You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Φορολογικές υποχρεώσεις 6,53 δισ. ευρώ

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τον μαραθώνιο πληρωμής φόρων 6,53 δισ. από όλους τους φορολογούμενους έως τον Φεβρουάριο του 2023 έδωσαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι μπορεί τον Μάιο να υπάρχει η υποχρέωση πληρωμής μόνο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όμως από τον Ιούνιο εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώνουν ταυτόχρονα και τις δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ από τον Ιούλιο η υποχρέωση για όλους ανεξαιρέτως θα είναι τριπλή εάν ληφθεί υπόψη και η καταβολή του πρόσθετου φόρου. Στο τέλος Μαΐου θα κληθούν περίπου 700.000 επιχειρήσεις, εφόσον το επιθυμούν, να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της επιστρεπτέας. Αναλυτικά οι καταβολές έχουν ως εξής:

  • Από τα τέλη Μαίου ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, καταβάλλοντας 2,23 δισ. ευρώ σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις
  • Στο τέλος Μαίου επίσης θα κληθούν περίπου 700.000 επιχειρήσεις εφόσον το επιθυμούν, να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό σημείωμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σε διαφορετική περίπτωση η εξόφληση του ποσού ξεκινάει από τον Ιούνιο. 
  • Από το τέλος Ιουλίου φυσικά και νομικά πρόσωπα καλούνται να ξεκινήσουν την αποπληρωμή του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Φοροκίνητρα για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς εταιρειών

Φορολογικά κίνητρα με σκοπό τη διευκόλυνση των συνενώσεων, των πάσης φύσεως εταιρικών μετασχηματισμών και συνεργασιών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε πλήρη αρμονία με τον εταιρικό νόμο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, προβλέπει το σχέδιο νόμου Κίνητρο ανάπτυξης επιχειρήσεων που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ και άλλα συναρμόδια υπουργεία.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπεται να εφαρμόζονται επί μετασχηματισμών επιχειρήσεων πάσης μορφής, ανεξαρτήτως αριθμού απασχολουμένων και ετήσιου κύκλου εργασιών.

Αναλυτικότερα, τα κίνητρα περιλαμβάνουν:

  • Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων.
  • Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων.
  • Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης.
  • Απαλλαγή εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης παγίων σε τρίτο.
  • Αναγνώριση έκπτωσης δαπανών σε περιπτώσεις απόκτησης εταιρικών συμμετοχών.

Αυξήσεις έως 6% θα λάβουν οι συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου 2023

Αυξήσεις έως 6% θα λάβουν οι συνταξιούχοι από 1.1.2023 καθώς ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή τους, η οποία είχε ανασταλεί από το 2010, την περίοδο του πρώτου μνημονίου. Η απαγόρευση των αυξήσεων των συντάξιμων αποδοχών λήγει στις 31/12/2022 και, όπως προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, από το 2023 θα δοθούν αυξήσεις που αναλογούν στις συντάξεις υστέρα από 12 χρόνια δραματικών περικοπών. Ήδη στο τραπέζι βρίσκονται έξι σενάρια.

Το ύψος των αυξήσεων θα κλειδώσει μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ανάπτυξης, αλλά και του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους. Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος) όπως ορίζει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες του πληθωρισμού.


“Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”

Προ των πυλών το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς νέων ηλεκτρικών συσκευών και αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Η επιδότηση θα δοθεί με την μορφή «κουπονιού» -ή με άλλα λόγια «ψηφιακής κάρτας»- το οποίο θα ενσωματώνει τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο και με την χρήση του στο κατάστημα το ποσό που περιέχει θα αφαιρείται από το σύνολο της αξίας της νέας συσκευής.

Η επιδότηση θα κυμαίνεται μεταξύ 35 έως 50% της αξίας της συσκευής, ενώ όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» με τη διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα).


«Αιμορραγία» 11 τρισ. δολ. στις αγορές έφερε ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού

Το μακροβιότερο sell off στις αγορές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχει σβήσει 11 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως. Η έξοδος των επενδυτών είναι μαζική και όπως προειδοποιούν ειδικοί θα έχει συνέχεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η δραστική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας (που ακόμη παλεύει να μηδενίσει τα κρούσματα της Covid-19) συνθέτουν ένα εφιαλτικό παζλ που ενισχύει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επενδυτές δεν έχουν πού να κρυφτούν.

Σύμφωνα με τη Bank of America οι επενδυτές εγκαταλείπουν ακόμη και τα πλέον ηχηρά ονόματα όπως είναι η Apple, ενώ τα τεχνικά επίπεδα του S&P 500 (που είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανκών μετοχών) αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πτώση του δείκτη κατά σχεδόν 14%. Εδώ και μήνες οι τεχνολογικές μετοχές δέχονται σφυροκόπημα.


eΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή λειτουργίας των e-υπηρεσιών μεταξύ 19-23 Μαΐου

Από την Πέμπτη 19-5-2022 και ώρα 15:00 έως τη Δευτέρα 23-5-2022 και ώρα 07:00 θα παραμείνει εκτός λειτουργίας μια σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών από φορείς που αντλούν πληροφορίες από τα Πληροφοριακά Συστήματα του e-ΕΦΚΑ.

Η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και άλλων πληροφοριακών συστημάτων οφείλεται- σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων- στην αλλαγή των εφαρμογών του e-ΕΦΚΑ στις υποδομές του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία προχωρούν τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Δυνατότητα κάλυψης εισφορών δύο ετών από εργαζομένους

Έως δύο έτη θα μπορούν να καλύψουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, πληρώνοντας τις εισφορές που τους αναλογούν, εάν έχουν διαφορά ανάμεσα στον ασφαλιστικό χρόνο που έχουν δηλώσει με εκείνον που έχει καταγράψει ο ΕΦΚΑ και έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Εγκύκλιος του Φορέα αποσαφηνίζει το νέο καθεστώς που θα ισχύει εφεξής για τη χορήγηση συντάξεων, μέσω της fast track διαδικασίας. Όπως είναι γνωστό, θεσμοθετήθηκε ο νέος τρόπος απονομής συντάξεων, που χωρίζεται σε δύο μέρη: Θα υπάρχουν οι «συντάξεις εμπιστοσύνης», που αφορούν αιτήσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί πριν από την 1η Μαρτίου 2022. Έτσι, έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και οι συντάξεις αυτές θα απονέμονται, λαμβάνοντας υπόψη, όπου χρειάζεται, την έγγραφη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισής του.


Κομισιόν: Προβλέπει ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 6,3% το 2022

Στο 3,5% προσγείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος από 4,9% που ανέμενε στις 10 Φεβρουαρίου, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ διπλασίασε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 6,3% από 3,1%, αντίστοιχα. Με τις εαρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2023 η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,1% και ο πληθωρισμός στο 1,9% από 3,5% και 1,1%, αντίστοιχα, που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.