Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Ο ΕΦΚΑ εκκαθάρισε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών για το 2018 και επιστρέφει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 θα πιστωθούν 100.695.867,69 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 86.187 ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), πρόκειται για τα ποσά που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018.

Συνολικά θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές 215.193.494,99 εκατ. ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών του έτους 2018, με βάση τα εισοδήματα του 2017, έναντι των εισοδημάτων του 2016, που αρχικά είχαν λογισθεί και καταβληθεί.Ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν θα δουν επιστροφές στους λογαριασμούς τους, πως αυτό το γεγονός, οφείλεται στο ότι δεν έχουν συμπληρώσει το i-bank τους. Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα, μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ να το κάνουν ακόμη και σήμερα.

Την 1-1-2020 θα τεθεί σε ισχύ η νέα, βελτιωμένη πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε 24- 48 δόσεις, η οποία θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα καλύπτει οφειλές που θα δημιουργηθούν από τη νέα χρονιά. Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει περισσότερες δόσεις αλλά και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η νέα ρύθμιση αφορά σε οφειλές που θα “γεννηθούν” από το 2020 και μετά. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος έχει οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018 στην εφορία, δεν τις έχει ρυθμίσει μέχρι σήμερα και δημιουργήσει νέες οφειλές το 2020, τότε οι παλιές οφειλές θα ρυθμιστούν σε 12 δόσεις και οι νέες, μπορούν εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις.

Η πίεση για βελτίωση της κερδοφορίας από τη μία και η προσπάθεια να στρέψουν την πελατεία τους στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, που έχουν χαμηλότερα λειτουργικά κόστη από τα παραδοσιακά, έχουν ωθήσει τις τράπεζες να επιβάλλουν πλήθος χρεώσεων. Προμήθειες εισπράττονται πλέον όχι μόνο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές όπως τα εμβάσματα αλλά και για μια σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν, όπως η επανέκδοση ή ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό, ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού, όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ΑΤΜ.

“Έσπασε” τηn Τρίτη το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ, πρώτη ημέρα εφαρμογής της δυνατότητας ρύθμισης χρεών τηλεφωνικά, χωρίς δηλαδή την υποχρέωση μετάβασης του οφειλέτη σε κατάστημα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, οι κλήσεις προς το τηλεφωνικό κέντρο 11770 τετραπλασιάστηκαν. Σε μια ημέρα, έγιναν 993 τηλεφωνικές ρυθμίσεις, έναντι μόλις 280 (αιτήσεων για ρύθμιση) ανά ημέρα τον Σεπτέμβριο. Είναι ενδεικτικό, ότι η ΔΕΗ ενίσχυσε το τηλεφωνικό κέντρο, για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.

Ιστορικά χαμηλά για το κόστος χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου. Το βιβλίο προσφορών για το re-opening του 10ετούς ομολόγου έκλεισε, με το ποσό να ξεπερνά τα 5,4 δισ. ευρώ και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,5%. Δεν αποκλείεται και νέα έξοδος μέχρι το τέλος του έτους.

Στο τραπέζι του Eurogroup θα βρεθεί σήμερα ο προϋπολογισμός του 2020, με τους δανειστές να αναμένεται να ζητήσουν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θεωρούν ότι υπάρχει, μέσω ενός πακέτου μέτρων. Στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η διαφορά δεν είναι μεγάλη και ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα σταλεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, μαζί με άλλων χωρών της Ε.Ε. ώστε να περάσει από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τη μείωση του χρέους όχι μόνο ως ποσοστού του ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτο αριθμό για το 2019 προβλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης -αυτό λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη στις αναλύσεις των αγορών καθώς το χρέος της κεντρικής διοίκησης περιλαμβάνει και τον εσωτερικό δανεισμό μεταξύ των φορέων του Ελληνικού Δημοσίου- θα κλείσει στα 329,3 δισ., δηλαδή χαμηλότερα σε σχέση με τα 334,57 δισ. που ήταν το αντίστοιχο κλείσιμο του 2018.

Τη χορήγηση διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης και με προκαταβολή, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης φέτος, όπως και το 2020 αν υπερκαλύπτεται ο στόχος για το πλεόνασμα.  Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Για το 2020, τόνισε ότι «εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, από αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Close Menu