Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 08/01/2019
Επικαιρότητα

Ανακοίνωση ΒΕΑ

Την ανάγκη ενεργοποίησης νέας ρύθμισης που θα προβλέπει τον επανυπολογισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών χιλιάδων εγκλωβισμένων ελευθέρων επαγγελματιών, επισημαίνει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. 

Όπως αναφέρει το επιμελητήριο, καθημερινά, στις αρμόδιες υπηρεσίες του, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναζητούν άλλον τρόπο εξόφλησης των οφειλών τους, πέρα από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Οι εξαγγελίες του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, για επανυπολογισμό των οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών οφειλών, που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016, με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι απαραίτητο, να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε 500.000 ασφαλισμένους επιχειρηματίες, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και με κριτήρια, να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις με κούρεμα των υπέρογκων προσαυξήσεων άνω του 85%.

Με το παλαιό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν μέση μηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ πλέον ελάχιστη εισφορά με 158 ευρώ. Εφόσον επανυπολογιστούν οι οφειλές, το κούρεμα σε εισφορές και προσαυξήσεις θα φτάσει το 54%.
Η νέα ρύθμιση σε συνδυασμό με τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές από το 20% του εισοδήματος στο 13,33% θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Παράλληλα, η παράταση για έναν χρόνο και η απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που είχε ζητήσει το Β.Ε.Α, δίνουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών, προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους και να ανακάμψουν», αναφέρει το ΒΕΑ.


Οικονομικά 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνταξη απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών για την επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σε περισσότερους κλάδους. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει την επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS στους εξής κλάδους:
  • στους παιδικούς σταθμούς και γενικότερα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών προσχολικής αγωγής
  • στις εταιρείες και τους επαγγελματίες επισκευής ειδών προσωπικής οικιακής χρήσης
  • στις ταχυδρομικές υπηρεσίες
  • στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης σκαφών αναψυχής
Η απόφαση θα δίνει τετράμηνη προθεσμία στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων προκειμένου να εγκαταστήσουν τη συσκευή POS. Εφόσον δεν το κάνουν και εντοπιστούν κατά τη διενέργεια ελέγχου ή έπειτα από καταγγελία, τότε θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.


Θέματα αγοράς 

Αύξηση του κατώτατου μισθού από 5% έως και 10% εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η αρμόδια επιτροπή, στο πόρισμά της, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται αυξήσεις μεταξύ 29 και 59 ευρώ.
 
Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των αυξήσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα υπογραφεί, όπως έχει δηλώσει η κ. Αχτσιόγλου εντός του δεύτερου 15ήμερου του Ιανουαρίου και θα είναι ίδιος για όλους, καθώς θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός που καταβάλλεται στους νέους εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών.

Από τα ακαθάριστα ποσά σύνταξης και μερισμάτων και όχι από τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας- εξαρτώνται τα ποσά των αναδρομικών, σύμφωνα με την εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί στην ιστοσελίδα enstoloi.net.
 Σύμφωνα με τον κ. Αχιλλέα Καρασαββίδη, είναι εντελώς λανθασμένη η σύγκριση αναδρομικών με βάση τους βαθμούς, τα έτη υπηρεσίας και την προέλευση. Ο ίδιος εξηγεί πως και τον Δεκέμβριο του 2014 είχε παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο, όταν πολλοί απόστρατοι είχαν λάβει και τότε μηδενικά αναδρομικά.

Από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2019, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) σε ανακοίνωση του. Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι "την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11 π.μ έως 8 μ.μ.

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε την περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο κινήθηκαν σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Χαμηλότερος ήταν ο χριστουγεννιάτικος τζίρος για τις μισές επιχειρήσεις 51% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017, το οποίο ήταν 42% (με μειώσεις της τάξης του 10%-20%). Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση/υπόδηση, ενώ αυτός των τροφίμων ποτών είχε τις μικρότερες απώλειες.

Αύξηση στις πωλήσεις κατέγραψε μόλις το 18% των επιχειρήσεων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 24% για όσες επιχειρήσεις απασχολούν μισθωτή εργασία και σε 28,6% για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια θα λέγαμε ότι περισσότερο χαμένοι ήταν οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το εύρημα του τρόπου κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό. Η πλειοψηφία 74,5% αναγκάστηκαν να καλύψουν οι ίδιοι το διευρυμένο ωράριο και 22,3% επέλεξαν να διευρύνουν το ωράριο των μισθωτών τους.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team