You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Κλείνει τον Αύγουστο ένας κύκλος διάρκειας 4 ετών κατά τη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα βρίσκονταν σε ένα ενισχυμένο καθεστώς επιτήρησης που μεσολαβούσε μεταξύ των μνημονίων και της ευρωπαϊκής κανονικότητας που απολάμβαναν τα  υπόλοιπα κράτη-μέλη που «πέρασαν» από μνημόνια.

Μετά και την απόφαση του χθεσινού Eurogroup, η Ελλάδα περνά στην τακτική μετα-προγραμματική παρακολούθηση δηλαδή αξιολογήσεις ανά εξάμηνο αντί για τρίμηνο που ίσχυε έως τώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές περί επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα ενώ φέρνει πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Η «έξοδος» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου. Η Ελλάδα θα τελεί υπό το νέο καθεστώς έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε.


Ώρα υποβολής αιτήσεων για την αναδρομική επιδότηση «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος

Οι αιτήσεις των δικαιούχων του λεγόμενου Power Pass μπορούν να υποβληθούν μέσα από ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Θα υπάρξει όμως συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τα ποσά που τους αναλογούν. Επί της ουσίας, θα έχουν 13 ημέρες στην διάθεσή τους, αφού η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει την 30η Ιουνίου 2022.

Την αποζημίωση θα την λάβουν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια, της περιόδου 1 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.


Ρέγκλινγκ: Δεν ανησυχώ ότι η άνοδος των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο θα επηρεάσει την Ελλάδα

«Δεν ανησυχώ ότι η άνοδος των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο θα επηρεάσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ. Συγκεκριμένα, ο Κ. Ρέγκλινγ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σήμερα ένα σημαντικό βήμα, αλλά ακόμα αντιμετωπίζει μια ειδική κατάσταση, λόγω του αυξημένου δημόσιου χρέους της που είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Τόνισε, ωστόσο, ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι σχετικά χαμηλότερο από άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν χαμηλότερο επίπεδο δημόσιου χρέους.


Σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινα δάνεια αξίας 87,6 δισ. Ευρώ

Ξεπέρασε τα 87,6 δισ. ευρώ η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχερίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας μία αύξηση κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 32,811 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022, από 32,026 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.


Έρχονται δύο νέες εισπρακτικές εταιρείες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στην πλήρη αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προχωρεί η ΑΑΔΕ, με τη λειτουργία, στο τέλος Ιουνίου, δύο εισπρακτικών κέντρων, με στόχο την επιτάχυνση της είσπραξης των αυξανόμενων χρεών προς το Δημόσιο. Πρόκειται για τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕ1Σ) με αρμοδιότητες την επίσπευση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των μεγαλοοφειλετών. Όσοι γενικότερα οφείλουν προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ ή δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους έως τις 21 Ιουνίου θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των νέων αυτών υπηρεσιών θα μπουν κυρίως οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με οφειλές άνω των 300.000 προς το Δημόσιο.