You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

«Πράσινο φως» για μέτρα προστασίας από τις επερχόμενες ανατιμήσεις

Συναγερμό για επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος σήμαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ενέργειας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανάβει το πράσινο φως για την επεξεργασία δέσμης μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας.

Στις τοποθετήσεις τους ενώπιον του πρωθυπουργού τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φέρονται να κατέστησαν απολύτως σαφές ότι το διεθνές ράλι αυξήσεων θα επηρεάσει σύντομα και την ελληνική αγορά.


BEA: Δυσβάστακτη η εκτόξευση του κόστους ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το ΒΕΑ με ανακοίνωσή του ζητάει από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων, ώστε να μην εκτιναχθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεν αντέχουν νέο «ηλεκτροσόκ», καθώς δεν μπορούν μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης και τις συνέπειες της πανδημίας να επωμιστούν και την αύξηση έως και 50% στο κόστος της ενέργειας», τονίζει ο Α΄ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κώστας Δαμίγος.

Ο κ. Δαμίγος τονίζει, ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, πέρα από την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, από την ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, θα πρέπει να είναι και η στήριξη των ευάλωτων επιχειρήσεων, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ


Εξ’ αποστάσεως η 12η αξιολόγηση από τους θεσμούς

Χωρίς την επίσκεψη των θεσμών θα διενεργηθεί η επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Οι θεσμοί που αναμένετο να έρθουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητήσουν μέσω τηλεδιασκέψεων επιμέρους θέματα και αιτήματα  με το κυβερνητικό επιτελείο και θα προχωρήσουν σε επιμέρους παρατηρήσεις ως προς την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Η υποβολή αιτημάτων και θέματα σε εκκρεμότητα αναμένεται να έχουν συζητηθεί και κλείσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου οπότε θα ξεκινήσει η ΔΕΘ και η κυβέρνηση παραδοσιακά θα πραγματοποιήσει τις ανακοινώσεις της μεταξύ των οποίων και η εξαγγελία ορισμένων φορολογικών παροχών αναπτυξιακού κυρίως χαρακτήρα.

Μέσα στα θέματα που αφορούν προσεχείς εξαγγελίες εντάσσεται και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη υποβλήθηκε και αφορά την παράταση του προγράμματος Γέφυρα 1 μέχρι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που αφορά επιδότηση της τάξεως του 35% για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους.


Αποζημιώσεις ενοικίων: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμών

Στα μέσα του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμα καταβολή αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες οι οποίοι είτε δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο τον Ιούλιο, είτε αυτό ήταν μειωμένο. Παράλληλα, ξεκίνησαν και πάλι οι συμψηφισμοί των αποζημιώσεων για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 με τον φόρο εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για το 2021.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες που είτε προχώρησαν σε διορθώσεις στις δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί για τα μειωμένα ενοίκια Ιανουαρίου-Απριλίου 2021, είτε υπέβαλαν αρχικές δηλώσεις για την ίδια χρονική περίοδο, καθώς και στις περιπτώσεις υπεκμισθώσεων, πιθανόν να χρειαστεί να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των τροποποιήσεων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να γίνει στη συνέχεια η επεξεργασία των δηλώσεων από την ΑΑΔΕ.


Επιστροφή φόρου εισοδήματος

Περισσότεροι κατά 383.000 αναμένεται να είναι φέτος σε σύγκριση με πέρυσι οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος. Συνολικά εκτιμάται ότι φέτος για πρώτη φορά οι παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος θα ανέλθουν σε 1.480.000, ενώ πέρυσι ήταν περίπου 1.097.000. Επιπλέον, φέτος πάνω από 1,9 εκατομμύριο φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν τις προσεχείς ημέρες χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος έχουν κληθεί ή θα κληθούν να πληρώσουν φόρους σημαντικά μειωμένους σε σύγκριση με αυτούς που πλήρωσαν πέρυσι.


Ψηφίσθηκε το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

Με 158 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά ψηφίσθηκε επί της Αρχής, τα άρθρα και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις» στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με ευρύτερη πλειοψηφία επίσης ψηφίσθηκαν και οι δύο υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.


ΥΠΟΙΚ: Προβληματισμός για τις φορολογικές δηλώσεις, πιέσεις για νέα παράταση

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως την 30ή Σεπτεμβρίου ζητεί ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι το πλήθος των φορολογικών δηλώσεων που εκκρεμεί προς υποβολή είναι αδύνατον να υποβληθεί εμπρόθεσμα, λαμβανομένων υπόψη και των συστημικών δυσχερειών και δυστυχώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιβολής προστίμων εκπρόθεσμων υποβολών.