Μικρό ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις οφειλών
Περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον των οφειλετών για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία ή τον ΕΦΚΑ λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στην αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 και 120 δόσεων μπορούν να επανενταχθούν 200.000 οφειλέτες, αλλά έχουν υποβάλει αίτηση μόλις 5.710 φορολογούμενοι. Για χρέη προς τον ΕΦΚΑ, μόλις το 5% των οφειλετών που μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων έχει υποβάλει αίτηση για επανένταξη στη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων.
ΕΚΤ: Νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 25 μ.β.
Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, αυτή τη φορά κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζοντας τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, ενώ προανήγγειλε και άλλες αυξήσεις. Το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο 3,25% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3,75%. Στην περασμένη συνεδρίαση του Μαρτίου, η ΕΚΤ είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β.
Επιτόκια ΕΚΤ: Ποιοι δανειολήπτες προστατεύονται από τη νέα αύξηση
Παρά τη νέα αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ κατά 0,25%, καθιστώντας όλο και ακριβό το κόστος χρήματος, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα μας οι οποίοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τους επόμενους 12 μήνες. Τα πρόσφατα προγράμματα που έχουν ενεργοποιηθεί από τις ελληνικές τράπεζες έχουν «χτίσει ασπίδα προστασίας» σε δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι θα δουν τη δόση τους να παραμένει σταθερή για ένα χρόνο.
Εκτός από τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που προστατεύονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων, περίπου 500.000 δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, το οποίο εξυπηρετείτο κανονικά έως το τέλος Απριλίου, θα «παγώσει» έως το τέλος Απριλίου 2024.
Ήδη από την 1η Μαΐου ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα των τραπεζών σύμφωνα με το οποίο πάσης φύσεως δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου προστατεύονται από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Στα επίπεδα Απριλίου η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος
«Ορατότητα» έως και το τέλος Ιουνίου θα έχουν τα νοικοκυριά για το κόστος ρεύματος, καθώς οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτουν όχι μόνο τον τρέχοντα μήνα αλλά και τον επόμενο.
Το ύψος της επιδότησης διατηρείται στα επίπεδα του Απριλίου (δηλαδή στο 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα ή 15 ευρώ/MWh) για τα νοικοκυριά και για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα καθώς και για τους αγρότες ενώ για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα είναι 5 λεπτά/κιλοβατώρα (50 ευρώ/MWh). Το συνολικό κονδύλι διαμορφώνεται στα 47 εκατ. ευρώ και οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Στις 20 κάθε μήνα τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές
Στις 20 κάθε μήνα θα αναρτώνται εφεξής από τον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών από τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους προκειμένου να παρέχεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 10 ημερών, για την εμπρόθεσμη καταβολή τους, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.
Σε περίπτωση, άλλωστε, ενεργού ρύθμισης, τα ειδοποιητήρια είναι δύο, ενώ εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος έχει ενταχθεί –ή ενταχθεί έως το τέλος Ιουλίου– σε κάποια από τις αναβιώσασες ρυθμίσεις, τότε τα ειδοποιητήρια ενδέχεται να είναι ακόμη και τρία.
Εφορία: Επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση
Από μηδενική βάση αναμένεται να εξεταστούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές οι φοροαπαλλαγές στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει προαναγγελθεί. Συνολικά το ελληνικό φορολογικό σύστημα προβλέπει για το 2023 1.047 φοροαπαλλαγές από κάθε είδους φόρο, αριθμός που έχει εκτοξευθεί από το 2016, όταν οι απαλλαγές έφθαναν τις 716. Μέσα στην τελευταία τριετία ο αριθμός των φορολογικών απαλλαγών και των εκπτώσεων αυξήθηκε σημαντικά, ενώ ανάλογη ήταν και η επίπτωση για τον προϋπολογισμό.
Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση των εργοστασιακών τιμών τον Μάρτιο
Η μεγαλύτερη μείωση των εργοστασιακών τιμών για την εγχώρια αγορά στην ΕΕ σημειώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μία εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία μειώθηκε τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο κατά 7,3% στην Ελλάδα έναντι μείωσης 1,5% στην ΕΕ. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης μειώθηκε στην Ελλάδα 10,8%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μετά την Ιρλανδία (29,9%) ενώ στην ΕΕ αυξήθηκε 7%.