Ενημερωτική εκδήλωση στο Β.Ε.Α με συμμετοχή του ΕΓΔΙΧ Φ. Κουρμούση«Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας με το νέο εξωδικαστικό-Πτώχευση και προστασία 1ης κατοικίας»

Ενημερωτική εκδήλωση στο Β.Ε.Α με συμμετοχή του ΕΓΔΙΧ Φ. Κουρμούση«Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας με το νέο εξωδικαστικό-Πτώχευση και προστασία 1ης κατοικίας»

Με σημαντική συμμετοχή μελών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση από Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με θέμα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, το οποίο παρουσίασε ο Ειδικός  Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Φώτης Κουρμούσης.

Ο κ. Κουρμούσης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου εξωδικαστικού νόμου, επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης ρύθμισης έως και 240 δόσεις προς το δημόσιο και τους ιδιώτες, θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου. Οι τρεις κύριοι άξονες του νόμου, είναι η πρόληψη του χρέους, η αντιμετώπιση για τη διαχείριση του χρέους και η πτώχευση με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για τον οφειλέτη.
Από την πλευρά του, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Β.Ε.Α Κώστας Δαμίγος, επανέλαβε τη θέση του Επιμελητηρίου, η οποία έχει γνωστοποιηθεί και στον Πρωθυπουργό, ότι ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που μπορούν να διατηρήσουν ανοικτή την επιχείρησή τους.

Οι επιχειρηματίες – μέλη του Β.Ε.Α επισήμαναν, ότι στον νόμο υπάρχουν σημαντικά κενά, που οδηγούν σε διόγκωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως ότι ακόμη και μετά την πτώχευση, οι εγγυητές και οι συνοφειλέτες, εξακολουθούν να έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές.

Ακόμη, τόνισαν ότι δεν υπάρχει πραγματική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά μετά την πτώχευση, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς δεν θα γνωρίζουν σε ποιους ιδιώτες θα καταλήξουν τα ακίνητά τους, αλλά και ότι δεν θα υπολογιστούν τα χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί για την εξόφληση του δανείου τους.