Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο, έχουν περιληφθεί στο οριστικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε αργά τη νύχτα στη Βουλή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ αυτών «κουρεύεται» η έκπτωση φόρου για τις ανακαινίσεις κτηρίων, προβλέπονται αλλαγές στο πλαίσιο των e-δαπανών, διατηρείται η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των περιστασιακά απασχολούμενων, παραμένει στα 500 ευρώ το όριο των συναλλαγών με μετρητά, διαγράφονται χρέη ύψους μέχρι 10 ευρώ προς την εφορία, διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων με εκκρεμείς οφειλές ΕΝΦΙΑ, καθιερώνονται τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενώ προβλέπεται μέχρι τον Φεβρουάριο η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Το νομοσχέδιο, περιέχει -χωρίς αλλαγές- τις διατάξεις για τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, όπως επίσης και τις μειώσεις των συντελεστών της κλίμακας κατά μία εκατοστιαία μονάδα, τις αλλαγές στο αφορολόγητο και στην έκπτωση φόρου για τα παιδιά, τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%, όπως επίσης και τα κίνητρα στους κατοίκους εξωτερικού, για να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Αυξήσεις στα καθαρά ποσά των μηνιαίων αποδοχών τους θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2020 εκατομμύρια μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς από το νέο έτος ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων θα γίνεται με βάση τη νέα ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα που προωθεί η κυβέρνηση.

Τι αλλάζει:

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, περιλαμβάνονται διατάξεις που προβλέπουν τις παρακάτω αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων:

1 Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.

2 Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου από τα 1.950 στα 777 ευρώ για τους φορολογούμενους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Η νέα μειωμένη έκπτωση των 777 ευρώ, διαιρούμενη με τον νέο μειωμένο συντελεστή φόρου 9%, θα δίνει και πάλι «έμμεσο» βασικό αφορολόγητο περίπου 8.636 ευρώ, όσο και το ισχύον σήμερα.

3 Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 777 ευρώ κατά 33 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος βαρύνεται με 1 εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή, η συνολική έκπτωση φόρου θα ανέρχεται σε 810 ευρώ. Η έκπτωση αυτή ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 9.000 ευρώ (ακριβώς) σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 1 εξαρτώμενο τέκνο.

4 Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 777 ευρώ κατά 123 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος βαρύνεται με 2 εξαρτώμενα τέκνα (συν 33 ευρώ για το πρώτο και συν 90 ευρώ για το δεύτερο τέκνο). Δηλαδή, η συνολική έκπτωση φόρου θα ανέρχεται σε 900 ευρώ. Η έκπτωση αυτή δίνει «έμμεσο» αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 2 εξαρτώμενα τέκνα.

5 Περαιτέρω προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 900 ευρώ κατά 220 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.

Συνεπώς:

* Η συνολική έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 3 εξαρτώμενα τέκνα θα ανέρχεται σε 1.120 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα ισοδυναμεί με «έμμεσο» αφορολόγητο 11.000 ευρώ.

* Η συνολική έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 4 εξαρτώμενα τέκνα θα ανέρχεται σε 1.340 ευρώ. Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί σε «έμμεσο» αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

6 Σταδιακή αποκλιμάκωση της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν μέχρι και 4 εξαρτώμενα τέκνα.

7 Μείωση των φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται στη φορολογική κλίμακα, πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Με “τσουχτερά” πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ, θα βρίσκονται αντιμέτωποι οι διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, εάν δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων (ΑΑΔΕ). Ειδικότερα στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου στη Βουλή προβλέπεται η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να ζητά εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, ανεξάρτητα από το εάν αυτή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή όχι οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές (ιδιοκτήτες ακινήτων), για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Για το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια της 4ης ημερίδας με θέμα τη «Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων» που διοργανώθηκε από την Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ. Ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι στόχος της νέας επικουρικής είναι η δημιουργία ισχυρών ελληνικών θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια που αναμένεται να ξεπεράσουν, σε βάθος χρόνου, τα 100 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν κατά 35%.

Στην τελευταία φάση αντιμετώπισης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών συνολικού ύψους 27.619.682 ευρώ, εισέρχεται ο ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ. Πρόκειται για ποσά τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε συνταξιούχους από σφάλματα στην επεξεργασία των αρχείων πληρωμής σε δύο χρονικές στιγμές, το Δεκέμβριο του 2018 και τον Μάιο του 2019. Ειδικότερα το Δεκέμβριο του 2018 πιστώθηκαν επιπλέον ποσά ύψους 19.362.673 ευρώ σε 6.410 συνταξιούχους στρατιωτικούς και το Μάιο του 2019 ποσά ύψους 8.257.009 ευρώ σε 1.567 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων έτους 2019 από τον ΟΑΕΔ, όπως αναφέρουν από κοινού σε ανακοίνωση τους το υπουργείο Εργασίας και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 θα αρχίσει να καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2019 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, αλλά και η προπληρωμή των επιδομάτων ανεργίας, των μακροχρονίως ανέργων, καθώς και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.

Close Menu