Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 04/12/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση 

-Οριστικό τέλος στην αγωνία 1,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων που κινδύνευαν με περικοπές έως και 18% φέρνει η πολυαναμενόμενη νομοθετική διάταξη που καταργεί το "ψαλίδι" του 2017. Στόχος είναι η κατάργηση των περικοπών σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και συγκαταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, πριν δηλ. από τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

-Πρόστιμο 500 ευρώ στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων, από μη δηλωμένο φορολογικό μηχανισμό, δυνατότητα αποστολής αυτοματοποιημένων μαζικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ σε τράπεζες για την παροχή στοιχείων στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων κατασχέσεων, αλλά και τη δυνατότητα στους συζύγους να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, ενσωματώνει το πολυνομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται οι προνομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις από το 2019.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επιχειρείται να δοθεί ένα μήνυμα αυστηροποίησης των ποινών, σε όσους επιδίδονται στο σπορ της έκδοσης αποδείξεων-μαϊμού, φαινόμενο το οποίο όπως επιβεβαίωσαν οι εκτεταμένοι θερινοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ, έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις.

-Ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ έναντι του β' τριμήνου και 2,2% του ΑΕΠ έναντι του γ' τριμήνου του 2017, κατέγραψε η ελληνική οικονομία το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση αυτά τα στοιχεία και τις αναπροσαρμογές των προηγούμενων τριμήνων η ανάπτυξη στο εννεάμηνο υπολογίζεται σε 2,1% του ΑΕΠ.

-«Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που συζητήσαμε για την Ελλάδα», σημείωσε ο Μάριο Σεντένο, διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι ένα καλό σημάδι». Ο επικεφαλής του Eurogroup, τόνισε ότι παρουσιάστηκε η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, “από την οποία προκύπτουν θετικά αποτελέσματα”.

-Με ρυθμούς 2,2% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, ανεβάζοντας ταχύτητα σε σχέση με το δεύτερο. Το μεγάλο στήριγμα, πρόσφεραν για ακόμη μία φορά, οι εξαγωγές. Ωστόσο, αδύναμη παραμένει η καταναλωτική δαπάνη, ενώ βουτιά έκαναν οι επενδύσεις.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1% σε τριμηνιαία και 2,2% σε ετήσια, στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. 


Χρήσιμη ενημέρωση

Τέθηκε σε εφαρμογή στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης διαγραφής οφειλών, λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων π. Φορέων, έως 31/12/2016.

 Στο πεδίο εφαρμογής των αποφάσεων του Υφυπουργού Εργασίας του κ. Πετρόπουλου Αναστάσιου, εμπίπτουν:

-Νέοι ασφαλισμένοι (μετά τη 1/1/1993) με παράλληλη ασφάλιση σε δύο φορείς.

-Ασφαλισμένοι που υπήχθησαν στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων και παράλληλα στον π. ΟΑΕΕ για την ίδια δραστηριότητα και

-Δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι στο π. ΤΣΠΕΑΘ και παράλληλα ασφαλισμένοι, για την ίδια ιδιότητα, στον π. ΟΑΕΕ.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ.


-Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει στα μέλη του ότι λήγει στις 12.12.2018 η προθεσμία να δηλώσουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Στον Επαγγελματικό Λογαριασμό, οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού, αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Για τη μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., επιβάλλεται στους Υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.


-Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) παρατείνει μέχρι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12η μεσημβρινή, την προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 άνεργους.

Το πρόγραμμα απασχόλησης αφορά άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team