Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Στο τραπέζι του EuroWorking Group θα βρεθεί σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης, για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το εναπομείναν υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού. Το σχέδιο θα παρουσιάσει ο κ. Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος και εκπροσωπεί την Ελλάδα, στις συνεδριάσεις της Ευρωομάδας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας και να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο επίκεντρο βρίσκονται δύο σενάρια:

Σύμφωνα με το πρώτο, αν το υπερπλεόνασμα που θα απομείνει από τον δημοσιονομικό χώρο των 436 εκατ. ευρώ φθάσει, ή ενδεχομένως υπερβεί, τα 300 εκατ. ευρώ, τότε θα διατεθεί για την εφάπαξ περικοπή ενός φόρου. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για το 2019.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, εάν το υπερπλεόνασμα δεν ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ, τότε αυτό θα μοιραστεί σε αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επικρατέστερο σενάριο, θεωρείται η χορήγησή του να γίνει σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας.

«Αποκαλυπτήρια» αυτή την εβδομάδα και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και για τους δικαιούχους του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος. Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με «προσθήκες, αλλά και τροποποιήσεις», όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, ενώ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τους δικαιούχους της νέας οικονομικής βοήθειας, το ύψος -και οι δικαιούχοι- της οποίας διατηρούνται ως «επτασφράγιστο μυστικό».

«Φρένο» σε πρακτικές των λεγόμενων «εισπρακτικών εταιρειών» επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται το εν λόγω υπουργείο, σε συνεργασία και με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, μείωση του αριθμού των επιτρεπόμενων κλήσεων προς οφειλέτες, απαγόρευση της όχλησης των οφειλετών στο χώρο εργασίας, καθώς και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, ενώ ρητά θα απαγορεύεται και η όχληση συγγενών. Το νομοσχέδιο, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2020.

Με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» θα αποφασίσει οριστικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας για τις περικοπές στις συντάξεις, καθώς και για την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, τα οποία οι συνταξιούχοι έλαβαν τελευταία φορά το 2012, με τις παρεμβάσεις του δεύτερου μνημονίου. Αυτό αποφάσισε η αρμόδια -σύμφωνα με τον νόμο 3900/2010- επιτροπή του ΣτΕ, έπειτα από αίτηση που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ πριν από οκτώ ημέρες, δηλαδή στις 15 Νοεμβρίου.

Close Menu