You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

E-send- Αντιμέτωπες με λουκέτα και πρόστιμα οι επιχειρήσεις από 31/10

Αναστολή στην προθεσμία έναρξης επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις που δεν αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία λιανικών πωλήσεων ζητά η αγορά, καθώς δεν έχουν επιλυθεί μία σειρά από προβλήματα, με τον κίνδυνο να επιβληθούν άδικες ποινές εις βάρος των επαγγελματιών. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, αφού με τη συνδρομή της εφαρμογής Αppodixi εύκολα διαπιστώνεται πλέον η μη διαβίβαση στοιχείων.

Η ΑΑΔΕ έχει δώσει προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ώστε να τηρήσουν υποχρεωτικά τους νέους κανόνες που ισχύουν για τη διαβίβαση στην ειδική εφαρμογή e-send. Σε διαφορετική περίπτωση, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα από 250 έως και 1.000 ευρώ, ή ακόμα και με λουκέτο.

Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή ζητά την αναστολή της έναρξης ισχύος των πρόστιμων e-send καθώς, όπως αναφέρει, δεν έχουν επιλυθεί ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα τα οποία εγκυμονούν τον κίνδυνο άδικων προστίμων για τις επιχειρήσεις.


Πλειστηριασμοί- Αλυσιδωτές επιπτώσεις από το δικαστικό μπλόκο

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι την τελική κρίση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου -αν τελικά η κυβέρνηση δεν αναλάβει πρωτοβουλία- για το αν μπορούν οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις-παρενέργειες σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει πρωτοβουλία με τον ένα ή άλλο τρόπο ώστε να θέσει άμεσα τέλος στη σύγχυση που έχουν δημιουργήσει οι αντίθετες αποφάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με το αν νομιμοποιούνται οι servicers να κάνουν πλειστηριασμούς.

Η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, θέμα που μάλλον περνάει σε δεύτερη μοίρα.


Μπαράζ προσφυγών για αστοχίες του νέου ΕΝΦΙΑ

Μπαράζ προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θεωρούν ότι αδικήθηκαν από ορισμένες αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση με τον ν. 4916/2022 στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καταγράφεται αυτές τις μέρες.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που τους επιβλήθηκαν με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, καθώς θεωρούν αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του ν. 4916/2022 με βάση τις οποίες επιβλήθηκαν οι εν λόγω επιβαρύνσεις.

Πρόκειται για φορολογούμενους είτε με ποσοστά συνιδιοκτησίας είτε με 100% πλήρη κυριότητα σε ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με χιλιάδες ευρώ επιπλέον ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με άλλους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης συνολικής αξίας ακίνητη περιουσία, αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα αξίας κάτω των 400.000 ευρώ το καθένα.


Eurostat: Στο 12,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα

Στο 9,9% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη, από 9,1% τον Αύγουστο, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ήταν στο 3,5%, σύμφωνα με τη Eurostat. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 10,9% τον Σεπτέμβριο, από 10,1% τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 12,1%, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3% σε μηνιαία βάση. Τον Αύγουστο του 2022 κατά την Eurostat, ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 11,2%, κοντά στις τιμές του Ιουλίου και του Ιουνίου (11,3% και 11,6% αντίστοιχα).


Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023

Με τη φόρα που του δίνει η αύξηση ρεκόρ 20ετίας στην απασχόληση κινείται ο ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα, όπως καταγράφεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2022 να κλείσει με πλεόνασμα 1,78 δισ. ευρώ και το 2023 να παραμείνει σε πλεονασματική τροχιά, της τάξης του 1,3 δισ.

Μάλιστα αυτό επιτυγχάνεται παρά τη σημαντική αύξηση και των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,27 δισ., εξαιτίας κυρίως της, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, αύξησης των συντάξεων κατά τουλάχιστον 7%, από την 1η Ιανουαρίου 2023.


Με κύμα αυξήσεων στα διόδια είναι πιθανόν να υποδεχθούμε το 2023

Και αυτό διότι οι οδικές παραχωρήσεις είναι συνδεδεμένες με τον Τιμάριθμο και ακολουθούν τις πληθωριστικές τάσεις όπως αυτές καταγράφονται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να δούμε σημαντικές αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2023, σε ποσοστά που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Βέβαια η μεγάλη αύξηση των διοδίων δεν είναι απλή υπόθεση.


Σταϊκούρας: Επέκταση των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

Την επέκταση του δικτύου των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με χώρες όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία και την αναθεώρηση υφιστάμενων συμβάσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την κύρωση, σήμερα, από την ολομέλεια της Βουλής, της Σύμβασης Ελλάδας-Γαλλίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.


Επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίξει αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Έτσι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου.


Σωρεία λαθών στον επανυπολογισμό και τις fast track απονομές συντάξεων

Ειδική επιτροπή δημιουργεί ο ΕΦΚΑ που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τον έλεγχο των λαθών που έχουν παρατηρηθεί στις fast track απονομές συντάξεων, αλλά και με τον επανυπολογισμό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα διαπίστωσαν ότι αυξάνεται ο όγκος των ενστάσεων που υποβάλλονται από νέους συνταξιούχους, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες μικρότερων συντάξεων από αυτές που θα ανέμεναν σύμφωνα με τα έτη ασφάλισής τους.


Ψηφιοποίηση Ασφαλιστικής Ιστορίας e-ΕΦΚΑ

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση ασφαλιστικής ιστορίας και υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης προχώρησε ο e-ΕΦΚΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 39 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν το 2016 κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την προστασία των αρχείων και την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e ΕΦΚΑ.