Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Η διπλή (και για κάποιους τριπλή) φορολογική υποχρέωση του Σεπτεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου. Ο αριθμός τους ανήλθε στο τέλος του 9μήνου στα 4,351 εκατομμύρια άτομα, έναντι 3,874 εκατομμυρίων στο τέλος Αυγούστου.

Η μεταβολή κατά 476.413 άτομα μπορεί να εντυπωσιάζει, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για οφειλέτες, που σχεδόν στο σύνολό τους απέκτησαν μικρές ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες, κάτω των 500 ευρώ. Απόδειξη ότι ο αριθμός των οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ (είναι αυτοί εις βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα) παρουσίασε μικρή μείωση στο 1,784 εκατ. άτομα από 1,786 εκατ. στο τέλος Αυγούστου.

Μείωση κατά 82 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι οφειλές του Δημοσίου – ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ιδιώτες και εκκρεμείς επιστροφές φόρων – και διαμορφώθηκαν στα 2,547 δισ. ευρώ, από 2,629 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο τα «φέσια» είχαν αυξηθεί κατά 270 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, αυξήθηκαν στα 1,673 δισ. ευρώ από 1,637 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν στα 874 εκατ. ευρώ από 992 εκατ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μεταβάλλει τη δέσμη συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση και μέσω της έκθεσης του άρθρου 4, προσχέδιο της οποίας έχει ήδη στείλει σε κυβερνητικά στελέχη, επιμένει στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, με μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση της «μονιμότητας» της 13ης σύνταξης που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και περικοπής των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ σημειώθηκε σημαντική οπισθοχώρηση σε συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, με χαρακτηριστικότερες τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την καταβολή του έκτακτου «κοινωνικού μερίσματος» υπό μορφή 13ης σύνταξης. –Η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες θα είναι το πιο σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δήλωσε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors Journal).

Close Menu