθεσία την απαγορεύει με  τον Ν.4808/2021 που ήταν πρωτοβουλία και προτεραιότητα της κυβέρνησης. Σήμερα στην εκδήλωσή μας, το ΚΕΘΙ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ανοίγουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, που μας αφορά όλες και όλους.  Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει και ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειες, που συμπληρώνουν και ενισχύουν τις πολιτικές που ήδη προωθούνται. Τέλος, το εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο που εκπονήθηκε από το ΚΕΘΙ, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων και των εργοδοτών για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, άρα και την προάσπιση της ισότητας των φύλων».

Η κυρία Αθανασία Ξεπαπαδάκου, ανέφερε ότι: «Η αποτελεσματική θωράκιση του χώρου της εργασίας μέσα από την ανάδειξη και την καταπολέμηση των περιστατικών βίας και παρενόχλησης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, με μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών, ενισχύει την εφαρμογή του θεσμικού πλέγματος που έχει υιοθετήσει η ελληνική Πολιτεία, καθιστώντας σαφή τη «μηδενική ανοχή» απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Η Πράξη «Παρεμβάσεις για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στους φορείς και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», που υλοποιεί το ΚΕΘΙ, στοχεύει στη διευκόλυνση των δημοσίων φορέων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων ως προς την εφαρμογή του Νόμου 4808/2021, με τον οποίο η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Ο αντιπρόεδρος του Β.Ε.Α κ. Κώστας Δαμίγος επεσήμανε ότι «Όλα τα προβλήματα που γεννιόνται από τις παράνομες, καταχρηστικές ή ανήθικες συμπεριφορές, μέσα στον χώρο εργασίας μας και δραστηριοποίησής μας, αλλά και παράπλευρα συναφή θέματα, προκαλούν ζημία και απαξιώνουν την ίδια την επιχείρηση, τον ιδιοκτήτη και τον περίγυρό του. Ως Μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου μας, θέλω να εκφράσω ότι στην περίπτωση της αποφυγής κάθε φαινομένου βίας ή παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, φιλοδοξούμε να είμαστε και απόλυτα εναρμονισμένοι με τον νόμο και αυστηροί στην τήρησή του  από όλους, χωρίς διάκριση».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι βασικοί πυλώνες του Έργου «Παρεμβάσεις για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης σε φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Παρουσιάστηκαν επίσης, τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας που διεξήγαγε το ΚΕΘΙ από τις συνεργάτιδες του φορέα, κ.κ. Βικτωρία Γκερμότση και Ναυσικά Μοσχοβάκου, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν θέσεις που σχετίζονται με το Έργο, από τις κυρίες: Γεωργία Μίλκα (ΚΕΘΙ), Βασιλική Σαΐνη (ΓΓIAΔ), Μαρία Βουτσίνου (ΣτΠ), Ειρήνη Ματσούκα (Β.Ε.Α.), Ελένη Πλέσσα (RESOLVE) και Δρ. Νεφέλη Ράντου (Επικοινωνία & Προσβασιμότητα).