You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή

Το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία πλησιάζει, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα του Taxisnet για τις δηλώσεις των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2022. Μολονότι, οι περισσότεροι κωδικοί στις δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένοι και ήδη τράπεζες και ΑΔΑΕ ανταλλάσσουν στοιχεία για τους τόκους, τις καταθέσεις και τις επενδύσεις του 2022, υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που χρειάζονται προσοχή.

Ένα από αυτά είναι οι δαπάνες με αποδείξεις, οι οποίες χτίζουν το αφορολόγητο, μειώνουν τον φόρο, αλλά εάν δεν φτάνει ένα ελάχιστο ποσό τότε έρχεται η επιβάρυνση. Άλλο σημείο αποτελούν έσοδα που αποκτώνται από άλλες πηγές, δηλαδή πέραν των μισθών και των συντάξεων, όπως ενοίκια ή έσοδα από ατομική ή αγροτική δραστηριότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προηγηθεί η συμπλήρωση των εντύπων Ε2 και Ε3.


Ποιοι γλιτώνουν φέτος το τέλος επιτηδεύματος

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος θα έχουν φέτος όσες επιχειρήσεις αύξησαν το προσωπικό τους το έτος 2022. Αυτό προβλέπει διάταξη που έχει ψηφίσει η Βουλή και ενεργοποιείται φέτος, με την οποία δυνητικά περίπου 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν να γλιτώσουν από το τέλος των 650- 1.000 ευρώ εφόσον προχωρήσουν στην αύξηση των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις εφόσον τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ ετησίως και αν αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για 3/ 12 σε ετήσια βάση.


Νέα εστία φοροδιαφυγής

Την απόκρυψη μεγάλου ύψους εισοδημάτων, άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, από επιχειρήσεις, που πωλούν προϊόντα μέσω διαδικτύου, αποκάλυψαν σαρωτικοί έλεγχοι, τους οποίους έκαναν οι ράμπο της ΑΑΔΕ. Οι επιχειρήσεις αυτές απέκρυπταν τα εισοδήματά τους με δύο τρόπους:

  • Είτε μέσω της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων
  • Είτε ακόμη και μέσω της διάθεσης εμπορευμάτων, χωρίς προηγουμένως να έχει πραγματοποιηθεί έναρξη εργασιών στο φορολογικό Μητρώο ! Δηλαδή, πουλούσαν χωρίς να έχουν καν υπόσταση επιχείρησης, λειτουργώντας παρασιτικά και ενάντια στις όποιες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Οι βασικοί τομείς, που εντοπίστηκαν αδήλωτες πωλήσεις μέσω e-shops, είναι προϊόντων τεχνολογίας, ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, κοσμημάτων, γυναικείων αξεσουάρ. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και το 2023, καθώς υπάρχει πληθώρα στοχευμένων υποθέσεων σε εξέλιξη.


Ακίνητα: Δεκάδες δήμοι ζητούν μειώσεις αντικειμενικών αξιών

Τουλάχιστον 32 δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος έχουν ήδη καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από την 1η/1/2022.

Οι δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε. Η προθεσμία υποβολής γνωμοδοτήσεων από τους δήμους λήγει κανονικά σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023.