Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Τη δημοσίευση -ενδεχομένως και αύριο- της τελικής μορφής της διάταξης που θα υποχρεώνει το σύνολο των πολιτών να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου εισοδήματός τους περιμένει η αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική διάταξη θα υποχρεώνει όλους τους φορολογούμενους να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές, με μοναδική εξαίρεση τους έχοντες αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, που είναι οι τόκοι και τα μερίσματα. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές μέχρι το ύψος του 30% των καθαρών κερδών, όπως αυτά μεταφέρονται από το έντυπο Ε3 στο έντυπο Ε1, ενώ οι έχοντες αποδοχές από δύο διαφορετικές πηγές που εμπίπτουν στη διάταξη, θα πρέπει να καλύπτουν το άθροισμα.

Η τελική διάταξη, θα έχει ανώτατο πλαφόν το οποίο θα οριστεί στις 20.000 ευρώ (αξία ηλεκτρονικών πληρωμών), ενώ θα διατηρηθούν όλες οι εξαιρέσεις που προβλέπει και σήμερα ο νόμος, με κυριότερη τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

Οι επαγγελματίες που δήλωσαν φέτος κέρδη άνω των 10.000-15.000 ευρώ, μπορούν να προσβλέπουν από τώρα σε οικονομικά οφέλη, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τύχουν σημαντικής ελάφρυνσης από το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Αν μάλιστα δραστηριοποιούνται μέσω Ο.Ε. ή Ε.Ε., θα τύχουν και φορολογικής ελάφρυνσης. Από την άλλη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μικρά κέρδη που δεν ξεπερνούν τα 7.000-8.000 ευρώ ετησίως, μπορεί να υποστούν επιβάρυνση από το νέο έτος, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς για τους αυτοαπασχολούμενους, η οποία σήμερα διαμορφώνεται στα 186 ευρώ. Ωστόσο, λόγω της θέσπισης του νέου φορολογικού συντελεστή 9% για τα κέρδη μέχρι και 10.000 ευρώ (από 22% που είναι σήμερα), αλλά και των μειώσεων στους υπόλοιπους φορολογικούς συντελεστές κατά μία μονάδα, θα βγουν τελικώς σαφώς κερδισμένοι, μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2020, κάτι που θα συμβεί το καλοκαίρι του 2021.

Ένα πρόσθετο μέτρο, σε βάρος των παραβατικών εργοδοτών που δεν πληρώνουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, δίνει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής. Συγκεκριμένα, το ΚΕΑΟ θα μπορεί στο εξής να «μπλοκάρει» την ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε όσους εργοδότες δεν καταβάλλουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους. Επισημαίνεται, ότι σε βάρος των εργοδοτών που ασφαλίζουν το προσωπικό τους μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), χωρίς να καταβάλλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, το ΚΕΑΟ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει και τα μέτρα της αναγκαστικής είσπραξης εισφορών που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Βελτιώσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με σκοπό τη διευκόλυνση των οφειλετών, έτσι ώστε περισσότεροι δικαιούχοι να μπορούν να ενταχθούν στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτικότερα, επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Ακόμη, ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, κατά τρόπο ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος.

Μικρή κάμψη παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, στις 106,7 από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, με εξαίρεση τη βιομηχανία και τις κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με μικρή αναδίπλωση των αντίστοιχων προσδοκιών.

Close Menu