You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Στο 10,6% αυξήθηκε o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Στο 9,5% μειώθηκε στην Ελλάδα

Στο 10,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο από 9,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αντί του 10,7% που ήταν η πρώτη εκτίμησή της. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 9,5% από 12,1% τον Σεπτέμβριο, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, έναντι 9,8% στην αρχική εκτίμηση. Η υψηλότερη βάση σύγκρισης με το περασμένο έτος και η μείωση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου σε σχέση με τον Σεπτέμβριο συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή. Mε βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 9,1% από 12%.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είχαν η ενέργεια (4,44 ποσοστιαίες μονάδες), τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,74 π.μ.), οι υπηρεσίες (1,82 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (1,62 π.μ.).


Κατάθεση προϋπολογισμού 2023

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023. Ένας προϋπολογισμός ο οποίος  όπως και την προηγούμενη διετία συντάσσεται σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας, αυτή τη φορά όμως όχι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης αλλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων.

Για φέτος, θα εκτιμάται ότι ο τιμάριθμος θα διαμορφωθεί κοντά στο 10% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 8,8%. Το 2023 θα υποχωρήσει μεν, όμως θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή του 5% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3%. Όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης, φαίνεται ότι φέτος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 5,3% και θα πλησιάσει στο 6%.


Φούσκωσαν τα νέα «φέσια» στις εφορίες

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων χρεών έφερε τον Σεπτέμβριο η οικονομική δυσπραγία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς βρέθηκαν μια «ανάσα» από το 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο τα «φέσια» στις εφορίες να «φουσκώσουν» στα 5,78 δισ. ευρώ.

Οι απλήρωτοι φόροι και τα πρόστιμα κινήθηκαν σε «μνημονιακά επίπεδα» -οπότε και καταγραφόταν μηνιαία αύξηση χρεών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ- και αυξήθηκαν κατά 171,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς ανήλθαν στα 961 εκατ. ευρώ από 353 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πορεία που φυσικά οδήγησε τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου να «πετάξουν» στα 5,787 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 52% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου που είχαν βρεθεί στα 3,806 δισ. ευρώ.


Ποιοι θα λάβουν έκτακτο επίδομα ακρίβειας

Σε 2,3 εκατ. αναμένεται να ανέλθουν οι τελικοί δικαιούχοι των έκτακτων παροχών που θα καταβληθούν από την κυβέρνηση λίγο πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων. Από το σύνολο των δικαιούχων, περίπου 1 εκατομμύριο θα είναι οι συνταξιούχοι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που θα καρπωθούν το εφάπαξ βοήθημα των 250 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία θα προστεθούν και οι δικαιούχοι παροχών αναπηρίας, που θα λάβουν προσαύξηση του επιδόματός τους κατά αντίστοιχο ποσό.

Επίσης, όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), θα διαπιστώσουν ότι θα τους χορηγηθεί διπλή δόση, αλλά και οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού που θα λάβουν μιάμιση δόση της παροχής. Έκτακτο επίδομα θα λάβουν και οι μακροχρόνια άνεργοι, που έχουν χρονικό διάστημα ανεργίας από 12 έως 24 μήνες και υπό την προϋπόθεση να μη λαμβάνουν το ΕΕΕ.


Διατήρηση μειωμένων εισφορών 3 μονάδες

Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών –για εργοδότες και εργαζομένους- κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2022) με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, πρακτικά σημαίνει ότι οι μισθωτοί θα διατηρήσουν τα κέρδη που είχαν τους περασμένους μήνες κατά την προσωρινή εφαρμογή του μέτρου και μεταφράστηκαν σε λίγα περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Η μείωση επιμερίζεται σε  -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους.