Θέματα Αγοράς

Προς έκδοση το ΦΕΚ για το “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”

Οι «τελευταίες πινελιές» μένουν πριν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση για τους 200.000 νέους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Μετά και  την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ενεργοποιείται η διαδικασία ώστε να λάβουν τα εκπτωτικά τους κουπόνια και εκείνες οι οικογένειες που είναι στην αναμονή της υλοποίησης της σχετικής εξαγγελίας του Πρωθυπουργού και οι οποίες σήμερα παραμένουν στην «δεξαμενή» των επιλαχόντων. Οι νέοι δικαιούχοι πρόκειται να πάρουν τις επιταγές τους μετά τη λήξη της προθεσμίας αγορών την 1η Νοεμβρίου από τους ήδη δικαιούχους.

Έρχεται το “Google Cloud region” στην Ελλάδα

Έρχεται από τη Google το πρώτο Cloud region στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, στην οποία παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για το  σχέδιο δημιουργίας του πρώτου Google Cloud region στη χώρα, το οποίο θα διευκολύνει τους πελάτες να εξυπηρετούν τους χρήστες τους ταχύτερα, πιο αξιόπιστα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επίσης το  Google Cloud region  θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι οργανισμοί να εξασφαλίζουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες πιο αξιόπιστα και σε υψηλότερες ταχύτητες. Το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογισμοί, τα υπολογιστικά εργαλεία big data και τα δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά.

Χρονοβόρες οι μεταγραφές στο Υποθηκοφυλακείο

Χρονοβόρα είναι η διαδικασία για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή ενός συμβολαίου  αγοραπωλησίας ακινήτου στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”,  για να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία απαιτούνται από 10 ημέρες μέχρι και 30 μήνες και παραθέτει παρακάτω σχετικά παραδείγματα: Στην περιοχή του Αμαρουσίου οι χρόνοι είναι πολύ γρήγοροι (μόλις 10 ημέρες), στο κέντρο της Αθήνας (υποθηκοφυλακείο Αθηνών) απαιτούνται περίπου 4 μήνες, ενώ στου Ζωγράφου υπάρχουν αναφορές για χρόνο της τάξεως των 2,5 ετών, σύμφωνα με συμβολαιογράφους. Όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων πρόκειται για ένα χρόνιο «αγκάθι» στη λειτουργία της κτηματαγοράς, το οποίο γεννάει πολύ σοβαρά προβλήματα στις αγοραπωλησίες, ιδίως αν αυτές γίνονται με τραπεζικό δανεισμό.

Ανατιμήσεις… έρχονται από Οκτώβριο στα προϊόντα σούπερ μάρκετ

Νέες ανατιμήσεις – φωτιά, έρχονται σε μια σειρά προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τον Οκτώβριο, ενώ δεν αποκλείεται τον χειμώνα η φέτα να φτάσει να πωλείται ακόμη και 15 ευρώ το κιλό, λόγω της μείωσης της παραγωγής του γάλακτος και του κινδύνου ελλείψεων γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη στα χέρια τους τις λίστες με τις νέες τιμές των προϊόντων για τον Οκτώβριο και όπως φαίνεται έρχεται ακόμη ένας δύσκολος μήνας.

Τραπεζοκαθίσματα έξω και έως 15 Ιανουαρίου 2023

Παρατείνεται η ισχύς του μέτρου για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων που αφορά στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα εστίασης. Όπως αναφέρει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου επωνυμία Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (covid 19) και προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις», παρατείνεται έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 η δυνατότητα των καταστημάτων εστίασης να διατηρούν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους πέραν του προβλεπόμενου στη άδεια.