Υπενθύμιση της ΑΑΔΕ μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων για την εγκατάσταση του IRIS σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
Σε νέα αποστολή χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να υπενθυμίσει σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ότι μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εγκαταστήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.
Μέχρι την Παρασκευή 22 του μηνός, 393.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είχαν προχωρήσει στην παραπάνω διαδικασία, σχεδόν το 50% των υπόχρεων να εγγραφούν (περίπου 800.000).
Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, όσοι επαγγελματίες και μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας δεν συνδεθούν μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου με τα σύστημα ΙRIS, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.
Μέτρα στήριξης μισθών κι επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων,προωθεί το υπουργείο Εργασίας
Μέτρα στήριξης των μέσων μισθών, που θα εστιάζουν ακριβώς στην καλύτερη αξιοποίηση και επέκταση των Κλαδικών Συμβάσεων αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας. Σήμερα μόλις το 31,6% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτεται από κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), στοιχείο που επιδρά αρνητικά στις αποδοχές που λαμβάνουν, εν μέσω κρίσης ακρίβειας.
Με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σε αδρές γραμμές στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί έως τώρα εστιάζονται στα εξής επίμαχα σημεία:
-Στήριξη των επιχειρήσεων με περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσφέρουν αυξήσεις αισθητά πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.
-Προώθηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με ταχύτατη επέκτασή τους για το σύνολο ενός κλάδου.
-Χορήγηση των τριετιών, όπου διαπιστώνεται ότι «μπλοκάρονται» από επιχειρήσεις, με εκτεταμένους ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ) και σε αυτό το πεδίο.
-Έλεγχος και για την καταβολή του επιδόματος γάμου (10% επί του μισθού).
Εστιασμένη σε μέτρα βελτίωσης του εισοδήματος και της καθημερινότητας των πολιτών,αναμένεται να είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Με εξαίρεση την αντιμετώπιση του στεγαστικού, η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να εστιάσει σε «μέτρα» που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην ενίσχυση του εισοδήματος τους. Το τελικό μείγμα θα οριστικοποιηθεί ελάχιστα 24ωρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού οπότε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού αλλά για το τι θα μπορεί να περιληφθεί σε εκείνον του 2025.
Από το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα έχουν τη μορφή παροχολογίας αλλά κυρίως σε μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις όπου απαιτείται. Από το 2025 ενεργοποιούνται οι δεσμεύσεις του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας, που ορίζουν μέγιστο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών στο 3%.
26-30 Αυγούστου η καταβολή συντάξεων κι επιδομάτων
Εβδομάδα καταβολής συντάξεων και επιδομάτων αυτή που διανύεται. Κατά την περίοδο 26 έως 30 Αυγούστου, θα καταβληθούν 2.321.832.885 ευρώ σε 4.192.305 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Έλλειμμα ισοζυγίου ύψους 139 εκατ. ευρώ παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 139 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.745 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 1.435 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5.665 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.655 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.558 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.