«Σύγχυση στη σύσταση επιχειρήσεων από τη διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης. Απόσυρση της ρύθμισης για δημιουργία Γ.Ε.ΜΗ από το ΤΕΕ ζητάει το Β.Ε.Α»

Την άμεση απόσυρση των δυο άρθρων 189 και 190 στο Γ΄ Κεφάλαιο του προωθούμενου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό και απλοποίηση των Δημοσίων Συμβάσεων ζητάει ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην αιφνιδιαστική ρύθμιση, που επιτρέπει τη σύσταση Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Πρόκειται για διατάξεις, που έφερε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Ανάπτυξης κα Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τα Επιμελητήρια, που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ.

Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι από την γενική διατύπωση των διατάξεων, θα προκύψουν άμεσα σημαντικά προβλήματα και αρνητικές συνέπειες στην εύρυθμη και καθολική λειτουργία του Εμπορικού Μητρώου.

Επί σειρά ετών, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα Επιμελητήρια – Μέλη της, έχουν επενδύσει οικονομικά και με πολύχρονη εργασία του προσωπικού τους στην ολοκλήρωση και στη σωστή λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ, χωρίς ακόμη να έχουν τακτοποιηθεί πλήρως επιμέρους εκκρεμότητες του θεσμικού πλαισίου.

Εν μια νυκτί, το οικονομικά επιτελείο επιχειρεί να αλλάξει το ουσιαστικό περιεχόμενο του Εμπορικού Μητρώου, προκαλώντας σύγχυση τόσο στις υπόχρεες επιχειρήσεις τεχνικών έργων, όσο και στις λειτουργίες – υπηρεσίες, όπως οι τοπικές Υ.Γ.Ε.ΜΗ και ΥμΣ.  

Ο πρόεδρος Π. Ραβάνης, απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης κο Άδ. Γεωργιάδη, τονίζει:

«Στο πλαίσιο της θετικής μέχρι σήμερα συνεργασίας μας και ανταπόκρισής σας στις παρεμβάσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ζητάμε την άμεση απόσυρση των επίμαχων άρθρων, για να αποφευχθεί:

  • η πολυδιάσπαση του Γ.Ε.ΜΗ,
  • η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμόδιων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ
  • η πλημμελής εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και
  • η δυσχέρεια στην κατάταξη των μικτών επιχειρήσεων κατά ΚΑΔ».