Οικονομικά

Ποιοι δικαιούνται το fuel-pass 2

Μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους ιδιοκτήτες οχημάτων και δικύκλων προσφέρει το fuel – pass 2 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια καλύψει ένα μέρος του κόστους λόγω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση καλύπτει το διάστημα Ιουλίου  – Σεπτεμβρίου.  Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στα τέλη Ιουλίου.

Τη δυνατότητα να λάβουν την επιδότηση καυσίμων έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα (και οι ελεύθεροι επαγγελματίες), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Βασική προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα που δήλωσαν ή θα δηλώσουν στη φετινή φορολογική δήλωση να ανέρχεται σε έως 30.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, δηλαδή για ένα ζευγάρι το ποσό ανέρχεται σε έως 33.000 ευρώ, για 3μελή οικογένεια σε έως 36.000 ευρώ, για 4μελή οικογένεια σε έως 39.000 ευρώ, για 5μελή οικογένεια σε έως 42.000 ευρώ και για 6μελή οικογένεια σε έως 45.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα,

  • επιδότηση για αυτοκίνητο σε πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή: 100 ευρώ με κάρτα ή σε διαφορετική περίπτωση 85 ευρώ σε ΙΒΑΝ χωρίς κάρτα (-15%).
  • επιδότηση για αυτοκίνητο στην ηπειρωτική περιοχή (πχ Αθήνα): 80 ευρώ με κάρτα ή 65 ευρώ σε ΙΒΑΝ χωρίς κάρτα
  • επιδότηση για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών στην ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αθήνα): 60 ευρώ με κάρτα ή 45 ευρώ σε ΙΒΑΝ χωρίς κάρτα
  • επιδότηση για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών με κύρια κατοικία σε νησί: 70 ευρώ με κάρτα, ή 55 ευρώ σε ΙΒΑΝ χωρίς κάρτα (έναντι 35 πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα) σε νησιωτική περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοχοι πετρελαιοκίνητων οχημάτων περιλαμβάνονται στους δικαιούχους της επιδότησης εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Επιταγή “ακρίβειας”

Διευκρινίσεις για το εάν θα δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας  στις πιο ευάλωτες ομάδες έδωσαν ο υπουργός  Οικονομικών, Χρήστος  Σταϊκούρας. Όπως είπε ο υπουργός  Οικονομικών στο MEGA “σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή” και υπενθύμισε ότι “αύριο αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, την εστίαση, στους κινηματογράφους και στα γυμναστήρια έως το τέλος του έτους”.

Αναφερόμενος στην Εισφορά Αλληλεγγύης τόνισε τα εξής: “Έχουμε την κατάργηση για την εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που είναι προτεραιότητα μας για το 2023. Θέλει  πολύ μεγάλη προσοχή και διορατικότητα στο πώς εξαντλείται ένας δημοσιονομικός χώρος”.

Ελληνο-εμιρατινό Forum στην Αθήνα

Πολυμελής κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των HAE Dr Sultan Al Jaber, θα βρεθεί στην Αθήνα σήμερα και αύριο για το Ελληνο-Εμιρατινό Φόρουμ.

Στόχος του Φόρουμ είναι να επισφραγίσει και να εξειδικεύσει τη στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της κρατικής εταιρείας επενδύσεων ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ, από την ενέργεια μέχρι τις κατασκευές και από το real estate μέχρι τον τουρισμό, μαζί με επενδυτικές ευκαιρίες σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ανάγκη αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους

Την άμεση ανάγκη αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, που έχει αγγίξει το αστρονομικό ποσό των 253 δισ. ευρώ, επισημαίνουν έγκυροι χρηματοοικονομικοί παράγοντες, υποστηρίζοντας με σοβαρά επιχειρήματα πως το χρέος των ιδιωτών αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη.

Αυτός φαίνεται να είναι και ο στόχος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που σκοπεύει να συμβάλει με κάθε τρόπο προς την παραπάνω κατεύθυνση, πολλώ δε μάλλον που τα υψηλά επιτόκια χτυπούν καμπανάκι για την πιθανότητα διεύρυνσης του χρέους αυτού.

3,5% του ΑΕΠ η εκτίμηση του ΔΝΤ

Παρά τον «αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, φθάνοντας το 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ κάνει λόγο για 6,1% φέτος εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Πάντως εκτιμά ότι τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023, φτάνοντας στο 2,6 και 1,2%, αντίστοιχα.

Μεγάλη έρευνα για εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια αγορά εργασίας, με τα δύο πέμπτα (43%) των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young, 2022 Work Reimagined Survey, να υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να παραιτηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες – οδηγούμενοι, κυρίως, από την επιθυμία τους για υψηλότερες αμοιβές, καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και ευελιξία.

Η έρευνα – μια από τις μεγαλύτερες του είδους της – κατέγραψε τις απόψεις περισσότερων από 1.500 ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και περισσότερων από 17.000 εργαζόμενων, σε 22 χώρες και 26 κλάδους.

Το κύριο κίνητρο για τους εργαζόμενους που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πλέον η επιθυμία για υψηλότερες αμοιβές. Με τον αυξανόμενο πληθωρισμό να μαστίζει πολλές χώρες, πάνω από το ένα τρίτο όσων αναζητούν νέες θέσεις εργασίας (35%) αναφέρουν ότι η αύξηση μισθού είναι ο κύριος στόχος τους, ενώ το 25% δηλώνουν ότι αναζητούν ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης.

Οι δικαιούχοι με ΑΦΜ 5,6 σήμερα για το Power Pass

Από σήμερα και οι δικαιούχοι με ΑΦΜ που λήγει σε 5 και 6 μπορούν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο Power Pass για την επιδότηση που αφορά λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01 Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι αυτήν την ώρα ο αριθμός των αιτήσεων φτάνει τις 650.000 με όλο και περισσότερους πολίτες να σπεύδουν να «μπαίνουν» στην πλατφόρμα, ώστε να λάβουν το ποσό της επιδότησης, το οποίο ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας που ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 600 ευρώ.

Ανάκαμψη τουρισμού

Τις θετικές ενδείξεις για ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον μήνα Απρίλιο, κατά τον οποίο τη χώρα μας επισκέφθηκαν πάνω από 1 εκατ. τουρίστες και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 884,3%.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο έφτασαν στην Ελλάδα 1,056 εκατ. επισκέπτες, με τους Γερμανούς να διατηρούν την ιεραρχία και να παραμένουν η μεγαλύτερη τουριστική αγορά, σε αριθμό αφίξεων και εισπράξεις. Στις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών παραμένουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Η ΕΚΤ εκτιμά πληθωρισμό κάτω του 2% το β΄εξάμηνο 2023

Οι ειδικοί της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να βιώσει μια κατάσταση στασιμοπληθωρισμού, παρόμοια με της δεκαετίας του 1970, που να χαρακτηρίζεται από μεγάλη άνοδο των τιμών εν μέσω μικρής αύξησης της παραγωγής ή και συρρίκνωσής της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν αναλυτές σε έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα, παρόλο που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υποβαθμίστηκαν και έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για τις τιμές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται πως θα εξακολουθήσει να ενισχύεται το 2023 και ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί κάτω από το 2% το δεύτερο εξάμηνό του.