Οικονομικά στοιχεία

Οικονομικά στοιχεία

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Άρχισαν οι πληρωμές στεγαστικών δανείων

Ξεκινά η διαδικασία ενεργοποίησης του προγράμματος «Γέφυρα». Ήδη δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια και χωρίς αναστολή πληρωμών, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αρχίζουν να βλέπουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μόλις το 10% της μηνιαίας δόσης τους για τον μήνα Νοέμβριο. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, από τις 160.467 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, ήδη για πάνω από τις μισές έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κι ανάλογα με το είδος του δανείου ξεκινά η καταβολή της επιδότησης.

Για παράδειγμα, δανειολήπτης με «πράσινο» δάνειο, χωρίς αναστολή δόσεων, πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα 700 ευρώ. Με την έγκριση της αίτησης του για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα δει ότι για τον Νοέμβριο θα πρέπει να πληρώσει 100 ευρώ. Τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα δοθούν ως επιδότηση από το Κράτος. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τα εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινά στο 90% της μηνιαίας δόσης και για ποσό έως 600 ευρώ.


Μείωση θέσεων εργασίας

Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 33.356 θέσεις εργασίας καταγράφηκε τον μήνα Οκτώβριο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του μηνός Οκτωβρίου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 196.284, ενώ οι αποχωρήσεις σε 229.640. Από τις 229.640 συνολικά αποχωρήσεις, οι 70.462 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 159.178 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.


Αποπληθωρισμός τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού συνεχίζει να κινείται η ελληνική οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε 1,8% τον Οκτώβριο εφέτος, από μείωση 2% τον Σεπτέμβριο 2020 και έναντι μείωσης 0,7% τον Οκτώβριο 2019.


Τι ισχύει για τη μείωση των ενοικίων

Iδιαιτέρως ισχυρό είναι το ενδεχόμενο η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% να ισχύσει και τον Δεκέμβριο για όλους τους πληττόμενους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.  Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν η αγορά και οι επιχειρήσεις να ανοίγουν σταδιακά τον Δεκέμβριο. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα, για όσες παραμείνουν κλειστές για διάστημα 10- 12 ημερών, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του μειωμένου κατά 40% ενοικίου και τον τελευταίο μήνα του έτους. Αντίστοιχα θα επεκταθεί και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που ανέρχεται στο 50% των χαμένων ενοικίων.


Εξωδικαστική επίλυση

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν από σήμερα αιτήσεις στην επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών υποθέσεων έχουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, αφού προηγουμένως πιστοποιηθούν στον ιστότοπο της Επιτροπής, www.eefdd.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10.000 φορολογικές υποθέσεις μπορούν εν δυνάμει να ενταχθούν στη νέα διαδικασία εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών ή διαφορετικά άτυπης περαίωσης, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι καταθέσουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια επιτροπή.