Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Τέλος χρόνου σήμερα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς λήγει η παράταση μιας εβδομάδας που δόθηκε για την ένταξη των οφειλετών. Όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι δεν σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έστω και στο… παρά πέντε, το δημόσιο θα αρχίσει ένα “σαφάρι” σκληρών μέτρων μεταξύ των οποίων και οι κατασχέσεις.

Με την κατάθεση, σήμερα Δευτέρα στη Βουλή, του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2020, το οικονομικό επιτελείο εισέρχεται στην «τελική ευθεία» μίας διαδικασίας, που ολοκληρώνεται με το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Τότε αναμένεται και η έγκριση για την εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε χθες, ότι «όπως θα φανεί και στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός θα ενσωματώνει και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ) που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτευχθεί το επόμενο έτος ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στον σχεδιασμό ενός νέου ασφαλιστικού χάρτη της χώρας, οδηγούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές ορισμένες από τις πλέον κομβικές διατάξεις του νόμου 4387/16, σχεδόν 40 μήνες από την έναρξη της ισχύος του, δηλαδή από τις 12 Μαΐου του 2016. Το Ανώτατο Δικαστήριο με μία σειρά αποφάσεων που εξέδωσε αποκαθηλώνει, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, ακόμη και τον «σκληρό πυρήνα» αυτού του νόμου, που αφορά τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων και τον τρόπο υπολογισμού των ποσοστών με τα οποία υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη όλων των ασφαλισμένων. Δηλαδή, το μέρος της σύνταξης που συνδέεται με τα χρόνια ασφάλισης και με το συνολικό ποσό των εισφορών που καταβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με τις αποφάσεις του «ξηλώνει» τέσσερις βασικές διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες  αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών 1,5 εκατ. αυτοαπασχολουμένων (ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ), το ποσό των 1.300 που είχε τεθεί ως πλαφόν (άθροισμα) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων που υπολογίζονται με βάση τον νόμο 4387/16 και τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η ίδρυση του ΕΦΚΑ.

Οριακή αύξηση κατά 3 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Αύγουστο του 2019 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 1,637 δισ. ευρώ από 1,634 δισ. τον Ιούλιο. Από αυτά οι μεγαλύτερες οφειλές, ύψους 555 εκατ. ευρώ (από 566 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο) προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και ακολουθούν τα νοσοκομεία με 501 εκατ. ευρώ από 507 εκατ. ευρώ.

Στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βάσεις για τον καθορισμό των φορολογητέων αξιών τους, αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων να αποτυπώνουν με όσο δυνατό μεγαλύτερη προσέγγιση τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς. Από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν σημαντικές μεταβολές στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που θα επηρεάσουν το ύψος των 21 συνολικά φόρων, τελών και άλλων επιβαρύνσεων που επιβάλλονται επί των ακινήτων.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των 70.325 προσλήψεων καθηγητών, δασκάλων, νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού στην εκπαίδευση που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση των πέντε τελευταίων ετών, έδωσε τον κυρίαρχο τόνο στο ισοζύγιο των προσλήψεων και απολύσεων που καταγράφηκαν από το σύστημα «Εργάνη» τον μήνα Σεπτέμβριο. Έτσι, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε για τον ελληνικό τουρισμό το «ναυάγιο» της Thomas Cook, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης με θετικό ισοζύγιο 2.651 νέων θέσεων εργασίας.

Close Menu