You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Υπό συζήτηση η καταβολή επιδόματος 300 ευρώ για τρόφιμα

Με τις διεργασίες για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να κορυφώνονται, στο τραπέζι φαίνεται πως έχει πέσει και η προοπτική μιας έκτακτης ενίσχυσης ύψους 300 ευρώ για περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές. Πρόκειται, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, για ένα στοχευμένο βοήθημα που θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα (Food Pass) στα πρότυπα του Fuel Pass, το οποίο θα απαντά στην έκρηξη της ακρίβειας. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτο επίδομα μέχρι τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού.


Καταργείται το μνημονιακό Τέλος Επιτηδεύματος

«Ψαλίδι» στο μισό ή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε όλους τους επαγγελματίες μελετά η κυβέρνηση. Όπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπό προϋποθέσεις η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Αν και η ενίσχυση των νοικοκυριών προκειμένου αυτά να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή ακρίβεια συνιστά σαφή προτεραιότητα, ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου βρίσκεται και η μόνιμη μείωση ή και κατάργηση φόρων.  

Η υποχρέωση καταβολής του Τέλους ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι υπόχρεοι κατέγραψαν κέρδη ή ζημιές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κυμαίνεται από 400 και φτάνει έως και τα 1.000 ευρώ.


Φυσικό αέριο- Βουτιά των τιμών καθώς επίκειται η λήψη μέτρων από την ΕΕ

Σημαντική μείωση καταγράφουν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου, υποχωρώντας στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, καθώς οι traders αναμένουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα συμβόλαια για παράδοση αερίου τον Οκτώβριο (TTF) έκαναν βουτιά 10,8% στα 219,5 ευρώ η μεγαβατώρα λίγο πριν τις 11.00 από τα 246 ευρώ που είχαν κλείσει χθες. Οι τιμές είχαν αυξηθεί 15% χθες μετά από μια μεγάλη πτώση την περασμένη εβδομάδα.


Σταϊκούρας: Επίδομα θέρμανσης για φυσικό αέριο

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης. Μιλώντας στον σταθμό Alpha 989 είπε ότι είναι ένα από τα μέτρα που αξιολογούνται, αν μπορεί να δοθεί αυξημένο. Αυτό μεταφράζεται σε διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και αύξηση του ποσού του επιδόματος. Η παρέμβαση θεωρείται απαραίτητη δεδομένου ότι τόσο η τιμή του πετρελαίου, η διάθεση του οποίου ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, είναι υψηλότερη όσο και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου δυσμενέστερη.


Έρχεται η εκκαθάριση για παράλληλα απασχολούμενους

Προς το τέλος του χρόνου παραπέμπεται η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 εργαζόμενους με καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα οριστικοποιηθούν οι εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για όσους εργάζονται και αμείβονται με τίτλους κτήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τον e-ΕΦΚΑ ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια στους μισθωτούς που ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, η ΗΔΙΚΑ λόγω φόρτου εργασίας δεν θα ολοκληρώσει την εκκαθάρισή τους.