You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Φορολογική ενημερότητα με οφειλές προς το Δημόσιο

Χιλιάδες φορολογικές ενημερότητες εκδόθηκαν σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Βασική προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή να έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα. Η εφορία ορίζει υποχρεωτικά όριο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου.


Έρχεται «ειδικό τέλος» για τις φυσικές καταστροφές

Είναι επίσημο, έρχεται ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές. Όπως είπε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, θα υπάρξει ένα τέλος για την αύξηση των πόρων φυσικών καταστροφών δίκαια κατανεμημένο.


Αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Ριζικές ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων ενός εκατομμυρίου μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών εισηγείται στην κυβέρνηση το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στη μελέτη που ανέλαβε να καταρτίσει κατόπιν ανάθεσης από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που προτείνει το ΙΟΒΕ είναι απλούστερο και ευνοϊκότερο από αυτό που ισχύει σήμερα, αλλά υποχρεώνει όλους αυτούς τους φορολογούμενους να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα που αποκομίζουν από τις δραστηριότητές τους. Μεταξύ άλλων προτείνεται:

  1. Εφαρμογή μιας ξεχωριστής, ανεξάρτητης (αυτοτελούς) κλίμακας φορολόγησης των καθαρών κερδών από την ατομική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην οποία ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής, για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, ανέρχεται σε 15% ή σε 20%, δηλαδή είναι αυξημένος σημαντικά σε σχέση με το 9% που ισχύει σήμερα. Η κλίμακα αυτή προτείνεται να περιλαμβάνει ακόμη έναν ή δύο το πολύ επιπλέον συντελεστές φόρου, για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.
  2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 400-650 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται κάθε χρόνο, για την εκάστοτε προηγούμενη φορολογική χρήση, ανεξαρτήτως του εάν ο φορολογούμενος επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίες έχει δηλώσει κέρδη ή ζημίες.
  3. Σταδιακή κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες και ελευθέρια επαγγέλματα.
  4. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της επιβολής της καθολικής υποχρέωσης των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών να πραγματοποιούν τις εισπράξεις τους από πωλήσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα, μέσω POS και με την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή ηλεκτρονικών πορτοφολιών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών.
  5. Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων.

Υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές

Την υποχρεωτική ασφάλιση ή την παροχή ισχυρών κινήτρων για την ασφάλιση κτιρίων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μηχανισμού αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από μελλοντικές θεομηνίες. Συγχρόνως, προωθείται και η επιβολή ενός τέλους ή φόρου μόνιμου χαρακτήρα, με στόχο να αυξηθεί το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Η τραγωδία με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία υποχρεώνει την κυβέρνηση να παρέμβει για την κάλυψη του κενού στην ασφάλιση επιχειρήσεων και ιδιωτών.


Στα 110,519 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων στο β’ τρίμηνο με ετήσια μείωση 1,8%

Στα 110,512 δισ. ευρώ υποχώρησε ο τζίρος για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας πτώση 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, οπότε και είχε διαμορφωθεί στα 112,573 δισ. ευρώ.


Youth Pass: Στις 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth Pass με στόχο την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους 18 και 19 ετών. Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.


Βιομηχανία: Παραμένουν σε πτωτική τροχιά οι τιμές εισαγωγών

«Βουτιά» 14,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα κατέγραψαν τον Ιούλιο οι τιμές εισαγωγών στην εγχώρια βιομηχανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία κινήθηκε ανοδικά, παρουσιάζοντας αύξηση 4,8% σε σχέση με τον δείκτη του Ιουνίου έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.


Market Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα 

Άνοιξε η διαδικασία των αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των ΚΕΠ από σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. Υπογραμμίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης.


Σαρώνει η υποδηλωμένη εργασία

Η υποδηλωμένη εργασία εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στις παραβάσεις που εντοπίζουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας. Ειδικότερα οι παραβάσεις στους Πίνακες Προσωπικού, που υποκρύπτουν υποδηλωμένη εργασία, ανέρχονται  σε ποσοστό 32,2%. Στην πράξη, οι εργοδότες δηλώνουν το προσωπικό τους για 4ωρη μερική απασχόληση και το απασχολούν 8ωρο ή και παραπάνω. Όταν γίνονται οι έλεγχοι, οι εργαζόμενοι δεν είναι ανασφάλιστοι, είναι όμως ασφαλισμένοι και εμφανίζονται στους πίνακες προσωπικού, για λιγότερες ώρες. Το πρόστιμο ξεκινάει από 600 και φτάνει έως και 2.000 ευρώ κατά περίπτωση, ενώ εάν ήταν πλήρως ανασφάλιστοι, το πρόστιμο θα ήταν 10.500 ευρώ.