You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Εκκρεμότητες σε εφορία

Προθεσμία 29 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες με την εφορία.

Εκτός από την πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ, των τελών κυκλοφορίας και των ρυθμίσεων που τρέχουν, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά που εισέπραξαν και αφορούν συντάξεις ή μισθούς και γονικές παροχές.

Ακόμα, δηλώσεις πρέπει να κάνουν για εισοδήματα που απέκτησαν όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή, οι κληρονόμοι αποβιωσάντων αλλά και όσοι εντοπίστηκαν από την ΑΑΔΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα.


Έρχονται μειώσεις στο ύψος προστίμων της εφορίας

Σε μείωση των προστίμων που επιβάλλει η εφορία σε επιχειρήσεις προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Ο εξορθολογισμός των προστίμων κρίνεται αναγκαίος, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώσουν και να μη συσσωρεύονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και για να μην απειλείται μια επιχείρηση με λουκέτο εξαιτίας υπέρογκης ποινής. Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει και υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικές πράξεις επιβολής προστίμου μέχρι την 29η Νοεμβρίου 2021.


Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Την αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης, παρά τις δεσμεύσεις για μείωση έως μηδενισμό τους, επισημαίνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη φθινοπωρινή του έκθεση, που δημοσιεύθηκε χθες.

Πρόκειται για μια μόνιμη τα τελευταία χρόνια πληγή και πηγή ενόχλησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία επισημάνθηκε και στην τελευταία, 12η έκθεση αξιολόγησης μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου, τον Σεπτέμβριο το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 2,682 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από την αρχή του έτους (1,839 δισ. τον Δεκέμβριο του 2020), n οποία οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων (από 502 σε 962 εκατ. ευρώ) και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (από 356 σε 483 εκατ. ευρώ), ενώ σημαντική ήταν επίσης η αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρων (από 636 εκατ. ευρώ σε 883 εκατ. ευρώ).


Από «κόσκινο» όσοι πήραν Επιστρεπτέα λίγο πριν την αποπληρωμή

Σε αναμονή βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες προκειμένου να ενημερωθούν για το τι ποσά θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο Κράτος από τις ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, όμως, περνούν από το… «κόσκινο» των ελεγκτικών αρχών, καθώς όσοι πήραν Επιστρεπτέες θα πρέπει να διαπιστωθεί αν τήρησαν τις προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος και κυρίως εάν διατήρησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Η εξόφληση των ενισχύσεων θα γίνει σε 60 άτοκες δόσεις, με την απόφαση να μην αλλάζει την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, αλλά να δίνει παράταση για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έως και το τέλος του χρόνου. Το σενάριο μετάθεσης ωστόσο της έναρξης της ημερομηνίας αποπληρωμής ακόμη βρίσκεται στο τραπέζι.


Πρώτο Ένσημο

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση του προγράμματος “Πρώτο Ένσημο” για εργαζόμενους από 18 έως 29 ετών χωρίς καμία προϋπηρεσία. Περίπου 35.000 άνεργοι ηλικίας 18 έως 29 ετών χωρίς καμία προϋπηρεσία θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 να προσληφθούν με επιδότηση μισθού 600 ευρώ εφόσον πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης εξάμηνης διάρκειας.


Πλατφόρμα προειδοποίησης οφειλετών

Ολιγοήμερη παράταση παίρνει η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προειδοποίησης των οφειλετών καθώς εκκρεμεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ υπουργικής απόφασης. Η πλατφόρμα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και γίνονται οι τελευταίες εργασίες ώστε να είναι πλήρως λειτουργική και να «βγει στον αέρα» τις επόμενες ημέρες.