Οικονομικά

Συνεχίζει ο υψηλός πληθωρισμός

Νέα, αν και πολύ μικρή, επιβράδυνση παρουσίασε τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Παραμένει ωστόσο σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται νέα άνοδος τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο. Στη ζώνη του ευρώ, o πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο.

Οι τιμές ενέργειας έκαναν άλμα 38,3% (έναντι ανόδου 39,6% τον Ιούλιο), ενώ σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 10,6% από 9,8 τον Ιούλιο. Το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκε 5% (έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και των υπηρεσιών ήταν αυξημένο κατά 3,8% (έναντι 3,7% τον προηγούμενο μήνα).

8 οι σημαντικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό με το νέο σ/ν

Τις οκτώ σημαντικότερες αλλαγές που «φέρνει» το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εξηγεί με ανακοίνωσή του, το υπουργείου Εργασίας.  Όπως διευκρινίζει, η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας  Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους, είναι μερικές από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος.

Νέα προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2021, ανακοίνωσαν σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά  η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων έληγε χθες. Μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2021, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αυτών των δηλώσεων και καταβολής του φόρου, ή των δύο πρώτων δόσεών του, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, ως εξής:

Τα νομικά πρόσωπα που μέχρι την 30 Αυγούστου 2022 δεν είχαν υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση, μπορούν να την υποβάλουν εμπρόθεσμα μέχρι την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 στις 3μμ .