Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Ακόμα και σήμερα ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το ποιες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το Δεκέμβριο, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ,  οι κατηγορίες οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν θα αφορούν περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει κάποιας άλλης μορφής στήριξης λόγω της πανδημίας. Μάλιστα απέκλεισε περιπτώσεις όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.


Η δύσκολη εξίσωση για την έξτρα ενίσχυση των ευπαθών ομάδων

Άρχισαν οι υπολογισμοί στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, αλλά και το κόστος που θα έχει στον προϋπολογισμό η ειδική ενίσχυση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες το Δεκέμβριο. Τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν στα 37 δισ. ευρώ, όσα και στην έναρξη της πανδημίας το Μάρτιο, λόγω του δανεισμού στον οποίο προέβη το ελληνικό δημόσιο στο διάστημα αυτό και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο.


Διαχείριση επιταγών

“Πάγωμα” της εξόφλησης χιλιάδων επιταγών για 75 ημέρες επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος του έτους όλα τα αξιόγραφα, όπως επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές, με ημερομηνία πληρωμής από 6/11/2020 έως και 31/12/2020, που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, παίρνουν παράταση 75 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι οι ημερομηνίες λήξης κάθε επιταγής εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος παρατείνονται κατά 75 ημέρες. Το μέτρο αποσυνδέεται από τους πληττόμενους ΚΑΔ και σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση τζίρου ή έκλεισαν με κρατική εντολή.


Χωρίς φόρο οι γονικές παροχές και δωρεές

Αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ ισχύει πλέον, από τις 31 Αυγούστου, για τις χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από τους γονείς στα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς καταργείται η αυτοτελής φορολόγησή τους με συντελεστή 10%. Προαπαιτούμενο φυσικά για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών/γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά/γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο το τέκνο απαλλάσσεται από τον φόρο ως πρώτη κατοικία.


50 % έκπτωση φόρου σε εργαζόμενους από το εξωτερικό δίνει η Ελλάδα

Με το βλέμμα στο Brexit, στόχο την αναστροφή του brain drain και σύμμαχο το θετικό ιστορικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Ελλάδα ετοιμάζει έναν νόμο που θα προσφέρει μεγάλο φορολογικό κίνητρο σε όσους εργαζόμενους και απασχολούμενους θελήσουν να εργαστούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου Αλέξη Πατέλη στο Bloomberg, η Ελλάδα θα μειώσει τον φόρο κατά 50% σε όσους μετακινηθούν φορολογικά στην χώρα, συμπεριλαμβανομένων και όσων έφυγαν στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν. 


Νέο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους της ΑΑΔΕ

Το νέο μισθολόγιο των εργαζομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θέτει σε διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο μισθολόγιο το οποίο καταρτίστηκε κατόπιν πρότασης της Αρχής, εισάγει, μεταξύ άλλων την καινοτομία της αμοιβής βάσει της θέσης εργασίας, καθώς και κίνητρο επίτευξης στόχων ως ανταμοιβή του προσωπικού για τη συνεισφορά του στην επίτευξη των στόχων της ΑΑΔΕ.