Η 3η δέσμη των μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Η 3η δέσμη των μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Μείωση των φορολογικών βαρών και ενίσχυση της ρευστότητας προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αλλά και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης. 

Μεγάλο μέρος των μέτρων, έχει διάρκεια από τον Ιούνιο έως και το τέλος Οκτωβρίου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη  των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να διατηρηθεί η μείωση του ενοικίου κατά 40%:

  • Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού τον Ιούνιο. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν το Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.
  • Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο,

  • Αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών ενώ
  • Θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των απωλειών που υπέστησαν με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν μετά τον Ιούλιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η καταβολή του φόρου εισοδήματος αλλά και ο ΕΝΦΙΑ.

Τον Ιούλιο, οπότε και θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων για το Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, από ένα ποσοστό και πάνω, θα καθοριστεί και το ύψος της μείωσης της προκαταβολής φόρου που πρέπει να καταβάλουν το 2020 για το 2021.

Φθηνότερες θα είναι οι μεταφορές με τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο ή με συνδυαστικές μεταφορές καθώς από τον Ιούνιο έως και το τέλος Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, φθηνότερα θα πληρώνουν οι πολίτες τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά καθώς ο ΦΠΑ θα μειωθεί στο 13% από 24%.

Στον τομέα του πολιτισμού, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων στο 13% από 24% επίσης για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

Τον Ιούνιο έρχεται δεύτερος γύρος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», στην οποία θα προστεθούν περισσότερες επιχειρήσεις σε εκείνες που θα μπορούν να συμμετάσχουν ενώ μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό που θα διατεθεί (πιθανόν άνω του 1,4 δις. ευρώ) καθώς λίγο πάνω από 53.000 επιχειρήσεις υπέβαλλαν οριστικές αιτήσεις στον πρώτο γύρο. 

Υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την άντληση ρευστότητας μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς χθες άνοιξε και πάλι η  πλατφόρμα στην οποία υπέβαλλαν αίτηση 40.000 επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξήθηκε από 1,3 δισ. ευρώ σε πλέον των 2 δισ. ευρώ. 

Παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Και παράλληλα, παρέχεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.

Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος. Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια [angel investors] για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου, επί του ποσού που επενδύεται.

Την προστασία των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, για όσους  επιχειρηματίες επιλέξουν να μειώσουν κατά 50% το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων τους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα έρθει το κράτος να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό έως τα 650 ευρώ. Οι επιχειρηματίες, θα πρέπει να αποδείξουν την πτώση του τζίρου τους, προκειμένου να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι. 

Προωθείται η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ για τον Ιούνιο και Ιούλιο για τους εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές, επιδοτείται ο μισθός των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 20% έως και 60% του μισθού που θα χάσουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι θα κληθούν να απασχοληθούν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός, θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.