Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Τη δυνατότητα υπαγωγής στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων όλων των βεβαιωμένων -ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων- οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί σε δόσεις, προβλέπει ακροτελεύτια διάταξη που τέθηκε στο άρθρο 43 του τελικού κειμένου του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε προχθές στη Βουλή. Η διάταξη αυτή, ορίζει συγκεκριμένα, ότι εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη νέα πάγια ρύθμιση, οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν σε ισχύ.

Νέα δεδομένα στις αγοραπωλησίες ακινήτων, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, κάνοντας ευκολότερη τη διαδικασία για τους φορολογούμενους που έχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, με διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης πιστοποιητικού για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων, για όλα τα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος, χωρίς να προαπαιτείται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών από ΕΝΦΙΑ. Η οφειλή θα εξοφλείται από το τίμημα της πώλησης του ακινήτου και θα αποδίδεται από το συμβολαιογράφο εντός 3 ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.

Αρνητική γνωμοδότηση εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσον αφορά τη διάταξη του αρχικού κειμένου του φορολογικού νομοσχεδίου, με την οποία προβλεπόταν μείωση από τα 500 στα 300 ευρώ του ορίου για τις δαπάνες των επιχειρήσεων που θα πρέπει να εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προκειμένου να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τους οποίους η σχετική διάταξη, απαλείφθηκε τελικά από το κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αυξημένη αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές των εταιρειών τους, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, καταγράφεται από το 56% των CFOs στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η νέα Πανευρωπαϊκή Έρευνα της Deloitte European CFO Survey Autumn 2019 με τη συμμετοχή 1.371 Οικονομικών Διευθυντών από 19 χώρες της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, οι 14 από τις 19 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν μείωση του θετικού πρόσημου στα έσοδά τους. Αντίθετα, η Ελλάδα, με συμμετοχή 3% στο δείγμα, κατέκτησε την 1η θέση μεταξύ των μοναδικών 5 χωρών που αντιμετωπίζουν θετικά την αναπτυξιακή πορεία τους. -Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με βασικό άξονα την αναμόρφωση των ασφαλιστικών εισφορών για 1,44 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους εργάζονται για περισσότερα από 30 έτη, προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Close Menu