Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Μειώθηκαν τα χρέη – Αυξήθηκαν οι μικροοφειλέτες

Η πανδημία, σε συνδυασμό με την αναστολή των πληρωμών των οφειλών σε εφορίες και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, οδήγησαν σε μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών το δεύτερο τρίμηνο του 2020, τόσο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, όσο και έναντι του δεύτερου τριμήνου του 2019. Μείωση εμφάνισε και ο αριθμός των οφειλετών με χρέη προς την εφορία από 50 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Αντίθετα, αυξημένος κατά 43.000 ήταν ο αριθμός όσων οφείλουν έως 50 ευρώ, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το 2ο τρίμηνο του 2020 το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 105,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.


Τραπεζικές διευκολύνσεις και το 2021 στους δανειολήπτες

Την αναστολή της πληρωμής του 50% των δόσεων για τους πληττόμενους δανειολήπτες εξετάζουν οι τράπεζες για το 2021, ώστε να υπάρξει μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες στους οποίους έχει ήδη παρασχεθεί αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων έως τον Δεκέμβριο του 2020 και να προσαρμοστούν σταδιακά στην κανονική εξυπηρέτηση των δανείων τους και την πληρωμή του 100% των δόσεων.


Δημοσιονομική επιδείνωση 8,73 δισ. ευρώ στο 7μηνο

Πρωτογενές έλλειμμα 7,7 δισ. ευρώ σημειώθηκε το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, έναντι πλεονάσματος 1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που αποτυπώνονται στην έκθεσή του για το β’ τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για επιδείνωση 8,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, σύμφωνα με το γραφείο, δηλαδή τα σχεδόν 8 δισ. ευρώ, προέρχεται από την εφαρμογή των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 


Κόντρα Γραφείου Προϋπολογισμού -ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Για μη παροχή στοιχείων του δεύτερου τριμήνου για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης καταγγέλει τον ΕΦΚΑ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ). Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, υπήρξε εδώ και καιρό επικοινωνία μεταξύ στελεχών του γραφείου και του ΕΦΚΑ, με τελευταία προσπάθεια να καταβάλλεται μέσω επιστολής.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, υπήρξε απαντητική επιστολή από τον ΕΦΚΑ, με την οποία επικαλείται τεχνικά προβλήματα στην παροχή των στοιχείων και δεσμεύεται για την αποκατάσταση της ροής των απαιτούμενων στοιχείων.


Νέο μεγάλο πακέτο αλλαγών στα εργασιακά το φθινόπωρο

Τον Οκτώβριο αναμένεται το μεγάλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά, στον πυρήνα του οποίου είναι η προώθηση μεγαλύτερης ευελιξίας στον χρόνο και στον τόπο εργασίας. Η προαναγγελία έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος περιέγραψε ρυθμίσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, εφόσον το επιθυμούν -όπως είπε- οι εργαζόμενοι και χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου.

«Λίγοι θα είχαν αντίρρηση να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν, στο πώς κατανέμουν τον χρόνο τους, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως και ο συνδικαλιστικός νόμος χρειάζεται «ουσιαστικό εξορθολογισμό».


Θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα που εισπράττονται στη διάρκεια του 2020

Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021, των εισοδημάτων από ενοίκια και μερίσματα, τα οποία εισπράττονται στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως για τις αποδοχές από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα -οι οποίες απαλλάσσονται το 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης- η κατάργηση θα ισχύσει και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας από τον Ιανουάριο του επομένου έτους.

Αντίθετα, για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων, μεταξύ των οποίων κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου, η κατάργηση θα ισχύσει επί των εισοδημάτων του 2020, η οποία θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.


Το σχέδιο για τη νέα επικουρική σύνταξη – Πώς θα λειτουργεί ο «ατομικός κουμπαράς»

Το σχέδιο νόμου για το νέο επικουρικό σύστημα με καθαρά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, στο οποίο θα ενταχθούν από το 2022 οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος του έτους στη Βουλή. Το νέο Επικουρικό θα στηρίζεται στη λογική ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό “κουμπαρά” του κάθε ασφαλισμένου.


Το 2023 θα επιστρέψει η τουριστική κανονικότητα

Στο 2023 υπολογίζουν την πλήρη επιστροφή στην «τουριστική κανονικότητα» του 2019 αναφορικά με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στελέχη της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς και είναι αυτή μια εκτίμηση που συμπίπτει και με τις αναφορές του World Tourism Organization για επιστροφή στην ομαλότητα της παγκόσμιας αγοράς σε 2,5-4 χρόνια. Σύμφωνα με στελέχη της τουριστικής αγοράς, φέτος, μια «χαμένη» χρονιά, οι εισπράξεις θα κυμανθούν περί τα 3,5 δισ. ευρώ.