Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Έκπτωση 50% στο εισόδημα «Επενδυτικών Αγγέλων»

Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της τάξεως του 50% μπορούν να λάβουν όσοι επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όσους λάβουν τον τίτλο του «Επενδυτικού Αγγέλου» (Angel Investor) και στόχος είναι η ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο ορισμός της νεοφυούς επιχείρησης για τα ελληνικά δεδομένα θεσπίστηκε πρόσφατα και περιέχει κάθε Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.), Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) που έχει την έδρα της στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «ElevateGreece» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) κατά τον χρόνο εισφοράς του κεφαλαίου από τον «Επενδυτικό Άγγελο».


Αλλαγή σε αμοιβές και αποζημιώσεις για χιλιάδες εργατοτεχνίτες

Την εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους, ένα πάγιο αίτημα των συνδικάτων και κυρίως του ΚΚΕ -στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ- θα προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αλλαγές στα εργασιακά που θα τεθεί μετά το Πάσχα σε διαβούλευση. Η κατάργηση αυτής της διάκρισης που αποτελεί ελληνική «πατέντα» -καθώς δεν ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη- αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση του εισοδήματος δεκάδων χιλιάδων εργατοτεχνιτών με βασικότερο όφελος τον υπερδιπλασιασμό της αποζημίωσης απόλυσης.


Δεύτερες σκέψεις για το «Πάσχα στο χωριό»

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών συνθηκών χθες, με την εκτόξευση των θανάτων και των διασωληνωμένων, έχει ανησυχήσει τους ειδικούς και θέτει εν αμφιβόλω το κυβερνητικό σχέδιο για «Πάσχα στο χωριό».

Τη δυσκολότερη εξίσωση της πανδημίας πρέπει να λύσει άμεσα το κυβερνητικό επιτελείο με τη βοήθεια της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, αυτή που αφορά στην απελευθέρωση των μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα, ενώ την ίδια στιγμή τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν συνεχόμενη κορύφωση της πανδημίας. Χθες, τα νούμερα του ΕΟΔΥ εκτοξεύθηκαν, αφού εκτός από τους 819 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ είχαμε και 104 νέες απώλειες συνανθρώπων μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 9.239.