Οικονομικά νέα

Υποχρεωτική η  ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλες τις επιχειρήσεις

Την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο των επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα η Αθήνα έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν και αναμένει την απάντηση μέσα στον Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Στόχος πάντως είναι το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2025, κάτι που θα επηρεάσει το σύνολο των επιχειρήσεων μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, με τα ηλεκτρονικά παραστατικά που δεν είναι μόνο τιμολόγια, αλλά περιλαμβάνουν εντολές αγοράς, χρεωστικά πιστωτικά σημειώματα, εμβάσματα, όρους πληρωμής θα ελαχιστοποιηθούν οι απάτες στον ΦΠΑ και τα εικονικά στοιχεία. Όπως τονίζουν, η ηλεκτρονική τιμολόγηση χρησιμοποιείται ήδη σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Δανία και Νορβηγία.

4 στα 10 νοικοκυριά και 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει ακόμη φορολογική δήλωση

Περισσότερες από 2,3 εκατ. δηλώ σεις δεν έχουν υποβληθεί από τα νοικοκυριά, ενώ ο χρόνος που απομένει είναι μόλις 18 ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 4 στα 10 νοικοκυριά και 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση για τα εισοδήματα του 2023, ενώ την ίδια στιγμή οι λογιστές πιέζουν για παράταση της προθεσμίας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους καταγράφονται σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την υποβολή των δηλώσεων. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι πολλές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί είναι λανθασμένες και απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

182.700 και πλέον συνταξιούχοι,εχουν δηλώσει απασχόληση στην ειδική πλατφόρμα του eΕΦΚΑ

Πάνω από 182.700 συνταξιούχοι είχαν εγγραφεί μέχρι τις 4 Ιουλίου στην ειδική πλατφόρμα του e ΕΦΚΑ για τη δήλωση απασχόλησής τους, μέσω της οποίας μπορούν να διατηρήσουν στο ακέραιο τη σύνταξή τους παρότι συνεχίζουν να εργάζονται, βάσει του ν. 5078 2023. Μέχρι τα τέλη του 2023 προβλεπόταν περικοπή της σύνταξης των συνταξιούχων εργαζομένων κατά 30% και μόλις 36.000 συνταξιούχοι είχαν προχωρήσει στη σχετική δήλωση. Σημειώνεται ότι πιο πριν ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου που μείωνε τη σύνταξη όσων επέλεγαν να συνεχίσουν να εργάζονται κατά 60%.

Πάνω από 6,7 δις. ευρώ θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία,λόγω φόρων τον Ιούλιο

Βαραίνει το φορτίο για τους φορολογούμενους καθώς ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ οι φοροεισπράξεις του  δεύτερο εξάμηνο του 2024. Μάλιστα ο Ιούλιος αναδεικνύεται σε μήνα – πρωταθλητή στο μέτωπο των εισπράξεων καθώς θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα πάνω από 6,7 δισ. ευρώ.  Τον τρέχοντα μήνα  οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων και την τρίτη δόση του νέου ΕΝΦΙΑ. Φόρο-έσοδα πάνω από 6,4 δισ. ευρώ απαιτεί και ο Αύγουστος. Ο μήνας του 2024  με τις χαμηλότερες απαιτήσεις ήταν ο Μάρτιος, κατά τον οποίο  εισπράχθηκαν  περίπου 3,79 δισ. ευρώ.

Με υψηλούς ρυθμούς αυξάνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Εκρηκτικές διαστάσεις δείχνει να λαμβάνει το πρόβλημα με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς,προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και στους φορείς της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για έναν ακόμη μήνα το έλλειμμα διευρύνθηκε, και το χειρότερο ίσως όλων είναι ότι η εν λόγω διεύρυνση προήλθε και από τις δύο πλευρές, δηλαδή τόσο από την αύξηση των εισαγωγών όσο και από τη μείωση των εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το 5μηνο του 2024 (Ιανουάριος – Μάιος), το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο κατέγραψε άνοδο 15% και είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδας αναλαμβάνει την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αναλαμβάνει από 1.1.2025 η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των μελών και των δικαιούχων τους. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Νούνη με τίτλο «Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα».

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι η σταδιακή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος απαιτεί την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων, ώστε τόσο οι εργοδότες, όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να εμπιστευθούν μέρος του συνταξιοδοτικού τους εισοδήματος σε αυτούς.