Οικονομικά νέα

Νέο πλαίσιο για τις φορολογικές δηλώσεις

Κλιμακωτές εκπτώσεις από 2% έως 4% για φορολογικές δηλώσεις εξπρές και εφάπαξ εξόφλησή τους, σταθερές ημερομηνίες υποβολής χωρίς παρατάσεις και τσουχτερά πρόστιμα 2.500 ευρώ και άνω σε λογιστήρια και διοικητές οργανισμών για εκπρόθεσμες ή ανακριβείς βεβαιώσεις αποδοχών ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, θεσπίζεται μηνιαίο αφορολόγητο έως 300 ευρώ για φιλοδωρήματα, ενώ καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Το νέο πλαίσιο για τις φορολογικές δηλώσεις με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, τα φορομπόνους και τις καμπάνες , που φθάνουν μέχρι το πρόσωπο του διοικητή της ΑΑΔΕ σε περίπτωση καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας του TAXIS, θα ενσωματωθεί με τη μορφή ρυθμίσεων μαζί με τις υπόλοιπες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.575 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.443 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 397 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 8.743 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 5.297 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5.987 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Το 21,4% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 21,4% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Το ποσοστό μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2022 (95,3 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).Σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%).

17-20 Δεκεμβρίου η καταβολή της επιταγής ακρίβειας στους 1.900.000 ευάλωτους

Μεταξύ 17- 20 Δεκεμβρίου (λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα) θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας στους 1.900.000 ευάλωτους. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα προέλθει από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ύψους 243 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά επιπλέον 140 εκατ. ευρώ για την καταβολή επιταγής ακριβείας τα Χριστούγεννα σε περίπου 930.000 χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700 ευρώ. Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων θα λάβει φέτος μόνο την αύξηση ύψους 2,5% που θα δοθεί στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2025, οδηγώντας σε αύξηση 17,5 ευρώ τον μήνα για έναν συνταξιούχο με αποδοχές 700 ευρώ, δηλαδή ετήσια αύξηση 210 ευρώ.

Επίσπευση της έκδοσης εκκρεμών επικουρικών συντάξεων

Επισπεύδεται η έκδοση χιλιάδων εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, ενώ δίδεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους που η αίτησή τους είχε απορριφθεί επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να πάρουν επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, να επανέλθουν υποβάλλοντας νέα αίτηση, αρκεί να έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης σε ομοειδή ή σε διαφορετικά ταμεία. Περίπου 92.500 αιτήσεις απονομής επικουρικής σύνταξης βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ, και για 40.000 εξ αυτών έχει παρέλθει ο χρόνος που θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί βάσει των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος και είναι εντός 3 μηνών μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης, ή εντός 6 μηνών από την αρχική αίτηση, εφόσον υποβλήθηκε μετά την αίτηση της κύριας σύνταξης