Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 01/12/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Στο στάδιο της ανταλλαγής διορθώσεων επί του τελικού κειμένου του αναθεωρημένου μνημονίου μπήκαν από χθες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών, ενώ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο, αύριο Σάββατο να υπάρξει πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

H κρίσιμη συζήτηση για το δημοσιονομικό, εξελίχθηκε θετικά για την ελληνική πλευρά, καθώς, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, οι επικεφαλής των δανειστών φέρονται να έχουν αποδεχθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2018 θα υπάρξει υπεραπόδοση της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ.

-Σχεδόν αμετάβλητος, τόσο από πλευράς επιχειρηματικών προσδοκιών, όσο και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παρέμεινε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος το Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Το Νοέμβριο, ο δείκτης διαμορφώθηκε συγκεκριμένα στις 98,4 μονάδες από 98,3 μονάδες τον Οκτώβριο.

-Στην Κύπρο και στην Ελλάδα, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή χρήση, το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ την ίδια περίοδο στην Ε.Ε. η μέση τιμή υποχώρησε και στην Ευρωζώνη αυξήθηκε οριακά. Στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, οι τιμές ναι μεν υποχώρησαν στην Ελλάδα, αλλά πολύ λιγότερο από το μέσο όρο στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη.

-Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η δημόσια κλήρωση του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τις αποδείξεις δαπανών των φορολογούμενων μέσω καρτών ή άλλων μορφών ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, η πρώτη δημόσια κλήρωση αφορούσε σε 8.254.535 συναλλαγές, που αντιστοιχούν σε 4.556.328 ΑΦΜ και ήταν συνολικής αξίας 2.093.786.016 ευρώ, ενώ κληρώθηκαν 1.074.332.777 λαχνοί.

-Στο 20,6% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τον Ιούλιο (20,9%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Η Ελλάδα και η Κύπρος κατέγραψαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε σχέση με πέρυσι (από 23,4% σε 20,6% και από 13,1% σε 10,2%, αντίστοιχα).

-Μείωση 0,8% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον Σεπτέμβριο, καθώς οι πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά στην πλειονότητα των επιμέρους κατηγοριών καταστημάτων.

-Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται τελικά να πιστωθούν στους λογαριασμούς 116.677 συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ τα ποσά επιστροφών για τις εισφορές υγείας που παρακρατήθηκαν εσφαλμένα, καθώς για τεχνικούς λόγους δεν πιστώθηκαν νωρίτερα.Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πως οι επιστροφές υπολογίστηκαν με βάση το Νόμο 4501/2017, ο οποίος εφαρμόστηκε από την ΗΔΙΚΑ χωρίς καμία παρέκκλιση και συνεπώς, παραδείγματα που έχουν δημοσιοποιηθεί και δείχνουν επιστροφές μικρότερες από τις πραγματικές δεν στηρίζονται σε ορθούς υπολογισμούς. Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως κανένα δικαίωμα δεν πρόκειται να χαθεί για καμία απολύτως κατηγορία συνταξιούχων.

-Σχεδόν 20.000 επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας της την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για να γνωστοποιήσουν την εκκίνηση ή τη διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ή για να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη μεταβολή.

Αν και η ηλεκτρονική γνωστοποίηση αφορά μέχρι στιγμής μόλις τέσσερις γενικές οικονομικές δραστηριότητες (επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικά καταλύματα και κέντρα αποθήκευσης και διανομής), η επισκεψιμότητά της φαίνεται να καταγράφει ρεκόρ, καταδεικνύοντας ότι οι Έλληνες «διψούν» για ηλεκτρονικές εφαρμογές, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team