Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

ΒΕΑ-έρευνα: Απαισιοδοξία στις μικρές επιχειρήσεις, ικανοποίηση στις μεγαλύτερες για τις επιπτώσεις από την πανδημία

Διττό μήνυμα αναφορικά με το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία προκύπτει από τις απαντήσεις των μικρομεσαίων βιοτεχνών, σε ηλεκτρονική έρευνα που πραγματοποίησε για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), με τίτλο «Επιχειρηματικό κλίμα στην πανδημία».

Από τη μία, οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις απάντησαν ότι βλέπουν το μέλλον τους με απαισιοδοξία και αβεβαιότητα και από την άλλη οι μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις έκριναν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας επαρκή για να ανταπεξέλθουν στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ολόκληρη η έρευνα στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ


Ανακοίνωση νέων αντικειμενικών

Αύξηση που φτάνει ακόμα και στο 229% καταγράφουν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε νησιά και περιοχές στην ηπειρωτική χώρα όπου παρουσιάζεται έντονη τουριστική δραστηριότητα αλλά και σε περιοχές με υψηλό οικιστικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το επόμενο έτος. Τις αλλαγές που έρχονται στις αντικειμενικές αξίες ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντικές μεταβολές καταγράφονται στις νέες ζώνες (νέες εντάξεις και επεκτάσεις), οι οποίες ανέρχονται σε 3.643 ζώνες (26% των συνολικών ζωνών του συστήματος), που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και λάμβαναν τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας ή του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας.

Στις επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών εντοπίζεται αύξηση στο 80% των 165 ζωνών. Η ένταξή τους στο σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ζώνης κατά μέσο όρο σε 41% σε σχέση με τις υφιστάμενες. Μεγάλη αύξηση, που φτάνει στο 229%, εντοπίζεται σε τρεις ζώνες της Μυκόνου, καθώς υπολογίζονταν μέχρι σήμερα με τιμή 1.200 ευρώ και η τελική τιμή τους διαμορφώνεται πλέον σε 3.800 και 3.950 ευρώ.


Παναγιώτης Τσακλόγλου: Μοντέλο Σουηδίας στην επικουρική ασφάλιση για υψηλές μελλοντικές συντάξεις

Μαζί με τρεις μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική και βιωσιμότητας δημόσιου χρέους) πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, επισημαίνει ότι θα υπάρχουν προσεκτικά σχεδιασμένα επενδυτικά προγράμματα, όπου θα κατευθύνονται και θα επενδύονται, κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου, τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά του». Παράλληλα, τονίζεται ότι θα υπάρχει διασφάλιση ότι δεν θα χαθούν τα κεφάλαια που θα επενδυθούν.


Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Μάιο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 7-11 Ιουνίου. Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 143 εκατ. ευρώ σε 280.000 περίπου δικαιούχους.


Ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών- Σε ποιες περιπτώσεις

Τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων έχουν όσοι φορολογούμενοι έχασαν ρυθμίσεις δίνει σχετική υπουργική απόφαση. Αφορά φορολογούμενους οι οποίοι τέθηκαν εκτός ρύθμισης είτε γιατί δεν κατέβαλαν δύο ή περισσότερες συνεχόμενες δόσεις, είτε επειδή άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους.

Πρόκειται για οφειλές προς την εφορία οι οποίες  είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία ήταν σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2019 και «χάθηκε» μετά την ημερομηνία αυτή. Βασική προϋπόθεση οι φορολογούμενοι να μην είχαν «χάσει» άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής τα τελευταία 2 ημερολογιακά έτη πριν την 1.11.2019.


4,5 δισ. ευρώ «καθ’ οδόν» προς την αγορά

Επιπλέον 900 εκατ. ευρώ πρόσθεσε το οικονομικό επιτελείο στο συνολικό κονδύλι των φετινών μέτρων στήριξης, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στα 15,9 δισ. ευρώ. Και όπως υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών, από τα 15,9 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ δεν έχουν «πέσει» ακόμη στην αγορά, κάτι που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το αν θα συνεχιστούν και για πόσο οι «πανδημικές» διευκολύνσεις (κούρεμα ενοικίου, αναστολές συμβάσεων εργασίας, αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων κ.λπ.), για καθέναν από τους εναπομείναντες επτά μήνες του έτους, θα «πέφτουν» και περίπου 650 εκατ. ευρώ ενισχύσεων στην αγορά.


Πρώτη κατοικία: Αναστέλλονται έως 30/6 οι πλειστηριασμοί για τους ευάλωτους 

Έως τις 30 Ιουνίου αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών από τράπεζες και διαχειριστές δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, εργάζεται για την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας του φορέα διαχείρισης των ακινήτων.