Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Στην κατάργηση των διπλών ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερους από 300.000 παράλληλα απασχολούμενους, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το μηναίο όφελος για όσους είναι μισθωτοί και παράλληλα έχουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, ανέρχεται τουλάχιστον σε 150 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να απαλλαγούν οι ασφαλισμένοι από τις διπλές εισφορές, είναι να καταβάλλουν εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τις ελάχιστες εισφορές των 210 ευρώ το μήνα, ίσες με μεικτό μισθό άνω των 780 ευρώ από την μισθωτή τους απασχόληση. Πρόκειται για την ελάχιστη εισφορά που θα καταβάλουν από την 1 η Ιανουαρίου του 2020 1,4 εκατ. μη μισθωτοί όσον αφορά την κύρια σύνταξη τους και την υγεία τους.

Το σταδιακό έλεγχο των λογαριασμών τους που είναι δεσμευμένοι, ανακτούν από τον τρέχοντα μήνα οι οφειλέτες του Δημοσίου, με την ενεργοποίηση ουσιαστικά του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Ειδικότερα, το εν λόγω μέτρο, τίθεται σε εφαρμογή για όλους τους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, καθώς για να μπορέσει ένας οφειλέτης να κάνει χρήση του νέου ευνοϊκού μέτρου, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει πληρώσει τουλάχιστον δύο δόσεις της ρύθμισης στην οποία έχει εντάξει τις οφειλές του. Βήμα βήμα η διαδικασία στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.Α 

«Δεύτερη ευκαιρία» στους πολίτες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες, θα προσφέρει το νέο, ενιαίο σύστημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα ενεργοποιηθεί από τον Μάιο, αφού δηλαδή εκπνεύσει και η προθεσμία υπαγωγής των οφειλετών στην πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Το νέο σύστημα, θα ενσωματώνει και «δίχτυ προστασίας» για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να θέτει επίσημο αίτημα στους θεσμούς για την παροχή της δυνατότητας στην Ελλάδα να «μεταφέρει» πιθανά υπερπλεονάσματα, στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. 

Με μια απαιτητική ατζέντα, θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τις τράπεζες, ατζέντα η οποία θα περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα για όσα σημαντικά θα καθορίσουν το άμεσο μέλλον των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μέσα σε αυτά η εφαρμογή του APS του «Ηρακλή» και η εν γένει πορεία των κόκκινων δανείων, τα stress tests, η κερδοφορία και το επιχειρησιακό μοντέλο των τραπεζών, αλλά και επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τα εγγυημένα δάνεια του Δημοσίου και πώς θα επιστραφούν οι εγγυήσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και η εναρμόνιση του πτωχευτικού δικαίου που σχετίζεται με τράπεζες. Οι τράπεζες επισημαίνουν πως τα μεγαλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με αυτές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τον SSM κυρίως αλλά και με την ΕΚΤ.

Για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών τέλους επιτηδεύματος, σε όσες περιπτώσεις πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και αφορούν φορολογικά έτη στα οποία δεν έχει παραγραφεί η αξίωση επιστροφής των ανωτέρω ποσών, δηλαδή χρήσεις 2013 και εντεύθεν, οι φορολογούμενοι υποβάλλουν εγγράφως σχετικό αίτημα στις Δ.Ο.Υ ώστε να εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα), στην οποία δεν περιλαμβάνεται το τέλος επιτηδεύματος, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Επισημαίνεται, ότι τα ανωτέρω ισχύουν και για τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος, που θα βεβαιωθεί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΕΔ 3188/10/1/2019 εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ολόκληρη η εγκύκλιος στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.Α 

Αυξήσεις σε κύρια και επικουρική σύνταξη, για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, θα προβλέπουν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που προβλέπεται να έλθει στη Βουλή για ψήφιση εντός του Ιανουαρίου, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» εξηγεί ότι «με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξης τους, θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και μία μέρα ασφάλισης». Ο κ. Βρούτσης δηλώνει ακόμη, ότι προβλέπεται η δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και «προς τούτο» όπως λέει «προβλέπεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Στις 24 δόσεις της Εφορίας θα μπορούν να υπαχθούν οι οφειλέτες, οι οποίοι το επόμενο διάστημα και μέχρι να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση, εντάξουν τις οφειλές τους στις 12 δόσεις. Τη δυνατότητα αυτή θα δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στις 24 δόσεις, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, αλλά οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στην ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της Εφορίας και να μεταταγούν στο νέο καθεστώς των 24 δόσεων αμέσως μετά την ενεργοποίησή του.

Από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων τις οποίες προβλέπει ο ν. 4646/2019 επηρεάζονται φέτος, μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η προβλεπόμενη από τον νόμο αυτό νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, στην οποία το βασικό αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ προσαυξάνεται κατά 364 ευρώ για όσους βαρύνονται με ένα εξαρτώμενο τέκνο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του πρώτου, ο ελάχιστος συντελεστής φόρου είναι μειωμένος από το 22% στο 9% και οι συντελεστές φόρου που επιβάλλονται πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ είναι μειωμένοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα αρχίσει σύντομα να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των μηνιαίων μισθών και συντάξεων. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής, θα είναι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι να δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου επί των αποδοχών τους να μειώνονται και τα ποσά των μισθών και των συντάξεων που παίρνουν «στο χέρι» να αυξάνονται αντίστοιχα.

Close Menu