Με αφορμή το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΟ και η ΑΑΔΕ για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, το Τμήμα Βιοτεχνών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις επαχθείς συνέπειες του νόμου, στις πολύ μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις.
Επισημάνσεις:
Αύξηση γραφειοκρατίας: Ο νόμος για ψηφιακή παρακολούθηση, θυμίζει γραφειοκρατία προηγούμενων δεκαετιών, αναιρώντας την πρόοδο από την απλοποίηση της διακίνησης αγαθών. Σχεδιάζεται μια νέα “ψηφιακή γραφειοκρατία” που θα επιβαρύνει άσκοπα τις επιχειρήσεις, οδηγώντας κάποιες πολύ μικρές, στο κλείσιμο.
Απουσία τεκμηρίωσης: Η επιλογή της ψηφιακής παρακολούθησης όλων των αγαθών, στερείται τεκμηρίωσης για το μέγεθος της φοροδιαφυγής που προέρχεται από τη λαθραία διακίνηση αγαθών (με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή). Η ΑΑΔΕ, αγνοεί το υψηλό κόστος του μέτρου για τις μικρές επιχειρήσεις και επιλέγει μια “δαρβινική” προσέγγιση.
Αναποτελεσματικότητα χωρίς ελέγχους: Η ψηφιακή παρακολούθηση χωρίς φυσικούς ελέγχους, θα έχει πενιχρά αποτελέσματα. Η γραφειοκρατική επιβάρυνση όμως, των μικρών επιχειρήσεων, είναι δυσανάλογη σε σχέση με την αναμενόμενη ωφέλεια.
Αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις: Το Επιμελητήριό μας, στηρίζει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αντιτίθεται όμως σε μεθόδους που πλήττουν τη λειτουργικότητα και ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων.
Ανεπίκαιρη και αναποτελεσματική προσέγγιση: Η ψηφιακή παρακολούθηση αν και προβλεπόταν με το νόμο 4308/2014, ατόνησε, καθ’ ότι ούτε οι μνημονιακοί θεσμοί, ούτε η ΕΕ, την θεώρησαν αναγκαία, αναγνωρίζοντας την αναποτελεσματικότητά της.
Ανεφάρμοστο χρονοδιάγραμμα: Τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το υπουργείο και η ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής, κρίνονται απαράδεκτα. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που κατά κανόνα δεν διαθέτουν μηχανογράφηση, είναι αδύνατον να είναι συνεπείς εντός του χρονοδιαγράμματος που απαιτεί η ΑΑΔΕ.
Κάλεσμα για επανεξέταση:
Οι Βιοτέχνες καλούν την ΑΑΔΕ να επανεξετάσει το σχέδιο νόμου, τονίζοντας:
- Την έλλειψη τεκμηρίωσης για την ωφέλειά του
- Το δυσανάλογο κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις
- Την αναποτελεσματικότητα χωρίς φυσικούς ελέγχους
- Τις αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις
- Την ύπαρξη εναλλακτικών, πιο αποτελεσματικών μεθόδων.
Προτάσεις:
- Εστίαση σε στοχευμένους ελέγχους υψηλού κινδύνου
- Αξιοποίηση υπαρχόντων δεδομένων και μηχανισμών ελέγχου
- Συνεργασία με τα Επιμελητήρια για εναλλακτικές λύσεις.
Συμπέρασμα
Το Τμήμα Βιοτεχνών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, διαφωνεί με τον ανωτέρω νόμο, θεωρώντας τον αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό και επιβλαβή, για τις μικρές επιχειρήσεις. Καλεί δε, για επανεξέταση και υιοθέτηση εναλλακτικών, στοχευμένων και τεκμηριωμένων μεθόδων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Γιαγτζής Γιώργος Σύμβουλος Δ.Σ. – Πρόεδρος Τμήματος Βιοτεχνών ΒΕΑ.