Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 05/12/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση 

Κατατέθηκε η διάταξη στη Βουλή για την παροχή της δυνατότητας στα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Ουσιαστικά, με τη διάταξη δίνεται διέξοδος σε πολλούς, προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με οφειλές του ενός συζύγου προς το Δημόσιο.

Για να μην υποβάλουν κοινή δήλωση, αρκεί ο ένας από τους δύο συζύγους να υποβάλει το αργότερο ως τις 28 Φεβρουαρίου δήλωση για την πρόθεσή του να κάνει ατομική φορολογική δήλωση. Αυτή, δεσμεύει και τον άλλο σύζυγο. Στην περίπτωση ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων, κάθε σύζυγος "χρεώνεται" το τεκμήριο διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που του αναλογεί, με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία. Επιπλέον, κάθε σύζυγος θα χρεώνεται το τεκμήριο ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που χρεώνεται στο ζευγάρι στην περίπτωση κοινής δήλωσης.

Συνταξιούχους 4 «ταχυτήτων» με μειώσεις άνω και του 30% για όσους αποχωρήσουν από το 2019, φέρνει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, για παλιές και νέες συντάξεις.  Με την τροπολογία, καταργούνται τα άρθρα 1 και 2 του νόμου 4472/2017 που προέβλεπαν τις περικοπές ως 18% στις παλιές συντάξεις και άνω του 20% στις νέες -μετά το νόμο Κατρούγκαλου- συντάξεις, αλλά αυτό που προκαλείται είναι στην πράξη η δημιουργία συνταξιούχων 4 κατηγοριών, ανάλογα με το πότε βγήκαν, ή θα βγουν στη σύνταξη.

Οι κατηγορίες συνταξιούχων είναι:
1. Παλιοί συνταξιούχοι (ως 12/5/2016). Οι συντάξεις τους παγώνουν και δεν θα έχουν μειώσεις ως 18%. Όμως μένουν οι προσωπικές διαφορές που μπορεί να κοπούν στο μέλλον. Εκτός σύνταξης, βγαίνουν τα οικογενειακά επιδόματα και μπαίνουν μέσα στην προσωπική διαφορά.

2. Νέοι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και με μείωση - ταρίφα ως 20% με έξοδο από 13/5/2016 ως το τέλος του 2018.

3. Νέοι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, αν έχουν ψαλίδι άνω του 20%. Όσοι αποχώρησαν από Μάιο (13/5) ως Δεκέμβριο 2016 και έχουν μείωση άνω του 20%, τους χαρίζεται το 50% της περικοπής ως προσωπική διαφορά. Με έξοδο το 2017 διατηρούν το 33% ως προσωπική διαφορά και το 2018 τους χαρίζεται το 25% της μείωσης ως προσωπική διαφορά. Η ρήτρα αυτή θα καταργούταν από 1ης/1/2019 και θα επέφερε κατάργηση προσωπικών διαφορών με μειώσεις άνω του 20%.

4. Νέοι συνταξιούχοι με έξοδο από 1ης/1/2019 με μειώσεις ως και 30%, καθώς δεν προβλέπεται καμία προσωπική διαφορά.

Το υπουργείο Οικονομικών, προχωρεί στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα ορίζει ότι στα αναδρομικά που θα καταβληθούν εφάπαξ σε ένστολους δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ, θα γίνει παρακράτηση φόρου 20% με την οποία θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει, ότι τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων που καταβληθούν εντός των επόμενων ημερών, δεν θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα φορολογίας, αλλά με ευνοϊκότερο καθεστώς.

Το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση, πλημμύρα και ανεμοστρόβιλος) σε διάφορες περιοχές της χώρας στις 27-30 Σεπτεμβρίου και δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρείες, ανέρχεται περίπου σε 7 εκατ. ευρώ και αφορούν 1.148 περιπτώσεις. Αυτό, αναφέρει έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της, σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών σε ακίνητα, αυτοκίνητα και σκάφη.

Χρήσιμη Ενημέρωση 

«Η ΠΟΒΑΚΩ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Η « Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών - Ωρολογοπωλών», σε Ανακοίνωσή της, με αφορμή το πρόσφατο θέμα της παράνομης διακίνησης χρυσού και τις υπερβολές ή ανακρίβειες μερίδας των ΜΜΕ, απορρίπτει το παράνομο και παρασιτικό κομμάτι που έμμεσα προσβάλλει τον κλάδο της ελληνικής αργυροχρυσοχοίας και δηλώνει:
  • Ο ενεχυροδανεισμός δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο της ελληνικής αργυροχρυσοχοίας, που έχει ως μόνο αντικείμενο την δημιουργία τεχνουργημάτων και όχι την καταστροφή τους 
  • Οι χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου, δεν έχουν όφελος από παρόμοιες πρακτικές, που προάγουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. 
© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team