Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Η μεσαία τάξη βρέθηκε -και παραμένει- στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού στις 7 Ιουλίου, να ερίζουν ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από εδώ και στο εξής, αλλά και ως προς τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα.

Έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ. Είναι μια δειγματοληπτική έρευνα, η οποία διενεργείται σε δείγμα περίπου 24.300 νοικοκυριών ή περίπου 56.600 πολιτών.

Δεύτερη έρευνα, είναι αυτή με τα φορολογικά στοιχεία που συλλέγει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω των φορολογικών δηλώσεων. Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, χαρακτηρίζει ως «μεσαία τάξη» τους εργένηδες με ατομικό εισόδημα από 5.373 ευρώ έως 11.200 ευρώ ετησίως, τους παντρεμένους με οικογενειακό εισόδημα από 11.795 ευρώ έως 16.800 ευρώ, τους συζύγους με δύο ανήλικα παιδιά κάτω των 14 ετών και εισόδημα από 11.283 ευρώ έως 23.520 ευρώ, όπως επίσης και τους παντρεμένους με δύο παιδιά άνω των 14 ετών και ετήσιες απολαβές από 10.746 ευρώ έως 22.400 ευρώ.

Σημαντικά προβλήματα, αντιμετωπίζει η πλειονότητα από τους 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται καθημερινά, οι αιτήσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικότεροι λόγοι, είναι η καθυστέρηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να ολοκληρώσει την εκκαθάριση των εισφορών κυρίως του 2018, αλλά και το ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει μεταφερθεί το σύνολο των οφειλών των επαγγελματιών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο είναι υπεύθυνο για να «τρέξει» η ρύθμιση.

Κι όλα αυτά, ενώ η ρύθμιση για την αποπληρωμή οφειλών περίπου 38 δισ. ευρώ, είχε εξαγγελθεί τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ «τρέχει» ήδη εδώ και έναν μήνα.

Σημαντική αύξηση, παρουσίασε το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο το πρώτο 4μηνο του έτους, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να κάνουν άλμα 22,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, εμφάνισε πλεόνασμα 412 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 336 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 241 εκατ. ευρώ ή 22,8%, οι οποίες μόνο εν μέρει αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 164 εκατ. ευρώ ή 22,8%.

Δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή δικαίωμα να πάρει κάποιος επικουρική σύνταξη, θεμελιώνεται μόνον, εφόσον ο ασφαλισμένος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του, έχει συμπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (χρόνια ασφάλισης και ηλικία), τουλάχιστον σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης και σε τουλάχιστον έναν από τους ενταχθέντες στο ΕΤΕΑΕΠ πρώην φορείς επικουρικής ασφάλισης, χωρίς να ελέγχεται εάν πληρούνται ταυτόχρονα και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του δεύτερου πρώην φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του Ταμείου.

Close Menu