Ενημέρωση για την υποχρέωση Δήλωσης αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων τροφίμων από τις επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1549 04/04/2022 η απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης & Επενδύσεων κου Άδωνι Γεωργιάδη & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Γεώργιου Γεωργαντά, με θέμα «Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα σε α) πρώτες ύλες για την  παραγωγή λιπασμάτων, β) λιπάσματα, γ) ζωοτροφές, δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων σε οποιαδήποτε μορφή είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των ειδών.

Οι  επιχειρήσεις που λειτουργούν εργαστήριο περασκευής και έψησης άρτου (Φούρνοι) είναι υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων  για :

  • Άλευρα σιταριού ή σμιγαδιού
  • Άλευρα άλλων δημητριακών και ιδίως καλαμποκάλευρα,

εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) κιλά και δεν μεταπωλούν το απόθεμα αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ  ΦΕΚ 1549Β