Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Με μήνυμα στον υπολογιστή τους θα ενημερώνονται οι εργοδότες που, ενώ υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στον ΕΦΚΑ, δεν καταβάλλουν παράλληλα το ποσό των εισφορών που αντιστοιχούν στο σύνολο των εργαζόμενων που απασχολούν, ότι μπλοκάρεται η διαδικασία και θα πρέπει να προσέλθουν στο ταμείο για να πληρώσουν.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η δυνατότητα αναστολής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) δίνεται στο ΚΕΑΟ, παράλληλα με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω ΑΠΔ χωρίς να καταβάλλει τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.
  • Δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις οφειλών τις οποίες στη συνέχεια δεν εξυπηρετεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό της οφειλής.

Η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ανάγεται σε τουλάχιστον 6 μισθολογικές περιόδους κατά τη διάρκεια ενός έτους ή και λιγότερες, εάν ο εργοδότης εντοπίζεται να χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του ΕΦΚΑ από την περιουσία του οφειλέτη, ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπεύθυνων και ιδίως αν η μη καταβολή των ασφαλιστικών οφειλών συνδυάζεται με μεθόδους που έχει αποδειχθεί ότι κρύβουν παραβατικές συμπεριφορές. 

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2% για το 2019 και κατά 2,4% για το 2020, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεσή της για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τη χώρα μας, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση τον Μάιο.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σημειώνει, πως η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίστηκε το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2018 και ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Στην εξάλειψη μιας παγίδας υπερφορολόγησης που έκρυβε για εκατομμύρια φορολογούμενους το μέτρο της υποχρεωτικής κάλυψης του 30% του εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αποφασίστηκε ο υπολογισμός του 30% να γίνεται, σε κάθε περίπτωση, επί του πραγματικού δηλωθέντος εισοδήματος κάθε φορολογούμενου και να μη λαμβάνεται καθόλου υπόψη το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια. 

Αυτό σημαίνει, ότι ακόμη κι αν το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου είναι χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να καλύψει ο φορολογούμενος, θα υπολογίζεται στο 30% του πραγματικού κι όχι του τεκμαρτού εισοδήματος.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 φαίνεται να ενσωματώνουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ «κουρεύουν» τον στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης κατά το επόμενο έτος. Οι οικονομικές προβλέψεις που θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως δεν θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2020, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα με δημοσιονομικό «αποτύπωμα» 1 δισ. ευρώ για το νέο έτος. 

Μειώνεται για την τρέχουσα χρήση ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα, που θα διανεμηθεί το 2020 (για τη χρήση του 2019) θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Οι αλλαγές αυτές που προωθούνται με το φορολογικό, δίνουν ανάσα στις επιχειρήσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναγκάζονταν μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές να δίνουν στο κράτος το 55% των κερδών τους.

Close Menu