Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ μέσα στο 2020, αλλά και εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς θα διαμορφωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ, οριακά πάνω από τον στόχο του 3,5% ή μόλις κατά 164 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020. 

Άνοιξε έτσι μια περίοδος εντατικών διαδικασιών για το υπουργείο Οικονομικών στο Κοινοβούλιο, καθώς την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Για το 2020 προβλέπεται να υλοποιηθούν όλες οι ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, συνολικού ύψους 1,18 δισ. ευρώ.

Θα πληρώσει λιγότερους φόρους, ενώ σημαντικά ωφελημένες θα είναι και οι επιχειρήσεις καθώς μειώνεται στο 24% ο συντελεστής φορολόγησης και ο φόρος επί των μερισμάτων στο 5% από 10% σήμερα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016 2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ., πέραν των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια.

Στα 436 εκατ. ευρώ προβλέπεται να φτάσει το υπερπλεόνασμα του 2019, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020. Αν και το μέγεθος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την εκτίμηση που υπήρχε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, πριν από ενάμιση μήνα, το οικονομικό επιτελείο προσγείωσε χθες, για άλλη μια φορά, τις προσδοκίες για το ύψος του μερίσματος που πρόκειται να διανεμηθεί. Πηγές του ξεκαθάρισαν ότι από το συγκεκριμένο ποσό και το όποιο υπόλοιπο του αποθεματικού έχει απομείνει θα πληρωθούν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της ΔΕΗ (150 200 εκατ. ευρώ), ενώ θα διατηρηθεί και ένα περιθώριο ασφαλείας (υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ). Με βάση αυτά τα δεδομένα, το υπόλοιπο που θα μοιραστεί ως μέρισμα περιορίζεται σημαντικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ίσως και να μην ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει και η αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου άφησαν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινήσεις βελτίωσης του προφίλ του χρέους και μέσα στο 2020, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. 

Ρυθμό ανάπτυξης l,8% φέτος και 2,1% το 2020 βλέπει για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, αναμένει υπέρβαση του στόχου φέτος και επίτευξή του την επόμενη χρονιά. Προσδιορίζει ως προτεραιότητα τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί οριστικά για τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και δώρων κι επιδομάτων, μετά από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Είχε προηγηθεί στις 15 Νοεμβρίου σχετική αίτηση του ΕΦΚΑ με την οποία ζητούσε να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκκρεμής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του ΕΦΚΑ. Με την αγωγή αυτή, 46 ενάγοντες ζητούσαν να καταβληθεί σε καθέναν από αυτούς, νομιμοτόκως, αποζημίωση, «λόγω των παράνομων περικοπών στην καταβολή της κύριας και επικουρικής σύνταξής τους». Η πιλοτική (πρότυπη) δίκη αφορά «τις περικοπές στις συντάξεις των ν. 4051/2012 και 4093/2012 και για την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας».

Πλεόνασμα, και μάλιστα αυξημένο κατά 202 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία το 2020, αφήνοντας ανοικτό το μέτωπο της ψήφισης των αλλαγών στον νόμο Κατρούγκαλου, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ. Αναλυτικά, το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων για το 2020 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 1,021 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 593 εκατ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στην εκτιμώμενη αύξηση των εισφορών της μισθωτής εργασίας, καθώς και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου (ολοκληρώνεται η μετάβαση στο 13,33%, όπως ισχύει για όλους τους εργοδότες).

Πλεόνασμα ύψους 2.631 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Σεπτέμβριο του 2019 έναντι 2.282 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας . Όπως αναφέρει η ΤτΕ σε ανακοίνωσή της, αύξηση κατά 16,0% κατέγραψαν το Σεπτέμβριο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.847 εκατ. ευρώ, έναντι 2.454 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ αύξηση κατά 25,8% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές.

Τέλος μπαίνει στην ταλαιπωρία των πολιτών στις εφορίες για τη λήψη ληξιαρχικών πράξεων, καθώς ξεκινά η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα δεν θα χρειάζεται η προσφυγή στην εφορία για ληξιαρχικές πράξεις γάμου, γέννησης και διαζυγίου, θανάτου.

Close Menu