You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

4 ημέρες προθεσμία για την εφορία

Κλείνει σε τέσσερις ημέρες το «ταμείο» της εφορίας για χιλιάδες υποθέσεις και όσοι φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς «λογαριασμούς» θα πρέπει να σπεύσουν να τους τακτοποιήσουν, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τις αρχές του νέου έτους.

Έτσι, όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές, κληρονόμοι φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021, μισθωτοί και συνταξιούχοι που το 2021 έλαβαν αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, αλλά και όσοι έλαβαν μήνυμα από την εφορία για αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις και να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί.

Έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει εξάλλου να πληρωθούν η 8η δόση του φόρου εισοδήματος, η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας έχει πάρει παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Αναλυτικότερα, έως το τέλος του έτους οι υποχρεώσεις που πρέπει να κλείσουν είναι οι εξής:

1. Αναδρομικά αποδοχών – συντάξεων.

2. Κάλυψη τεκμηρίων.

3. Αδήλωτα εισοδήματα.

4. Δηλώσεις κληρονόμων.

5. Φορολογικές δηλώσεις: πρέπει να καταβληθούν η 8η δόση του φόρου εισοδήματος και η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ.

6. Χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν αποστείλει τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει να το πράξουν μέχρι το τέλος του έτους.


Επιστρεπτέα προκαταβολή- Έως την Παρασκευή η υποβολή δικαιολογητικών για διορθώσεις

Λήγει την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσουν οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή διορθώσεις που χρειάζεται να γίνουν και να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι εάν μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης τότε θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν. Μάλιστα θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, ως αχρεωστήτως καταβληθέν, ενώ επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ποσά που τυχόν ήδη καταβλήθηκαν πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.


Κατασχέσεις-εξπρές σε εισοδήματα και καταθέσεις για χρέη προς το Δημόσιο

Μέσα από 9 «βήματα» και σε λιγότερο από 3 εβδομάδες κατάσχονται τα εισοδήματα και οι καταθέσεις των φορολογουμένων που δεν εξοφλούν εμπρόθεσμα ή δεν τακτοποιούν σε δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Οι διαδικασίες επιβολής των κατασχέσεων έχουν συντομευτεί σημαντικά, καθώς οι ρυθμοί επιβολής τους για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις φορολογικές αρχές εντείνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ήδη από τις αρχές έως και το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους έχουν επιβληθεί πάνω από 60.000 κατασχέσεις σε εισοδήματα και καταθέσεις οφειλετών της φορολογικής διοίκησης, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν το μέτρο των κατασχέσεων σε άλλους 650.000 φορολογουμένους με αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα.


Νοέμβριος: Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας με απώλεια 83.627 θέσεων εργασίας

Βαθιά αρνητική ήταν η πορεία της αγοράς εργασίας τον Νοέμβριο, καθώς, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», τον συγκεκριμένο μήνα χάθηκαν 83.627 θέσεις απασχόλησης, αριθμός που συνιστά τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας. Τα στοιχεία δείχνουν και πάλι την πολύ σημαντική επίδραση που έχει η λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου, καθώς μαζί με τις απώλειες του προηγούμενου μήνα (-115.856) προκύπτει ότι το συγκεκριμένο δίμηνο (Οκτώβριος – Νοέμβριος) χάθηκαν 199.483 θέσεις εργασίας. Συγκριτικά με τον ίδιο περσινό μήνα, προκύπτουν 4.498 περισσότερες απώλειες φέτος τον Νοέμβριο.


Παγίδα τεκμηρίων απειλεί να αποκλείσει χιλιάδες νοικοκυριά από την έκτακτη ενίσχυση

Παγίδα τεκμηρίων που μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος χιλιάδων δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 106-600 ευρώ κρύβουν οι διατάξεις για τα κριτήρια χορήγησης της συγκεκριμένης ενίσχυσης, που περιλαμβάνονται στη σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, για να κριθεί εάν μια οικογένεια ή ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό δικαιούται την ενίσχυση, θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό ετησίου φορολογητέου εισοδήματος έτους 2021 μεταξύ του δηλωθέντος και του τεκμαρτού, δηλαδή αυτού που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που βαραίνουν τα μέλη κάθε οικογένειας ή το μονοπρόσωπο νοικοκυριό.


700 εκατ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση των ΜμΕ

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε στην προδημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο δύο δράσεων, με την κάθε μία να «απορροφά» από 350 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός των 700 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) το καθιστά το μεγαλύτερο από απόψεως ποσού στο ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.