Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης στο Β.Ε.Α

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης στο Β.Ε.Α

Μείωση εισφορών κατά μισή μονάδα από την 1η Ιουνίου –Ανάσα για χιλιάδες επιχειρήσεις

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς ή κατά 7,14% για περισσότερους από 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, από την 1η Ιουνίου, κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας παρουσία δεκάδων μελών του.

Συγκεκριμένα, οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση, θα επανέλθουν στο 3% για τους εργοδότες και σε αντίστοιχο 3% για τους εργαζόμενους, από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών, για τους μη μισθωτούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Χατζηδάκη για την παρουσία του στο Δ.Σ, υπογράμμισε, ότι το Επιμελητήριο έχει εστιάσει στην αναβάθμιση της κατάρτισης και έχει ήδη καταγράψει ότι οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ειδικότερα σε κλάδους που απαιτούν τεχνική εξειδίκευση, αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού, επισημαίνοντας ότι στο Νόμο 4921/2022 περιλαμβάνονται καινοτομίες που θα συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Ο κ. Ραβάνης για άλλη μια φορά, επανέλαβε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, με περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και επιδότηση του υπέρογκου κόστους ενέργειας.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά», επισήμανε τρεις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται:

1ον Την επανεκκίνηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) πρώην ΟΑΕΔ, με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς εργαζόμενους και ανέργους αλλά και την εφαρμογή νέας στεγαστικής πολιτικής

2ον Την υιοθέτηση νέας λογικής για την καταβολή επιδομάτων με στόχο την στήριξη όσων πραγματικά έχουν ανάγκη, θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια για την λήψη παροχών και ωφελημάτων μέσω της ΔΥΠΑ. Όσον αφορά πλέον το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας και συνεχίζει να καταβάλλεται κατά 50% εφόσον ο άνεργος βρει εργασία, ενώ διακόπτεται σε περίπτωση που αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας και διαγράφεται από το μητρώο της ΔΥΠΑ.

3ον Την εκ βάθρων αλλαγή των προγραμμάτων κατάρτισης, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα «πιάνουν τόπο» τα χρήματα των φορολογούμενων και να σταματήσουν να δίνονται δισ. ευρώ χωρίς αντίκρισμα. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε, ότι πρέπει να βελτιωθεί το διαπιστωμένα μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα στον τομέα των δεξιοτήτων και να λυθεί το φαινομενικά «παράδοξο», η ανεργία (αν και μειούμενη…) να κινείται σε υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονα να υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Παύλο Ραβάνη, την στήριξη του Επιμελητηρίου για την διαμόρφωση νέων προγραμμάτων κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων, σε τεχνικά επαγγέλματα που έχουν κενές θέσεις εργασίας και χρειάζονται προσωπικό με εξιδεικευμένες γνώσεις.

Στο Δ.Σ του Β.Ε.Α, συμμετείχε και ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο οποίος επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα στην αγορά θα διοχετευθούν μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης πόροι ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ζητώντας από το Β.Ε.Α να συμβάλει στην προώθηση και αξιοποίηση σημαντικού μέρους και σε τεχνικά επαγγέλματα.