You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επιτόκια- Έρχεται ομοβροντία αυξήσεων

Με ομοβροντία αυξήσεων των επιτοκίων τους αυτή την εβδομάδα θα κλείσουν πολλές κεντρικές τράπεζες το 2022, ένα έτος που χαρακτηρίσθηκε από την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική των τελευταίων 40 ετών με στόχο την τιθάσευση του εκτροχιασμένου πληθωρισμού.

Πρώτη θα ανοίξει τον χορό την Τετάρτη η Fed, η οποία αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) σε ένα εύρος από 4,25% έως 4,50%, το υψηλότερο από το 2007 και να σηματοδοτήσει νέες αυξήσεις στις αρχές του 2023. Την Πέμπτη θα ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας με αυξήσεις πιθανόν της ίδιας τάξης μεγέθους, δηλαδή 50 μ.β.


Ξεκινά η μάχη του προϋπολογισμού

Ξεκινά την Τρίτη 13 του μηνός η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου. Τα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο και στο κατά πόσο θα δώσει ένα στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για πιθανές νέες παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια «αναχαίτισης» της ακρίβειας.

Στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους έχουν ήδη ενσωματωθεί μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, αλλά και αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις, με προτεραιότητα στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η χάραξη του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε κάποιες διεθνείς παραδοχές, όπως ότι το 2023 η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμείνει στο εύρος των 120 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, αλλά και ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου brent θα διαμορφωθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι.


Δώρα σε πάνω από 3 εκατ. δικαιούχους

Σπριντ 8 ημερών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να ολοκληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα οι μεγάλες πληρωμές για την επιταγή ακρίβειας, τις συντάξεις του ΕΦΚΑ, τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και το επίδομα θέρμανσης.  Η προετοιμασία ξεκινά από σήμερα καθώς οι πληρωμές πραγματοποιούνται την ερχόμενη εβδομάδα πριν κλείσουν οι υπηρεσίες για γιορτές. Πάνω από 3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, άνεργοι, δικαιούχοι επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καθώς και άλλα ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν από 20 έως 23 Δεκεμβρίου έκτακτο μποναμά με τη μορφή επιταγών ακρίβειας, «πρόωρων» συντάξεων και διπλών επιδομάτων.


«Βροχή» από επιδόματα πριν από τις γιορτές

Η έκτακτη ενίσχυση στους ένστολους θα αυξήσει τα επιδόματα που θα καταβάλλει η κυβέρνηση πριν τις γιορτές. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα ως την εκλογική αναμέτρηση  πληθαίνουν οι έκτακτες ενισχύσεις στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Τα ποσά που θα διατεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες αγγίζουν μεγάλο «κομμάτι» μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς βεβαίως να εξαιρούνται και οι επαγγελματίες.

Η πλέον πρόσφατη έκτακτη ενίσχυση η οποία προστέθηκε στη μακρά λίστα των επιδομάτων που θα δοθούν και έως πριν από τις γιορτές είναι τα 600 ευρώ στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Επιτόπιοι φορο-έλεγχοι με tablets – laptops

Εξπρές επιτόπιους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με τα tablets ανά χείρας, ετοιμάζουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εν όψει των νέων ηλεκτρονικών ελέγχων που θα θέσουν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2023.

Το νέο ηλεκτρονικό «οπλοστάσιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να διενεργούν μέσω των tablets επιτόπου και διασταυρώσεις στοιχείων, αλλά ταυτόχρονα να εκδίδουν και να κοινοποιούν τα σημειώματα με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, το ElenxisLive, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2023, θα δίνει άμεση πληροφόρηση στα tablets ή στα laptops των ελεγκτών για το οικονομικό προφίλ και το φορολογικό «παρελθόν» του επαγγελματία ή της επιχείρησης.


Ραγδαία αύξηση των συνταξιοδοτήσεων έως το τέλος του έτους

Σημαντική αύξηση αναμένεται να καταγράψουν οι νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση έως το τέλος του έτους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τις αυξημένες δαπάνες για καταβολή συντάξεων από τον ΕΦΚΑ από το 2023 και μετά.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα διαπιστώνουν την αυξητική τάση που υπάρχει όσο πλησιάζουν οι τελευταίες ημέρες του έτους. Η εκτίμηση που γίνεται πια είναι ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες οι φετινές αιτήσεις για απονομή σύνταξης να ξεπεράσουν ακόμα και τις 212.151 που ήταν οι περσινές και είχαν αποτελέσει ρεκόρ. Άλλωστε, στην πρόσφατη έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν αναφέρει ότι έχει διαπιστωθεί αύξηση κατά 24% στις νέες συνταξιοδοτήσεις, πάνω από την αρχική εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας.


ΕΦΚΑ: Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2021 για μη μισθωτούς ασφαλισμένους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση 

Περιθώριο έως τις 30 Δεκεμβρίου έχουν 197.409 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι για να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις που αφορούν στην εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2021 για περιπτώσεις με παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και αφορούν 280.311 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Από αυτούς το 70,4% θα έχουν χρεωστική εκκαθάριση, με το συνολικό οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται σε 141.829.929 ευρώ. Κατά μέσο όρο η πρόσθετη επιβάρυνση για τους συγκεκριμένους μη μισθωτούς κυμαίνεται στα 718 ευρώ ή 119 ευρώ για κάθε μηνιαία δόση έως και τον ερχόμενο Μάιο.


ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 6,3% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Νοέμβριο

Μειωμένες κατά 6,3% ήταν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2022 συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αντίθετα, αύξηση 3,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2021.


ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Περαιτέρω ανάσα φαίνεται να πήραν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Νοέμβριο λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου, οδηγώντας σε μείωση των τιμών του ρεύματος λόγω και των επιδοτήσεων. Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,5% από 9,1% τον Οκτώβριο, 12% τον Σεπτέμβριο και 11,4% τον Αύγουστο.