Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Έως σήμερα θα πρέπει φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι να τακτοποιήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

1. Εισφορές

Έως σήμερα, Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου θα πρέπει οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώσουν τις εισφορές για τον μήνα Οκτώβριο στον ΕΦΚΑ.

2. ΕΝΦΙΑ

Έως Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου του 2019 θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξοφλήσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξοφλήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου την τέταρτη δόση του φόρου, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

3. Φόρος εισοδήματος

Έως τις 29 Νοεμβρίου του 2019 θα πρέπει να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το 2019. Αυτό αφορά σε όσους έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και δεν πλήρωσαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Με δανεικά ή υπεραναλήψεις κατάφεραν 4 στους 10 Έλληνες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους το τελευταίο εξάμηνο, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία τη έρευνας της Instrum. Σύμφωνα με έρευνα της Instrum για την οικονομική ευημερία, που εξετάζει μεταξύ άλλων και την ικανότητα έγκαιρης αποπληρωμής λογαριασμών σε 24 χώρες, η Ελλάδα φιγουράρει τελευταία στη σχετική κατάταξη (5,39 στα 10) με το 40% των νοικοκυριών να παραδέχεται πως δανείζεται για να “καλύψει” τις υποχρεώσεις του. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%.

Στο «φουλ» είναι οι προσδοκίες της αγοράς εν όψει Black Friday, μιας Παρασκευής που λαμβάνει διαστάσεις μεγάλου εμπορικού γεγονότος, καθώς αποτελεί ορόσημο μιας περιόδου με τζίρο δισεκατομμυρίων. Κάποιες εκτιμήσεις, θέλουν αυτή την αξία να ξεπερνά τα 3-4 δισ. ευρώ, αν και θα πρέπει να πούμε ότι είναι δύσκολη κάθε προσέγγιση τόσο του συγκεκριμένου τζίρου όσο και της εξέλιξής του σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της διασποράς των αγορών των καταναλωτών σε μια ευρύτερη εκπτωτική περίοδο, πέραν της μιας ημέρας (Black Friday). Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η αγορά των Χριστουγέννων, που με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις αποσπά περίπου το 25% του ετήσιου τζίρου του λιανεμπορίου, επηρεάζεται από την εμπορική κινητικότητα του Νοεμβρίου, ο οποίος αυξάνει το μερίδιό του στην συνολική πίτα σε ένα 8%-9%.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το ύψος του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος, αλλά και για το ποιοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι. Τόσο από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, όσο και από τα όσα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, φάνηκε ως δεδομένο ότι θα υπάρξει «περίσσευμα», έστω και αν δεν προσδιορίστηκε ποσοτικά από κανέναν εκ των δύο. Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά για χορήγηση ποσού σε «ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπεριέλαβε στον υπό διαμόρφωση κατάλογο των δικαιούχων και τους πολίτες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της υπερφορολόγησης.

Σε ριζική διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προχωράει η κυβέρνηση. Χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Με τον τρόπο αυτό δρομολογείται η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση τριών διαφορετικών δομών. Στόχος του υπουργείου Εργασίας με τη θεσμοθέτηση του υπερταμείου e- ΕΦΚΑ είναι, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος, να εκδίδονται ταυτόχρονα η κύρια, η επικουρική και η εφάπαξ παροχή του ασφαλισμένου, προκειμένου να επιταχυνθεί η διευθέτηση περισσότερων από 430.000 εκκρεμών υποθέσεων.

Close Menu