Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης στον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ανδρουλάκη
Τα αιτήματα των μικρών πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και τις θέσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας για το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, μετέφερε σήμερα ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης, στον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ. κο Νίκο Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους Επιμελητηρίων, επιστημονικών Συλλόγων και κοινωνικών εταίρων στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α, επανέλαβε στον κο Ανδρουλάκη την πρόσφατα δημοσίως εκφρασμένη θέση του Επιμελητηρίου, για τον σεβασμό σε κάθε μέτρο που στοχεύει στηνπάταξη της φοροδιαφυγής, εφόσον θεωρεί ότι μεγαλύτερα θύματά της, είναι οι ίδιες οι υγιείς μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Παράλληλα, τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι φορολογούνται από μηδέν εισόδημα, με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο αντιστοιχεί σε εισόδημα 14.500 ευρώ ενός μισθωτού. Επισήμανε μάλιστα, τον κίνδυνο κοινωνικής αδικίας, στοχοποίησης και αντιπαλότητας.
Στην συζήτηση, ο κ. Ραβάνης, κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων του Β.Ε.Α. για την υγιή ανάπτυξη της μικρής και πολύ μικρής βιοτεχνικής, μεταποιητικής επιχείρησης, που θα συμβάλλει στην ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και συγκεκριμένες βελτιωτικές αλλαγές, στην φορολόγηση των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, όπως:
-Θέσπιση αφορολόγητου στα πρώτα 10.000€ και μετά, 20% επί των καθαρών κερδών.
-Αφορολόγητο και επιδοτούμενο από το Κράτος, ό,τι ποσόν επενδύεται αποδεδειγμένα σε παραγωγική/μεταποιητική δραστηριότητα και αύξηση θέσεων εργασίας, με ποσοστό 3-5% επί της επένδυσης.
Οι επενδυτικές δαπάνες να είναι αφορολόγητες, με δυνατότητα χρηματοδότησής τους κατά 50% με επιτόκιο 3,5% για τις μεταποιητικές / παραγωγικές δραστηριότητες και 6% για τις αμιγώς εμπορικές δραστηριότητες.
-Καθιέρωση ειδικού κωδικού στην φορολογική δήλωση, όπου θα δηλώνεται το ποσόν της ζημίας στην χρήση και την αιτία της. Η εξαρχής με ευθύνη του επιχειρηματία και καταχώριση των αποδεικτικών, θα διευκολύνει τον έλεγχο και θα μειώσει τον χρόνο επίλυσης της φορολογικής διαφοράς, με τα μαχητό κριτήρια.
-Μείωση του ΦΠΑ στο 19% με στόχο, στα επόμενα 2 χρόνια περαιτέρω μείωση στο 15% και μείωση φόρου εισοδήματος στο 15%
Επίσης:
-Θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού: πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, που θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες μιας επιχείρησης, με τεχνικές παραμετροποιήσεις που να υπόκεινται σε κάποια κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών, το ύψος οφειλών κ.ά.
-Διαχωρισμός του Α.Φ.Μ για τις Ατομικές επιχειρήσεις, ώστε ο Α.Φ.Μ της επιχειρηματικής οντότητας, να διαχωρίζεται από εκείνον του φυσικού προσώπου. Ένα τολμηρό μέτρο, που θα αποτελούσε λύση, για τον απεγκλωβισμό του νοικοκυριού και την αποφυγή της πτώχευσης ολόκληρων οικογενειών, αλλά και την δεύτερη ευκαιρία της επιχείρησης με χρέη.
-Για τα κόκκινα δάνεια: Ρύθμιση της εξόφλησης του κεφαλαίου σε 120 έως και 240 δόσεις, διαγραφή προστίμων και τόκων που δημιουργήθηκαν μετά το 2012, με παράλληλη απομείωσή τους, ανάλογη με το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ το αντίστοιχο διάστημα.
Τέλος, επί του σχεδίου του φορολογικού, ο κ. Ραβάνης τόνισε και την ανάγκη θέσπισης ασφαλιστικών δικλείδων, στην εφαρμογή «Appodixi». Χρειάζονται επαρκείς αποδείξεις και τεκμηριωμένες, προκειμένου να προστατεύεται η επιχείρηση από κακόβουλες και αστήρικτες καταγγελίες.
Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που είναι κανόνας στην Ε.Ε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, εξέφρασε την διαφωνία του στην οριζόντια αντιμετώπιση των φορολογούμενων και χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του φορολογικού, «χάδι» για τους μεγάλους φοροφυγάδες και «βαρίδι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Δεν κρυβόμαστε από την πραγματικότητα. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο σύγχρονο, δίκαιο, αντικειμενικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Αναφερόμενος στη δομή των φορολογικών εσόδων, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι «το 60% προκύπτει από άδικους έμμεσους φόρους», εφιστώντας την προσοχή ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, «όπου η ακρίβεια καλπάζει, το εισόδημα των πολιτών ροκανίζεται και η εν λόγω φορολογική δομή δείχνει πόσο άδικη και ατελέσφορη είναι».
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:
Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ
Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Κων/νος Κόλλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου
Μενέλαος Γαρδικιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Νικόλαος Κουγιουμτζής, Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Αντώνης Μέγγουλης, Διευθυντής ΕΣΕΕ
Γεώργιος Ρούσκας, Πρόεδρος Δ.Σ. Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσων
Αθηνά Τραχήλη, Πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Μαρία Μπρουζούκη, γ.γ. Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών
Βασίλης Κατσούλας, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων
Αθανάσιος Νησιώτης, μέλος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.