Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση

Συνολικά 182.694 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ποσοστό 28,36%) έκλεισαν την περίοδο 2008 – 2016, σύμφωνα με την έκθεση του 2019 του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ) που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση.

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι το κυριότερο εμπόδιο (με εξαίρεση την υψηλή φορολόγηση) για περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις (43,3%) θεωρείται η έλλειψη ρευστότητας και πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Σχεδόν τα 2/3 (67,47%) της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής της δεκαετίας 2010- 2019 ύψους 173,6 δισ. Ευρώ, προήλθε από το σκέλος των φορολογικών εσόδων. «Έτσι, δημιουργήθηκε οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης και ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις» όπως υπογραμμίζεται.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται, αν και ακόμα με πιο αργούς ρυθμούς, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου, για να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότερα από 316.000 νοικοκυριά έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους και έχουν εκδοθεί πάνω από 427.000 εκκαθαριστικά. O μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχεται σε 519 ευρώ.

Τα 95.442 εκκαθαριστικά, είναι χρεωστικά (ποσοστό 22,35%), τα 49.718 (11,64%) είναι πιστωτικά με τη μέση επιστροφή του φόρου να ανέρχεται στα 283 ευρώ, ενώ τα 281.958 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. Δηλ. σχεδόν για 7 στους 10 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσής τους ήταν μηδενικό.

Την επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος για τον χαρακτηρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ως «ανεπίδεκτων είσπραξης» μελετούν η κυβέρνηση και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς διαπιστώνουν ότι το ύψος των οφειλών αυτών είναι, στην πραγματικότητα, πολύ μεγαλύτερο από τα 18 δισ. ευρώ που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια του 15ου Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής σε δημόσια συζήτηση, ανέφερε ότι από τα 104,35 δισ. ευρώ του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα 18 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, αλλά και για τα υπόλοιπα 86 δισ. ευρώ, τα οποία, με βάση τα ισχύοντα σήμερα δεδομένα θεωρούνται ακόμη «εισπράξιμα», θα πρέπει «να ξαναδούμε το νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται η Φορολογική Διοίκηση να έχει μέσα στον κατάλογο των μεγαλοοφειλετών της εταιρείες όπως π.χ. η Πειραϊκή Πατραϊκή, η οποία δεν υφίσταται πλέον εδώ και δεκαετίες».

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις. Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα για το «κούρεμα» των οφειλών σε συνέντευξή του.

Συγκεκριμένα είπε, ότι μία συνολική οφειλή ελεύθερου επαγγελματία ύψους 24.000 ευρώ, θα μειωθεί στα 8.000 ευρώ (-66,6%) και οφειλή των 68.000 ευρώ θα πέσει στα 21.000 ευρώ (-69%). «Απαλλαγή από κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα θα έχουν όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις. Δημιουργούμε, στην πράξη, τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Έλλειμμα ύψους 1,172 δισ. ευρώ εμφάνισε το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ήταν αισθητά διευρυμένο σε σχέση με το ταμειακό έλλειμμα ύψους 99 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Μέσα στην τρέχουσα χρονιά -και πάντως όχι πριν από το τελευταίο τρίμηνο- αναμένεται η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις τράπεζες και εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά, την αμέσως επόμενη χρονιά η χώρα μας αναμένεται να αγγίξει την επενδυτική βαθμίδα. Η χρονική εκτίμηση για την απόσπαση της επενδυτικής βαθμίδας από κάποιον οίκο αξιολόγησης, προσδιορίζεται σε 18 μήνες, ίσως και περισσότερους.

Τέσσερις βασικές προτεραιότητες -οριζόντια φορολογικά μέτρα, μεγαλύτερα κίνητρα για επενδύσεις, αναμόρφωση των διαδικασιών ένταξης στο ΕΣΠΑ και απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης- προτάσσει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) για την ταχεία κάλυψη του επενδυτικού κενού των 100 δισ. ευρώ έως το 2025 αντί του 2039 που προβλέπει ο οικονομικός σχεδιασμός.

Χρήσιμες πληροφορίες – οδηγίες σχετικά με τους τίτλους κτήσης (αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης) δίνει μέσα από 13 ερωτήσεις και απαντήσεις ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις εργαζομένων και εργοδοτών.

Close Menu