Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Νέα παράταση διάθεσης πετρελαίου με μειωμένο συντελεστή ΕΦΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, δίνει νέα παράταση στη δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Η σχετική προθεσμία έληγε στις 15 Μαΐου και με την υπουργική απόφαση παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου. Η νέα παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της αυξημένης ζήτησης. 


Επίσπευση για επανεκκίνηση τουρισμού

Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να επιτραπεί η ελευθερία μετακινήσεων εντός της Ευρώπης προβλέπει η πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επανεκκίνηση του τουρισμού. «Στόχος μας είναι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Ιουνίου και όπου αυτό είναι εφικτό», επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης, που επικαλείται η ιστοσελίδα «Politico».


Συζητήσεις για επανεκκίνηση και αποκλιμάκωση της πανδημίας

Οι πληροφορίες λένε, ότι στη συζήτηση με τους λοιμωξιολόγους, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει αν βλέπουν ότι στον τουρισμό και την εστίαση υπάρχουν περιθώρια για άρση κάποιων περιορισμών, νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. «Αναμένονται οι απαντήσεις της επιτροπής» επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, αλλά άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που αναμένεται είναι η επίσημη και ολοκληρωμένη απάντηση, καθώς μία πρώτη απάντηση έχει ήδη δοθεί. Ότι απάντηση από τους λοιμωξιολόγους θα υπάρξει με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την πρώτη ημέρα της σταδιακής άρσης των περιορισμών, δηλαδή στις 18 Μαΐου.


Στις αρχές Ιουνίου υπολογίζουν οι επιστήμονες, ότι θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας για τη χώρα μας. Στο μεταξύ η Ελλάδα πρωτοστατεί σε μεγάλη μερίδα διεθνών μελετών ενώ, τα κρούσματα που καταγράφονται πλέον σε καθημερινή βάση είναι ελάχιστα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN ΑΠΘ, η περίοδος 13-22 Απριλίου ήταν κρίσιμη για την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας. Στις 21 Απριλίου για παράδειγμα είχαμε 150 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κρανίδι σε δομή προσφύγων. Τέτοια περιστατικά αύξησαν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού και άλλαξαν λίγο την πορεία της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα.