Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, αλλά και στη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 μετατοπίζεται το ενδιαφέρον μετά και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρο: να πείσει ότι υπάρχει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, το κόστος των οποίων εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ. Τα βασικά επιχειρήματα έχουν ήδη στοιχειοθετηθεί και θα παρουσιαστούν στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν επί ελληνικού εδάφους από την επόμενη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά το Eurogroup στο Ελσίνκι.

Ελαφρύνσεις από 177 ευρώ τον χρόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, που φθάνουν τα 540 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα της τάξης των 40.000 ευρώ και δύο παιδιά, θα προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατίθεται το προσεχές διάστημα στη Βουλή.

Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα, περιορίζει τις επιβαρύνσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα δουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας το 2021 (για τα εισοδήματα του 2020) μειωμένα κατά 1.300 ευρώ, για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Όπως όλα δείχνουν, η σημερινή κλίμακα, τροποποιείται μόνο ως προς τον εισαγωγικό συντελεστή. Τα υπόλοιπα κλιμάκια, θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής από το 45% στο 42%, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία.

Στα 104,428 δισ. ευρώ, ανήλθε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (παλαιών και νέων) τον Ιούλιο από 104,111 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση των οφειλετών του δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη κατά 269.115 άτομα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει στους 4.019.350 έναντι 3.750.195 τον Ιούνιο. Αυτό προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) και αφορούν τον μήνα Ιούλιο.

Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι είναι το μέτρο που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate.

Το μέτρο αυτό, το οποίο θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, σχεδιάζεται να είναι άμεσης εφαρμογής, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει δύο σενάρια για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς:

1. Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% να τρέξει αμέσως, να εφαρμοστεί όχι μόνο για τις άδειες που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και για τις νέες οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την αρχή του έτους.

2. Το μέτρο να έχει μεγαλύτερη αναδρομική ισχύ και συγκεκριμένα η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις να ισχύσει και για τα αδιάθετα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντά τεχνικές δυσκολίες αλλά παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Συνολικά 20.429 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως προκύπτει από  τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μετά την ολοκλήρωση της δέκατης εβδομάδας λειτουργίας της πλατφόρμας.

Close Menu