You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Σε εφαρμογή το νέο καθεστώς αποδείξεων

Πρεμιέρα κάνει από τις αρχές του μήνα το νέο καθεστώς συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων, που θα ισχύει έως το 2025, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος και ταυτόχρονα την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.

Για το συγκεκριμένο μάλιστα χρονικό διάστημα οι ιατρικές δαπάνες που εξοφλούνται ηλεκτρονικά θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του εισοδήματος των φορολογουμένων, ενώ δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.

Το «πράσινο φως» για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς δόθηκε χθες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με εγκύκλιο της οποίας (υπ’ αριθμ. Ο.ΔΕΑΦ/1000076ΕΞ/4.1.2022) κοινοποιήθηκαν όλες οι σχετικές διατάξεις και στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, θα αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες όπως: στέγαση, παροχή υπηρεσιών, μεταφορές, αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες, εκπαίδευση κ.ά.

Η έκπτωση φτάνει έως 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα και το bonus είναι διπλό για τις ιατρικές δαπάνες.


Υποχρεώσεις και μέτρα στήριξης που παρατάθηκαν έως τα μέσα του 2022

Η πανδημία έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο στο να παρατείνει την προθεσμία σε σειρά υποχρεώσεων οι οποίες, αν και έληγαν στο τέλος του 2021, έχουν «επεκταθεί» μέσα στο 2022. Το ίδιο ισχύει και για σειρά μέτρων με στόχο την παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Ιουνίου οι προθεσμίες διαμορφώνονται ως εξής:

* «Κουρεμένα» ενοίκια: Για το 2022 έχουν μεταφερθεί οι καταβολές των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες που υπεκμισθώνουν τα ακίνητά τους και έλαβαν κουρεμένα ενοίκια κατά την περίοδο των lockdown. 

* Ρύθμιση 36-72 δόσεων: Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου έχει παραταθεί η προθεσμία για την υπαγωγή των κορονοχρεών στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31/12/2021, ενώ πλέον οι τουλάχιστον 820.000 φορολογούμενοι που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν θα έχουν περιθώριο έως και τις 26 Ιανουαρίου.

* Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έως το τέλος Ιανουαρίου έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις φόρου έχουν υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι υπόλοιποι θα προχωρήσουν τις διαδικασίες με τις νέες αντικειμενικές τιμές.

* Τέλη Κυκλοφορίας: Δύο μήνες περιθώριο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. προκειμένου να πληρώσουν τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, όπως και να προχωρήσουν στη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων.

* «Πόθεν έσχες»: Παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου 2022 έχει πάρει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

* Συν-Εργασία: Μέχρι τις 31 Μαρτίου έχει παραταθεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με στόχο να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021.

* Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση έως το τέλος Ιουνίου έλαβαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβαν μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε 60 άτοκες δόσεις. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, σε όσους μπορούν, να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν έως το τέλος Μαρτίου, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.

* Πάγιες δαπάνες: Έως τις 30 Ιουνίου έχουν περιθώριο όσοι έλαβαν πιστωτικά να προχωρήσουν σε συμψηφισμό με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ

Κατά 4 μήνες παρατάθηκε η προθεσμία υλοποίησης εργασιών στον Β΄ κύκλο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τον περιορισμό της διασποράς του.


Δεκαετές ομόλογο-ένεση για τις ζημιές της Όμικρον

Ο κόκκινος συναγερμός που έχει ηχήσει στο οικονομικό επιτελείο για τις αυξημένες δαπάνες χρηματοδότησης των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων από την εφιαλτική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον οδηγεί το Δημόσιο με το «καλημέρα» του νέου έτους να βγει στις αγορές, εκδίδοντας 10ετές ομόλογο με το οποίο θα αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ.

Το ειδικό κρατικό αποθεματικό Covid ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, αλλά επειδή, όπως δείχνουν οι συνθήκες, θα απαιτηθεί αύξησή του, το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται στις αγορές για να δανειστεί, προκειμένου να μην πειράξει το ταμειακό «μαξιλάρι» που ανέρχεται στα 31 δισ. ευρώ.


Ηλεκτρονικό εμπόριο: Στα 14 δισ. ευρώ η συνολική αξία το 2021

Στα 14 δισ. ευρώ εκτιμάται η συνολική αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου B-C (προϊόντα και υπηρεσίες) για το 2021, σύμφωνα με εξαμηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Η έρευνα καταγραφής των online καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο (ηλεκτρονικό εμπόριο B-C) πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2021 σε πανελλήνιο δείγμα 859 χρηστών του διαδικτύου με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη.


Μειωμένο γιορτινό τζίρο έκαναν οι 7 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις

Διέψευσε τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου η κίνηση στην αγορά την εορταστική περίοδο, με τη μία στις πέντε επιχειρήσεις να παρουσιάζει πτώση τζίρου από 40% έως 60%. Ο εμπορικός κόσμος σε ποσοστό 90,20% είχε καλύτερες προσδοκίες για τη χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο, αν και οι πωλήσεις που παρουσίασαν φέτος στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ήταν σαφώς χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2019, αλλά οπωσδήποτε καλύτερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν τα καταστήματα λειτούργησαν για λίγες ημέρες με τη μέθοδο του «click away».

Ειδικότερα, για το 66,67% των επιχειρήσεων, σχεδόν 7 στις 10, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ για το 27,45% παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.


e-ΕΦΚΑ: Αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το 2021

Αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων κατέγραψε ο e-ΕΦΚΑ το 2021 συγκριτικά με το 2019. Ο συνολικός αριθμός των απονομών για το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000 και συνιστά την καλύτερη επίδοση που έχει πετύχει ο ΕΦΚΑ. Το 2020 είχαν εκδοθεί 161.771 συντάξεις, ενώ το 2019 μόλις 123.324.


Χαμηλότερος έως 10% ο λογαριασμός της κινητής τηλεφωνίας

Έως 10% χαμηλότερο είναι το κόστος στην κινητή και καρτοκινητή τηλεφωνία από την 1η Ιανουαρίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ το νέο, ενιαίο και σταθερό τέλος ύψους 10%. Τα νέα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ισχύουν αυτόματα, για κάθε σύνδεση κινητού που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του πελάτη.