Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 09/01/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Η παγκόσμια οικονομία συνολικά, αναμένεται να επιβραδύνει το 2019, καθώς οι χώρες των G7 επιστρέφουν σε σταθερούς μέσους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση Global Economy Watch της PwC. Η PwC, εκτιμά ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, που παρατηρήθηκε μεταξύ του τέλους του 2016 και των αρχών του 2018, έχει φτάσει στο τέλος της.

-Έμφαση σε δράσεις για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, μέσω της μείωσης της ανάγκης για φυσική παρουσία τους στις ΔΟΥ και τα τελωνεία και εν τέλει μέσω του δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας, υπόσχεται ότι θα δώσει το 2019 ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, σε επιστολή που απέστειλε χθες προς όλους τους εργαζόμενους στις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήδη έχει ανακοινώσει από το 2018, προωθούνται μεγάλης σημασίας αλλαγές στις φορολογικές διαδικασίες, όπως η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των δεδομένων των φορολογικών βιβλίων σε ειδική εφαρμογή στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, καθώς επίσης και η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων.

-Σε διαγραφή καταλογισθέντων ποσών ΦΠΑ και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σημαντικού ύψους, τα οποία έχουν καταλογιστεί από τις Δ.Ο.Υ για τις χρήσεις 2007-2011 σε βάρος επιχειρήσεων λόγω εντοπισμού παραβάσεων που αφορούν τη λήψη εικονικών τιμολογίων, προχωρεί η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα ποσά διαγράφονται με το αιτιολογικό ότι το 2018, οπότε και εκδόθηκαν οι οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του ΦΠΑ, οι συγκεκριμένες υποθέσεις είχαν ήδη παραγραφεί, λόγω παρόδου πενταετίας, από τη λήξη του έτους υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων.


Θέματα αγοράς

-Οδηγίες περιμένουν εδώ και μήνες, λογιστές και επιχειρηματίες, για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν για τους διαχειριστές - μέλη Ομόρρυθμων ή Ετερόρρυθμων εταιρειών, καθώς και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. Ακόμη δεν έχουν εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ, τα απαιτούμενα πακέτα κάλυψης, ενώ δεν υπάρχουν και οι αναγκαίες οδηγίες για την υποβολή των σχετικών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ).

Η σχετική υπουργική απόφαση, εκδόθηκε στις 13 Απριλίου του 2018 και προέβλεπε μεταξύ άλλων, ότι οι αμοιβές διαχείρισης των μελών ΟΕ και ΕΕ καθώς και των εταίρων ΕΠΕ, υπόκεινται σε εισφορές ΕΦΚΑ από 01/06/2018 σύμφωνα με το άρθρο 38 του Ν4387/2016, που εφαρμόζεται για τους μισθωτούς.

-Δεκαπέντε κατηγορίες επιδομάτων και αμοιβών, αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό, από τον ερχόμενο Φλεβάρη. Επίδομα γάμου, τριετίες, τακτική επιδότηση ανεργίας, βοηθήματα του ΟΑΕΔ, μισθοί Κοινωφελούς Εργασίας και άλλων προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης, απολαβές μερικών απασχολουμένων κ.α. συμπαρασύρονται από τον κατώτατο μισθό, διαμορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα.

Η επικείμενη αύξηση, που θα ισχύσει από την 1η Φλεβάρη, επηρεάζει τουλάχιστον 400.000 μισθωτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κατώτατος αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ, συμπαρασύροντας μια σειρά επιδομάτων και αμοιβών.

-Ανοίγει στις 17 Ιανουαρίου, η εφαρμογή του μερίσματος για λάθη και ανέργους.   Ανοίγει εκ νέου, την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, η διαδικτυακή εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων αποκλειστικά από δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι δεν έλαβαν την παροχή είτε γιατί δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, καθώς ήταν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, είτε γιατί δήλωσαν λανθασμένο ΙΒΑΝ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συνολικό, το κοινωνικό μέρισμα του 2018, ύψους 768,73 εκατ. ευρώ, έλαβαν 1.659.452 δικαιούχοι νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελουμένους).

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team