Θέματα Αγοράς

Κλείνει στις 15/11 το “Εξοικονομώ 2023”

«Αυλαία» ρίχνει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» μέσω του οποίου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εξασφαλίσει δωρεάν κρατικό χρήμα μέχρι του ποσού των 21.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας του: Η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 του μήνα. Όποιος πάντως δεν προλάβει το τρέχον πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζει πως θα ακολουθήσει νέος κύκλος  «Εξοικονομώ», μόνον που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το ύψος της ενίσχυσης, δεν θα καθορίζεται με βάση διευρυμένες γεωγραφικές ζώνες, αλλά θα είναι στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης, όπου κάθε περιοχή έχει τους δικούς της συντελεστές.

Η ΕΤΕπ υπέγραψε με την ΔΕΔΔΗΕ για έξυπνους μετρητές

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε σύμβαση για τη χρηματοδότηση νέας σημαντικής επένδυσης στην Ελλάδα με σκοπό τη σταδιακή εγκατάσταση και χρήση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Αναστάσιος Μάνος, υπέγραψαν 15ετές δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εγκαταστήσει 3,12 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές και όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές για τη λειτουργία τους, στο πλαίσιο ενός έργου εθνικής εμβέλειας, το οποίο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους 273 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 546 εκατ. ευρώ.

Αμερικανική χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Υπεγράφη χθες η συμφωνία χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον αμερικανικό αναπτυξιακό χρηματοδοτικό οργανισμό, US International Development Finance Corporation (DFC), ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies που έχει τον έλεγχο των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου, Πάνος Ξενοκώστας, αναφέρθηκε στη συμβολή τόσο της αμερικανικής όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για να επιτευχθεί η συμφωνία.