Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 10/01/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Μείωση κατά 147 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες το Νοέμβριο, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ανήλθαν στο ποσό των 1,847 δισ. ευρώ έναντι 1,994 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

-Ουσιαστικά αμετάβλητος παρέμεινε το Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, καθώς διαμορφώθηκε στις 101,6 μονάδες έναντι 101,8 μονάδων το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, η οποία αντισταθμίζεται από σχετικά μεγαλύτερη βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς και μικρότερη άνοδο στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.


Θέματα αγοράς

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διευρυνθεί το χρονικό διάστημα λειτουργίας των καταστημάτων πέραν αυτού που προβλέπεται, όπως επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να διευρυνθεί και εδαφικά, δηλαδή να προστεθούν και άλλες περιοχές». Αυτό επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματική την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. 

-Το «φράγμα» των 30 δισ. ευρώ έσπασαν οι ελληνικές εξαγωγές στο ενδεκάμηνο του 2018, με νέα μεγάλη άνοδο της τάξης του 17,6% και οδεύουν -όπως όλα δείχνουν- ολοταχώς προς νέο ιστορικό ρεκόρ, με τη συμπλήρωση του έτους, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το Νοέμβριο του 2018 αυξήθηκαν κατά 426,5 εκατ. ευρώ ή κατά 16,3% και ανήλθαν στα 3,04 δισ. ευρώ από 2,62 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς πετρελαιοειδή.

-Το 71% των μερικώς απασχολουμένων της χώρας, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας τους επερχόμενους μήνες, καταδεικνύοντας ότι οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας, καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε η ALCO για λογαριασμό της.

 Έλλειμμα αισιοδοξίας έχει το 56% του συνόλου των εργαζομένων, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους, επιβεβαιώνοντας ότι η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο, σημειώνει η ΓΣΕΕ.

-Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2019, παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή νέων αιτήσεων Α21 και τις τροποποιήσεις ήδη υποβληθέντων για το επίδομα παιδιού 2018, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚΑ.

Σημειώνεται, ότι οι νέοι δικαιούχοι που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση μετά το Νοέμβριο, θα λάβουν τα αναδρομικά επιδόματα που δικαιούνται από την αρχή του 2018. Όλοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τα στοιχεία της εκκαθάρισης που τους αφορούν, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 με τους κωδικούς τους στο σύστημα Taxisnet.

-Μέχρι αύριο, 11 Ιανουαρίου, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με "τσουχτερά πρόστιμα".

Υπενθυμίζεται ότι, η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2019 έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε να δώσει παράταση, για να διευκολύνει εκείνους που δεν τα πλήρωσαν εγκαίρως, αλλά και όσους επιθυμούν να θέσουν τα όχημα τους σε εκούσια ακινησία.


Πολιτικές εξελίξεις

-Σε περίοδο ραγδαίων, όπως προμηνύονται πολιτικών εξελίξεων, αλλά και με όλα τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ανοιχτά, πρωθυπουργός υποδέχεται την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και ευελπιστεί να εισπράξει την δική της άτυπη «ψήφο εμπιστοσύνης» στους χειρισμούς του «Μακεδονικού», αλλά και στο μέτωπο της οικονομίας. Η ανάγκη να συνεχιστούν, ή και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, είναι ένα σταθερό μήνυμα του Βερολίνου, που δεν θα παραλείψει να επισημάνει η κ. Μέρκελ στην πρώτη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, επίσκεψή της στην Αθήνα.

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν λόγω της επίσκεψης Μέρκελ

Κλειστοί θα είναι, σήμερα και αύριο, σταθμοί του μετρό, κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.

Σήμερα στις 16:00 θα κλείσει ο σταθμός EYAΓΓEΛIΣMOΣ, ενώ στις 16:30 θα ακολουθήσουν οι σταθμοί KATEXAKH, MEΓAPO MOYΣIKHΣ και ΣYNTAΓMA.

Αύριο (Παρασκευή), ο σταθμός ΣΥΝΤΑΓΜΑ θα παραμείνει κλειστός από τις 08:30 έως τις 11:30. Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team