Οικονομικά

Αυξημένα κατά 164 εκατ. ευρώ, ή 0,4% έναντι του στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό του 2022, ήταν τα φορολογικά έσοδα του Οκτωβρίου, αλλά και του 10μήνου Ιανουαρίου- Οκτωβρίου, συμφωνά με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η υπέρβαση καλύπτει σχεδόν το μισό του κόστους των μέτρων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ και για την ενίσχυση των υγειονομικών, συνολικού ύψους 338,5 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα δεν είχαν προβλεφθεί στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2021.

-Την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος σε 10 ή 12 από το 2022 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Συμφωνά με το σχέδιο, οι δυο λογαριασμοί της εφορίας θα ξεκινήσουν να εξοφλούνται από τον Μάρτιο. Ο ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς αναμένεται να είναι μειωμένος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς n ένταξη 3.463 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 250 300 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχει περίπτωση κλεισίματος της χώρας, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν η προκύψουν» τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», σημείωσε πως «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022, και στο μέτωπο της πανδημίας, και στην ενεργειακή κρίση. Περίσσευμα υπάρχει, διατίθεται στους πολίτες» είπε.

Μόλις 10 ημέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» και ήδη περισσότεροι από 550.000 δικαιούχοι έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα θέρμανσης εντός του Δεκεμβρίου.

Ισχυρό κίνητρο αποτελεί το γεγονός ότι όσοι κάνουν αίτηση έως την ερχόμενη Τρίτη 30 Νοεμβρίου και ανήκουν στους περσινούς δικαιούχους, στις 10 Δεκεμβρίου θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσό ίσο με το περσινό, ως προκαταβολή. Οι πληρωμές φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε 4 δόσεις, ανάλογα με το πότε οι αιτούντες θα καταχωρήσουν τα τιμολόγια αγορών.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι έως το τέλος του έτους να λάβουν το επίδομα θέρμανσης και νέοι δικαιούχοι μετά και τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, και εφόσον έχουν υποβάλλει τα σχετικά τιμολόγια αγορών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των φετινών δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης θα ξεπεράσει το 1 εκατ., από περίπου 700.000 πέρυσι.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης υπό τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με τους αρμόδιους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των πρώτων 24 ρυθμίσεων οφειλών, στο πλαίσιο του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού (Ν.4738/2020). Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε το υπουργείο, οι ρυθμίσεις που παράγονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δύναται να περιλαμβάνουν:

α) Μερική διαγραφή («κούρεμα») οφειλών, η οποία μπορεί να ανέλθει:

-έως 75% επί της βασικής οφειλής, και έως 95% επί των προσαυξήσεων των

ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ)

-έως 80% επί της βασικής οφειλής, και έως 100% επί των τόκων των μη

εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης

απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις ή/και

β) Μακροχρόνια αποπληρωμή οφειλών:

– έως 240 δόσεις για το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ)

– έως 420 δόσεις για τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

https://www.minfin.gr/web/guest/deltia-typou/-/asset_publisher/4kjvD0lBldee/content/protes-rythmiseis-opheilon-meso-tou-neou-exodikastikou-mechanismou?inheritRedirect=false&redirect=https%3A%2F%2Fwww.minfin.gr%2Fweb%2Fguest%2Fdeltia-typou%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_4kjvD0lBldee%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1

Εμβόλιμη πληρωμή πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ο ΕΦΚΑ, για να καταβάλει τα αναδρομικά σε 12.173 συνταξιούχους, αλλά το μείζον ζήτημα για τον ΕΦΚΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό είναι η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά από παλαιότερες περικοπές των επικουρικών και των δώρων.

 H εμβόλιμη πληρωμή αφορά τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται σε 12.173 συνταξιούχους και αντιστοιχούν στις «νέες» αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν σήμερα επιμερίζονται ως εξής:

-Συνταξιούχοι του ΝΑΤ: 742

-Συνταξιούχοι με αναδρομικά ποσά άνω των 2.500 ευρώ, για τα οποία έπρεπε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έλεγχοι: 2.133

-Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: 6.236

-Αναδρομικά κληρονόμων συντάξεων γήρατος και χηρείας: 1.262

-Αναδρομικά συνταξιούχων γήρατος και χηρείας- ειδικές περιπτώσεις με περισσότερους του ενός δικαιούχους: 547

-Συνταξιούχοι ΤΣΜΕΔΕ: 1.003

-Συνταξιούχοι ΟΓΑ: 250