Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

«Αποκαλυπτήρια» αυτή την εβδομάδα και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και για τους δικαιούχους του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος.Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με «προσθήκες, αλλά και τροποποιήσεις», όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, ενώ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τους δικαιούχους της νέας οικονομικής βοήθειας, το ύψος -και οι δικαιούχοι- της οποίας διατηρούνται ως «επτασφράγιστο μυστικό». Ο υπουργός Οικονομικών, μίλησε χθες για παροχή σε χρήμα, η οποία θα έχει εφάπαξ χαρακτήρα και θα δοθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Όσο για το ποσό, ο Χρήστος Σταϊκούρας απέφυγε και αυτήν τη φορά να «ανοίξει τα χαρτιά του», αφήνοντας το προβάδισμα στον πρωθυπουργό.

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,739 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο. Στα 95 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα, που ενίσχυσαν την επίδοση, ενώ οι δαπάνες για την περίοδο Ιανουαρίου –  Οκτωβρίου 2019 ανήλθαν στα 42,462 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,499 δισ. Σύμφωνα τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠ.ΟΙΚ, για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 906 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 689 εκατ. ευρώ, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ελλείμματος 460 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Η θετική εικόνα της αγοράς οδηγεί τις τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων Tier II το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ήδη, η Alpha Bank μίλησε για έκδοση ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, αλλά θεωρείται περίπου βέβαιο, πως και οι άλλες δύο τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική), θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις, για να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια της αγοράς, αλλά και για να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι κεφαλαίων. Το ύψος των εκδόσεων, εκτιμάται πως δεν θα είναι χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώ, για κάθε μία από τις δύο τράπεζες.

Ολοκληρώθηκε η 21η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 έως 21 Νοεμβρίου 2019, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 49.929 χρήστες, ενώ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 33.305 χρήστες.

Ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3 δισ. ευρώ το χρόνο (σε βάθος χρόνου μέχρι 5,5 δισ.), επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας θα επιφέρει, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η δέσμη μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας που πρότεινε σήμερα η «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη». Πρόκειται για πέντε συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνουν: ταχύτερες αποσβέσεις για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, περιορισμό του κόστους της ενέργειας, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και αύξηση της ενίσχυσης των επενδύσεων στη μεταποίηση από Κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ).

Close Menu