Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Εισφορά αλληλεγγύης- Επανεξέταση σε τουλάχιστον 1 χρόνο για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Οι αυξημένες δαπάνες λόγω της πανδημίας και οι απώλειες στα έσοδα μεταθέτουν πιθανότατα για το 2023 τις όποιες αποφάσεις για μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης των φορολογουμένων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με επέκταση τόσο στους δημόσιους υπαλλήλους όσο και στους συνταξιούχους.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος είναι και το 2022 να ισχύσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά το τέλος της πανδημίας, σε συνδυασμό και με την ανάκαμψη που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία στη μετά κορωνοϊού εποχή, τότε είναι πιθανό η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης να επεκταθεί και σε δημόσιους υπαλλήλους – συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία.


Χατζηδάκης: Η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, ένα μέτρο δικαιοσύνης που θα μας επιτρέψει ταυτόχρονα να εφαρμόσουμε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που προωθούμε». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στην παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας.


Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρωθούν τον Μάιο

Στο τέλος Μαΐου μαζί με τις πληρωμές των συντάξεων Ιουνίου θα λάβουν αναδρομικά 20 μηνών και αυξήσεις περίπου 50.000 «νέοι» συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Έναν μήνα μετά, βάσει του προγραμματισμού των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, θα πληρωθούν οι περίπου 150.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016.

Οι «νέοι» συνταξιούχοι, που έχουν συνταξιοδοτηθεί εξαρχής με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς υπέβαλαν αίτηση από 13 Μαΐου 2016 και μετά, δικαιούνται το 100% της αύξησης. Οι «παλαιοί», που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, θα λάβουν τις όποιες αυξήσεις σε 5 δόσεις έως το 2024 (το τρέχον έτος θα λάβουν δηλαδή τα 2/5 του ποσού).


ΑΑΔΕ: Σχέδιο για 158.000 ελέγχους φέτος

Με στόχο την είσπραξη 49,6 δισ. ευρώ το 2021, η εφορία έχει σχεδιάσει ένα ευρύ σχέδιο ελέγχων για την αύξηση της εισπραξιμότητας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συνολικά, θα διενεργηθούν περί τις 158.000 ελέγχους, έρευνες και διασταυρώσεις.


Επιβάρυνση έως 4 δισ. στον προϋπολογισμό από απόφαση του Ε.Σ.

Μεγάλη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να προκαλέσει η γενικότερου ενδιαφέροντος απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η αμετάκλητη αυτή απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου δείχνει και τον δρόμο για την επιστροφή αναδρομικών, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε περίπου 500.000 συνταξιούχους (πρώην υπαλλήλους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας). Τα αναδρομικά αφορούν κρατήσεις για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται την εποχή των πρώτων μνημονίων, δηλαδή, από το 2010.

Όπως εκτιμάται, περίπου 500.000 συνταξιούχοι έχασαν το επίμαχο διάστημα από την εν λόγω παρακράτηση κατά μέσο όρο 25.000 ευρώ. Επομένως, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να συνεπάγεται επιστροφή αναδρομικών που ανέρχονται σε τέσσερα δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους.


Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης μετά την πανδημία μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης στο επίκεντρο του ΣΕΒ

Στον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν τα “έξυπνα” χρηματοδοτικά εργαλεία στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και οι διαρθρωτικές αλλαγές που μπορεί να φέρουν πέρα από την χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα, στο να εξαλειφθεί το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών, μέσα από την αξιοποίηση νέων εργαλείων, με έμφαση στο θεσμό του factoring, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης στο πλαίσιο της πρώτης ψηφιακής συνεδρίασης του ΣΕΒ με θέμα: «Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης μετά την πανδημία: Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης».