Οικονομικά

Παράταση φορολογικών δηλώσεων

Ένα μήνα παράταση παίρνει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, λόγω και του νέου εκλογικού κύκλου που ανοίγει, ώστε να κλείσει στις 25 Ιουνίου με τις δεύτερες εκλογές. Καθώς η τρέχουσα προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κρατήσει για ένα μήνα ακόμη ανοιχτό το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δεν αλλάζει ωστόσο ο τρόπος και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής.

Με αργούς ρυθμούς κινούνται οι ρυθμίσεις των δόσεων

-Μπορεί η Κομισιόν να αφήνει αιχμές για τη νέα ρύθμιση οφειλών εκτιμώντας ότι πραγματοποιείται με ευνοϊκούς όρους, αλλά οι φορολογούμενοι 48 ημέρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας εξακολουθούν να γυρίζουν την πλάτη στις ρυθμίσεις χρεών. Όπως αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο, με μόλις 13.773 φορολογούμενους συνολικά να έχουν υποβάλλει αίτηση για να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, αλλά και να εντάξουν τις νέες οφειλές της ενεργειακής κρίσης σε 36 ή 72 δόσεις. Ακόμα μικρότερο, είναι το ενδιαφέρον για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, καθώς έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.178 φυσικά και νομικά πρόσωπα ρυθμίζοντας οφειλές 131,798 εκατ. ευρώ.

Καμπανάκι από Κομισιόν και συστάσεις για δαπάνες

Την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία, ενόψει της εφαρμογής του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, σηματοδοτούν οι συστάσεις της Κομισιόν, που θέτουν όριο αύξησης των λεγόμενων καθαρών πρωτογενών δαπανών του 2024 έναντι του 2023 στο 2,6%. Παράλληλα, ζητάει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης στους αυτοαπασχολούμενους, ενώ προειδοποιεί για το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και για επικείμενες πιθανές δυσκολίες, στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

13 νέα Προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α

Άνεργοι άνω των 56 ετών, νέοι χωρίς δουλειά που ανήκουν στην ηλιακή ομάδα 18 έως 29 ετών, Άτομα με Αναπηρία και γενικότερα όλοι οι άνεργοι, έχουν τη δυνατότητα να βρουν δουλειά αυτή την περίοδο μέσα από 13 προγράμματα που «τρέχει» η ΔΥΠΑ. Τα ποσοστά επιχορήγησης φτάνουν έως 100% και η συνολική επιδότηση έως 17.000 ευρώ ανά θέση. Μάλιστα, μερικά από αυτά, επιτρέπουν σε νέους χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, να «εκπαιδευτούν» και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά. Και κάποια άλλα, δίνουν την δυνατότητα σε επιχειρηματίες, να προσλάβουν ανέργους με «επιδοτούμενους» μισθούς.

Δυσκολία στην επίλυση του ιδιωτικού χρέους – άγονοι οι 8 στους 10 πλειστηριασμούς

Άγονοι καταλήγουν περίπου 8 στους 10 πλειστηριασμούς ακινήτων, γεγονός που δυσκολεύει την αποτελεσματική επίλυση του ιδιωτικού χρέους. Αυτό επισημαίνει η Επιτροπή, στην έκθεση που δημοσίευσε χθες για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι το ιδιωτικό χρέος μπορεί να έφυγε από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά συνεχίζει να αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την οικονομία. Παράπλευρη συνέπεια της περιορισμένης αποτελεσματικότητας του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι και η υστέρηση των στόχων που πρέπει να επιτύχουν οι εταιρείες διαχείρισης, στο πλαίσιο του “Ηρακλή” και γι’ αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Ξεπαγώνουν…τα αναπηρικά επιδόματα

Αυξήσεις θα δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την ερχόμενη εβδομάδα χιλιάδες δικαιούχοι αναπηρικών και Προνοιακών επιδομάτων, καθώς θα αυξηθούν τα ποσά που θα λάβουν έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια που ήταν στον «πάγο». Πρόκειται για 10 αναπηρικά επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και ακόμη τρία επιδόματα που καταβάλλονται μέσω του e-ΕΦΚΑ. Προσαυξημένα κατά 8% θα καταβληθούν την ερχόμενη Τετάρτη 31 του μήνα όλα τα προνοιακά επιδόματα του e-ΕΦΚΑ, που λαμβάνουν 47.636 δικαιούχοι, στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Σήμερα ξεκινά η πληρωμή συντάξεων

Σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου από το απόγευμα, ξεκινούν σταδιακά οι πληρωμές των συντάξεων Ιουνίου σε πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχους. Οι πρώτες πιστώσεις ποσών στις τράπεζες θα γίνουν σήμερα και θα αρχίσουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τις 17:00 με 18:00 το απόγευμα και μετά. Και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως αύριο το πρωί.