Ουσία, πολιτισμός και σημαντικά συμπεράσματα
Τι θα διεκδικήσουν στην Ευρωβουλή
για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Στα ερωτήματα των βιοτεχνικών κλάδων, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων, κλήθηκαν να απαντήσουν τρεις υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο, σε ειδική εκδήλωση Δημοσίου Διαλόγου, που διοργανώθηκε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, στην έδρα του.
Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από το υψηλό επίπεδο ποιότητας διαλόγου.
Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, έθεσε κρίσιμα και ιδιαιτέρως σημαντικά ερωτήματα, για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του βιοτεχνικού κλάδου, ζητώντας παράλληλα από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές, τον στρατηγικό σχεδιασμό των ιδίων και των κομμάτων τους, για την επίλυση των προβλημάτων των κλάδων και την άσκηση πίεσης για την ένταξη των αιτημάτων τους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, δίνοντας την υπόσχεση πως οι εκπρόσωποί μας στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, θα εργαστούν για την προώθηση των προτάσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιοτεχνίας.
Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια Μαρία Σπυράκη από τη Νέα Δημοκρατία και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Νίκος Φαραντούρης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, δέχτηκαν ερωτήσεις, πάνω στα καίρια θέματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Τα θεματικά πεδία των ερωτήσεων, που έθεσαν ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Παύλος Ραβάνης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Κώστας Δαμίγος, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Άγγελος Τζίβας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Μάνος, ήταν:
–τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση,
-οι κλαδικές πολιτικές για την ενίσχυση αυτάρκειας στην παραγωγή προϊόντων,
-τα Μέτρα και ο προγραμματισμός για την έλλειψη καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού στις επιχειρήσεις και
-το Ορθολογικό πλαίσιο διατροφικής αξίας (ζήτημα NutriScore στην ΕΕ).
Θεματικά πεδία – ερωτήματα
- Ποια είναι η στρατηγική σας, ως κόμμα το οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο και η προσωπική σας στρατηγική ως υποψήφια-ος, ώστε να καταθέσετε προτάσεις νόμου στην Ευρωβουλή, προς ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας, είτε μέσω έμμεσων χρηματοδοτήσεων με την ελάφρυνση των εισφορών, είτε μέσω ουσιαστικών και άμεσων χρηματοδοτικών εργαλείων, δανεισμού ή επιδοτήσεων;
Η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, επισήμανε ότι ήταν πολύ σημαντικό ότι διαφοροποιήθηκαν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τις μικρομεσαίες με ευρωπαϊκό Κανονισμό, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις. Ακόμη, αναφέρθηκε στους πόρους που παρέχει το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, το οποίο παρέχει εξατομικευμένα εργαλεία χρηματοδότησης, αλλά και στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων.
Σύμφωνα με την κα Σπυράκη, ο συνδυασμός των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να στηρίξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο επισήμανε, ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας να μειωθεί στις 30 ημέρες ο χρόνος αποπληρωμής μεταξύ επιχειρήσεων, να καθιερωθεί το ένα Σημείο Εξυπηρέτησης των Επιχειρήσεων, αλλά και να προωθηθούν ενέργειες εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρης, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει και στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με όσα κάνει η κυβέρνηση, η οποία τις δαιμονοποιεί, ζητώντας να συγχωνευτούν ή να εξαγοραστούν για να λάβουν χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο κ. Φαραντούρης ανέφερε ότι τους πόρους τους λαμβάνουν ελάχιστοι επιχειρηματίες, κυρίως στον τομέα των υποδομών κι όχι οι μικροί, τονίζοντας ότι πρέπει πρώτον να αλλάξει το μοντέλο χρηματοδότησης και δεύτερον να περιοριστούν οι εγγυήσεις που απαιτούνται από τους επιχειρηματίες και η καταχρηστικότητα.
Την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που εφαρμόζεται στη χώρα, τόνισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας και του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να εισάγει και να καταναλώνει. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει να παράγει και να εξάγει προϊόντα. Ακόμη επισήμανε, ότι για να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων, θα πρέπει να δημιουργηθούν μικρές συνεταιριστικές τράπεζες, να υπάρξουν ειδικές γραμμές χρηματοδότησης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, τόνισε, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε περιορισμό των προμηθειών στις χρεώσεις των POS για τους μικρομεσαίους.
- Με ποιες προτάσεις σας και ποιόν σχεδιασμό, θα συμβάλλετε στο να γίνει πράξη το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, για μείωση ανεργίας και βιωσιμότητα των ΜμΕ, με δεδομένο πως για την υλοποίησή του, απαιτείται εξειδίκευση και κατάρτιση του Ανθρώπινου Δυναμικού; Τα οφέλη θα είναι ορατά στην πραγματική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και αξιολόγηση, έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια ευρώ στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη. Τα χρήματα αυτά, θα έπρεπε να δοθούν σε πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία, καθώς και σχολές εφαρμοσμένες, όπως τα ΤΕΙ, για έρευνα και εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα αιχμής. Σύμφωνα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να υπάρξει επανακατεύθυνση των κονδυλίων σε κέντρα που μπορούν να τα αξιοποιήσουν ορθά για την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Επέμεινε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα ο κ. Μανιάτης, τονίζοντας ότι τα χρήματα για κατάρτιση και εκπαίδευση, θα πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση των απασχολούμενων σε τεχνικά επαγγέλματα. «Η Ευρώπη δεν παράγει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά, επιμένοντας ότι σταδιακά, στην Ευρώπη θα εγκατασταθούν 62 εκατ. αντλίες θερμότητας, έργο στο οποίο η χώρα μας δεν μπορεί να συμβάλει τεχνικά.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε έτος δεξιοτήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε η κα Σπυράκη, με την διοχέτευση ευρωπαϊκών πόρων, συνολικά 3,6 δισ. ευρώ σε νέες δεξιότητες, οι οποίες καταγράφονται στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα ψηφιακών δεξιοτήτων. Σύμφωνα με την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να μετεξελιχθούν και να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, υιοθετώντας πράσινες τεχνολογίες. Η Ελλάδα, μπορεί και πρέπει να ζητήσει εκπαιδευμένο προσωπικό, από τις υπόλοιπες χώρες, να βοηθήσουν σε αυτό.
- Ποιες στρατηγικές σχεδιάζετε, για την ενίσχυση αυτάρκειας στην παραγωγή προϊόντων, εξέλιξη η οποία θα αυξήσει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του βιοτεχνικού κλάδου και του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα;
Την άμεση ανάγκη να περάσει η χώρα στην ψηφιακή μετάβαση και στην πράσινη ανάπτυξη, επισήμανε ο κ. Μανιάτης, αλλά όμως “made in Greece” με βάση τις δυνατότητες της εγχώριας παραγωγής κι όχι μόνο με την εισαγωγή προϊόντων. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι είναι πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο για την κατασκευή προϊόντων από ελληνικές επιχειρήσεις με την συνύπαρξη εργολάβων, βιοτεχνών και μικροβιοτεχνών.
Την προώθηση του «Made in Greece», όπως έκανε αντίστοιχα και η Ιταλία, επισήμανε η υποψήφια ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και εστίασε σε τρεις τομείς που θα μπορούσε να συμβάλει η χώρα:
- Στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα (από το χωράφι στο ράφι)
- Στην ένδυση με την παραγωγή ενδυμάτων από ανακυκλώσιμα υλικά και οργανικό βαμβάκι.
- Στην αμυντική βιομηχανία συμμετέχοντας, σαν μέρος της παραγωγής οπλικών συστημάτων, υψηλής ποιότητας.
Σύμφωνα με την κα Σπυράκη, η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στην εξασφάλιση ενεργειακής και διατροφικής αυτονομίας για τους πολίτες της, αλλά και ασφάλεια με την διαφύλαξη των συνόρων της.
Την εξασφάλιση πόρων, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας κι όχι με την εφαρμογή οριζόντιων πρακτικών, επισήμανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης.
«Πρέπει να σταματήσει η δαιμονοποίηση των μικρομεσαίων και να γίνει επανασχεδιασμός της αξιοποίησης των πόρων, με μεγαλύτερη ευελιξία στις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τους μικρομεσαίους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαραντούρης.
4. Δεδομένου ότι το «Nutriscore» ως προτεινόμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων, πλήττει ευθέως βασικά προϊόντα αλλά και διατροφικές συνήθειες της Νότιας Ευρώπης, τι σχεδιάζετε για να δυναμώσετε την αντίδραση των χωρών του Νότου απέναντι στην πολιτική αυτή (Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία).
-Οι Καταναλωτές, επιθυμούν αυξημένη ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά των προϊόντων. Με ποιον τρόπο η ΕΕ μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό;
Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, ζητούν υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων με ειδικά σήματα προέλευσης όπως το Ελληνικό Σήμα που όμως ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί. Τι θα κάνετε για αυτό;
Η κα Σπυράκη, διευκρίνισε, ότι το Nutriscore, δεν είναι μία Ευρωπαϊκή πρόνοια, αλλά μία εμπορική πρόνοια. Είναι απόφαση συγκεκριμένων εταιρειών και κυρίαρχη πρακτική της Κεντρικής – Βόρειας Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δεσμευτεί από το 2022, να φέρει ευρωπαϊκού τύπου διαβάθμιση σήμανσης τροφίμων, κοινά αποδεκτή, από όλες τις χώρες της Ε.Ε, που θα περιλαμβάνει πέρα από σάκχαρα και λίπη, και τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων. Το θέμα είναι, ότι δεν εκτελέστηκε η νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής ακόμη. Η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, τόνισε ότι πλήττεται σειρά ελληνικών προϊόντων, όπως το μέλι και το λάδι. «Όσο καθυστερεί η Ε.Ε. να εισάγει μια νέα, ενιαία κλίμακα σήμανσης διατροφικής αξίας, το NutriScore εμπεδώνεται στην συνείδηση των καταναλωτών», ανέφερε και επέμεινε στην κλιμάκωση της πίεσης, για την υιοθέτηση άλλης κλίμακας.
Η κα Σπυράκη μάλιστα, παρέδωσε στη διοίκηση του ΒΕΑ την απάντηση της Επιτρόπου, κας Κυριακίδου, εξ΄ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο ερώτημά της σχετικά με την νομοθέτηση ενός ενιαίου ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος διατροφικής επισήμανσης.
Την εισαγωγή του συστήματος «Healthscore», είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, που θα εστιάζει στο πεδίο της Υγείας, ένα ευρύτερο και ορθολογικότερο, σε αντίθεση με το Nutriscore, ώστε να υιοθετηθεί άλλο σχέδιο ταξινόμησης.
Για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την τροποποίηση και την υιοθέτηση κλίμακας με βάση τη μεσογειακή διατροφή και τα υγιεινά προϊόντα, καθώς και την συνδιαμόρφωση του μοντέλου με τις άλλες χώρες, δεσμεύτηκε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανιάτης.
—————————————-
Στις καταληκτικές τους τοποθετήσεις, οι υποψήφιοι σημείωσαν τα ακόλουθα:
Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, τόνισε ότι η χώρα και η Ευρώπη, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτές, για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, θα πρέπει να μετεξελιχθούν και να περάσουν στην ψηφιακή, πράσινη εποχή, παρέχοντας βιώσιμα νέα προϊόντα, με την ταυτόχρονη εκπαίδευση του προσωπικού τους, κάνοντας χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Να έχουν το δικό τους «σχήμα».
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Νίκος Φαραντούρης, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της χώρας να ορθοποδήσει, με πόρους των ευρωπαϊκών ταμείων, ότι πρέπει να δοθεί μάχη για την διεκδίκηση και εξασφάλιση περισσότερων πόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς όπως είπε, η Ε.Ε. αποδέχεται την ύπαρξή τους περισσότερο, σε σχέση με την κυβέρνηση.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, να μετασχηματιστεί δηλαδή, σε «μηχανή παραγωγής» και να προχωρήσουν οι χώρες στην ψηφιακή και πράσινη ανάπτυξη. Να μην παραμείνει η Ευρώπη, ως «άκριτος» εισαγωγέας.
Όλη η εκδήλωση στο κανάλι YouTube του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας: