Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Διπλό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την έως τώρα εξέλιξη της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών με την ένταξή τους στις 120 δόσεις. Το πρώτο, είναι θετικό συμπέρασμα, καθώς μέχρι προχθές, τα χρέη που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, ανήλθαν στα 4,52 δισ. ευρώ. Το δεύτερο συμπέρασμα, είναι αρνητικό και ανησυχητικό, καθώς από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκύπτει ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την εφαρμογή του νόμου από τους συνολικά 432.550 οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση, ήδη οι 22.389 οφειλέτες την έχασαν, επειδή αδυνατούσαν είτε να πληρώσουν τη μηνιαία δόση της ρύθμισης, είτε τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, ή και τα δύο μαζί. Το συνολικό ποσό των οφειλών που αντιστοιχεί σε αυτές τις «χαμένες ρυθμίσεις», ανέρχεται σε 370,7 εκατ. ευρώ.

Με φόντο τις επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, λαμβάνει χώρα μια κρίσιμη για τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς κρίνεται η αποδέσμευση 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, τα οποία πέρα από κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων αποτελούν (εν μέρει) εν δυνάμει επενδυτικά κεφάλαια. H απόφαση για τον τρόπο αξιοποίησής τους δεν θα ληφθεί σήμερα, όπως έχει ξεκαθαρίσει Ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά το θέμα πιθανότατα θα συζητηθεί. Καταλύτης θα είναι η στάση της Γερμανίας.

Αυξήσεις μισθών στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας αλλά και στις επιμέρους κατηγορίες των εργαζομένων, κατέγραψε ο ΕΦΚΑ τον Μάιο του 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Το μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά 3,29%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 1,76% και στο σύνολο των επιχειρήσεων κατά 3,27% (συμπεριλαμβάνονται η πλήρης και η μερικής απασχόλησης). Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 50,67 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.166,76 ευρώ, αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 24,68 ευρώ και 409,21 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο είναι 40,37 ευρώ και ο μέσος μισθός 599,09 ευρώ.

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια και ψηφίζεται την Παρασκευή. Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα σε σχέση με «το ποσό που γράφουν οι εφημερίδες», άφησε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χωρίς πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Όσο περνούν οι μέρες, μπορεί και να ανέβουν τα νούμερα και να είναι παραπάνω το ποσό από αυτό που γράφουν οι εφημερίδες» ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και παρέπεμψε στο οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνταν μέχρι σήμερα, το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να κυμανθεί στο ποσό των 500 έως 1.000 ευρώ.

Close Menu