Δυνατότητα ανάκλησης κι ακύρωσης φόρων και προστίμων αποκτά η Φορολογική Διοίκηση
Τη δυνατότητα να ανακαλεί και να ακυρώνει καταφανώς εσφαλμένες αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων, ακόμη και αναδρομικά από το 2014 και ανεξάρτητα εάν εκκρεμούν ή όχι προσφυγές των φορολογουμένων στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα δικαστήρια, αποκτά η Φορολογική Διοίκηση.
Τα παραπάνω προβλέπει διάταξη που περιελήφθη σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ψηφιακό τέλος συναλλαγής. Η ακύρωση μπορεί να γίνεται είτε κατόπιν αιτήσεων των θιγόμενων φορολογουμένων στην αρμόδια φορολογική αρχή είτε ακόμη και αυτεπάγγελτα από την αρμόδια αρχή.
Ριζική αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων
Ριζική αναμόρφωση επιχειρείται στο μέτωπο των επιδομάτων, που περιλαμβάνει, την αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, στέγασης και εγγυημένου εισοδήματος, τη θέσπιση, περιουσιακών κριτηρίων -όπως η αξία των ακινήτων και το ύψος των καταθέσεων- και για τους δικαιούχους που εργάζονται ως μισθωτοί, το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή των ποσών θα είναι μειωμένο κατά 20% στο επίδομα παιδιού και στέγασης και κατά 30% στο εγγυημένο εισόδημα.
Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν αυξήσεις από 1/1/2025 σε πολλούς δικαιούχους ενώ με τα περιουσιακά κριτήρια κάποιοι θα βγουν εκτός της λίστας των δικαιούχων.
- Αυξάνεται από 70 σε 75 ευρώ το επίδομα παιδιού της πρώτης κλίμακας και σε 45 ευρώ για τη δεύτερη, ενώ, η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιείται με τη δεύτερη. Το επίδομα της τρίτης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο αυξάνεται σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Η αύξηση είναι 60,7% για όσους ήταν στην τρίτη εισοδηματική κλίμακα και θα πάνε στη δεύτερη.
- Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ διαμορφώθηκε σε 250 ευρώ και η προσαύξηση σε κάθε παιδί από 54 ευρώ φτάνει τα 75 ευρώ.
- Το Επίδομα Στέγασης από τα 70 ευρώ θα φτάσει τα 125 ευρώ και 75 ευρώ ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα.
Τον Ιανουάριο η διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Από 1/4/2024, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 27,7% από 650 ευρώ το 2019, όπως ανέφερε η κα Κεραμέως. Στόχος είναι το 2027, ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.
Την 1η Ιανουαρίου ξεκινάει η εφαρμογή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών
Από την 1 Ιανουαρίου 2025 θα τεθεί σε εφαρμογή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, 0,5% μείωση στις εισφορές των εργαζομένων, 0,5% μείωση στις εισφορές των εργοδοτών. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, από το 2019 έχουν ήδη μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, συν μία το 2025, συνεπώς 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στόχος η επιπλέον μείωση για το 2027, μισής ποσοστιαίας μονάδας.