Αναβίωση 232.000 χαμένων ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία
Στην αναβίωση 232.000 χαμένων ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία στοχεύει το οικονομικό επιτελείο με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο για να ενεργοποιηθούν οφειλές περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Όσοι έχουν χάσει παλιές ρυθμίσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να αναβιώσουν την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, τις ειδικές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης (72 δόσεις), καθώς και τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης είναι η αποπληρωμή εφάπαξ όλων των εκπρόθεσμων δόσεων μέχρι τις 31 Μαΐου.
Οι οφειλέτες που μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση επανένταξης είναι είτε όσοι πλήρωσαν εκπρόθεσμα δύο ή περισσότερες δόσεις των ρυθμίσεών τους, είτε για όσους δεσμεύτηκαν από τη φορολογική διοίκηση ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνταν, είτε για όσους τους παρακρατήθηκαν χρηματικά ποσά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Έγκαιρη ενημέρωση των φορολογουμένων από το κεντρικό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης
Μέσω ενός κεντρικού ψηφιακού συστήματος τυποποιημένης παρακολούθησης οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται εγκαίρως ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε εκκρεμότητα έχει δημιουργηθεί και να μην χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν.Αν ο οφειλέτης δεν «κλείσει» τις υποχρεώσεις του, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.
Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, εξορθολογίζονται οι κανόνες που αφορούν στην απώλεια των ρυθμίσεων στην εφορία. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν ή να τακτοποιούν οφειλές που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός 3 μηνών, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης.
Έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις που δεν έχουν προχωρήσει σε διασύνδεση POS-ταμειακής
Ελέγχους σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε διασύνδεση POS – ταμειακών, ξεκινούν κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 1.072 επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ το 2023, δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα ούτε στη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, αλλά ούτε και στον προγραμματισμό του σχετικού ραντεβού εντός του Απριλίου.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στην πλειονότητα τους πρόκειται για επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, νυκτερινά κέντρα, εταιρείες παρασκευής γευμάτων, catering, μπαρ ξενοδοχείων κλπ) καθώς και πρατήρια καυσίμων.
Μεγάλη η αύξηση των αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση των αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μετά την εφαρμογή των βελτιώσεων, που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.Ειδικότερα, το Μάρτιο υποβλήθηκαν 6.525 νέες αιτήσεις, δηλαδή υπερδιπλάσιες από το μέσο όρο των αιτήσεων, που έγιναν ανά μήνα μέσα στο 2023 (μέσος όρος 3.400 αιτήσεις). Έτσι, το πρώτο τρίμηνο του 2024 υποβλήθηκαν 19.320 νέες αιτήσεις, έναντι περίπου 9.500 αιτήσεων που έγιναν το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Έσοδα που θα υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ αναμένονται για τα δημόσια ταμεία,μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
Συνολικά έσοδα που υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταγραφούν φέτος για τα δημόσια ταμεία, λόγω της αύξησης των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, από 780 ευρώ που ήταν, σε 830 ευρώ μικτά.Το κέρδος προκύπτει από τρεις διαφορετικές πηγές: Από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν οι εργοδότες, από την αύξηση της φορολογίας, καθώς οι υψηλότερες αποδοχές, χωρίς αλλαγή στο αφορολόγητο, οδηγούν σε μεγαλύτερη φορολογία εισοδήματος. Η τρίτη πηγή εσόδων προέρχεται από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που θα βρεθούν με αυξημένο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο προκύπτει σε σχέση με τις εκάστοτε κατώτατες αποδοχές.