Θέματα Αγοράς

Προς… επιβολή πλαφόν στο Φυσικό αέριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στροφή υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Σήμερα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, περισσότερα κράτη-μέλη είναι ανοικτά σε αυτό και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «ένα τέτοιο πλαφόν πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για να είναι βέβαιη η ασφάλεια των προμηθειών».

Θα είναι μία προσωρινή λύση, πρόσθεσε, καθώς οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη TTF δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικές της αγοράς, η οποία τροφοδοτείται με περισσότερα φορτία LNG σήμερα.

Σήμερα η πλατφόρμα για νομιμοποίηση δασικών

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις, που υπολογίζονται στο ένα εκατομμύριο. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση νομιμοποίησης αυθαιρέτων, αρκεί να πληρώσουν το απαιτούμενο παράβολο των 250 ευρώ, ώστε να «παγώσουν» πρόστιμα και διοικητικές πράξεις κατεδαφίσεων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2022.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι θετικοί για μέτρο μείωσης ωραρίου

Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν “γονατίσει” με το ενεργειακό κόστος να καθίσταται πλέον δυσβάστακτο. Λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις απογευματινές και βραδινές ώρες από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Μια πρόταση που έχουν εξετάσει, σύμφωνα με πληροφορίες και άλλοι Εμπορικοί Σύλλογοι.

Ήδη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, αλλά υπό προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι να εφαρμοστεί για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ.

Όπως και να έχει το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τις συνελεύσεις και άλλων εμπορικών συλλόγων της χώρας, ενώ το σενάριο να κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ.