Συνεχίζεται η συνεργασία ΟΑΕΔ – Β.Ε.Α. για την κατάρτιση στα τεχνικά επαγγέλματα

Νέα ευρεία τηλεδιάσκεψη, η δεύτερη κατά σειρά για το ίδιο θέμα, πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και του ΟΑΕΔ με αφορμή τον τελικό σχεδιασμό για τις Σχολές Μαθητείας, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Κατά την διάρκεια της νέας συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις του ΒΕΑ και της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (Π.Ο.Σ.Ε.Η.) που αφορούν: 

1ον Στην ανάγκη κατάρτισης των μελών της Π.Ο.Σ.Ε.Η μέσω της δημιουργίας Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, στις Σχολές Μαθητείας 

2ον Στην υλοποίηση εξειδικευμένων Προγραμμάτων Κατάρτισης Εργοδοτών, Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων. 

Τις κοινές προτάσεις Β.Ε.Α. και Π.Ο.Σ.Ε.Η., συζήτησαν κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, εκ μέρους του Β.Ε.Α, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Κώστας Δαμίγος, με την Γενική Διευθύντρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ κα Αθ. Θεοδωρίδου. Εκ μέρους της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (Π.Ο.Σ.Ε.Η.), συμμετείχε  ο πρόεδρος κ. Θ. Αγγουράκης, ο Γεν. Γραμματέας κ. Χ. Κωνσταντόπουλος   και ο ειδικός  γραμματέας κ. Π. Τσοκανής.  Επίσης, συμμετείχαν και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΟΑΕΔ.  

Η Διευθύντρια του ΟΑΕΔ, κα Θεοδωρίδου, επισήμανε αφενός μεν την θετική συγκυρία της συνάντησης, καθώς οριστικοποιείται η διαμόρφωση του προγράμματος των Σχολών που θα λειτουργήσουν, αφετέρου δε, την πρόθεση του Οργανισμού να βοηθήσει προς την κατεύθυνση τόνωσης των τεχνικών κλάδων.

Θετική ανταπόκριση υπήρξε στα δυο αιτήματα των επαγγελματιών, με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθεί στη συνέχεια και η ανάγκη της πρακτικής άσκησης από τις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου. Ιδιαιτέρως σημαντική, είναι η αποδοχή του αιτήματος του κλάδου, για τη διατήρηση του Τμήματος της Σχολής στο Καλαμάκι.

Για την αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας, ο ΟΑΕΔ προγραμματίζει δράσεις ενημέρωσης των μαθητών, για τα τεχνικά επαγγέλματα, τόσο μέσω του προγράμματος Erasmus, όσο και μέσω διαφήμισης. Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία πειραματικών σχολών για την επόμενη χρονιά για εξειδικευμένες ειδικότητες, όπως η ηλεκτροκίνηση, μέσω της δημιουργίας κοινών ομάδων εργασίας, με  τη συμμετοχή και του αρμόδιου κλάδου. Στην δράση αυτή, συμφωνήθηκε και η συμβολή τόσο του Επιμελητηρίου, όσο  και της Π.Ο.Σ.Ε.Η.

Από την πλευρά του, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Β.Ε.Α. Κ. Δαμίγος τόνισε, την διάθεση του Επιμελητηρίου να συνδράμει στην ενίσχυση των τεχνικών κλάδων μέσω της δημιουργίας νέων προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης. 

Οι συνέργειες του ΒΕΑ και του ΟΑΕΔ θα συνεχιστούν και για άλλους τεχνικούς κλάδους, προκειμένου να καταρτιστούν νέοι επαγγελματίες μέλη του Επιμελητήριο για την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι άρτια εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι επαγγελματίες συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξη των ίδιων των επιχειρήσεων, όσο και της οικονομίας γενικότερα.