Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 19/05/2017
Επικαιρότητα

-Εγκρίθηκε από τη Βουλή όπως αναμενόταν το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές.

Επί της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 153 «ναι» από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και 128 «όχι» από την αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων). Η Χρυσή Αυγή απείχε από την ψηφοφορία.

Μοναδική «παραφωνία» από το ΣΥΡΙΖΑ η Τ. Χριστοδουλοπούλου η οποία δεν ψήφισε το άρθρο 56 για την ιδιωτική εκπαίδευση (δήλωσε «παρών»).

-Δραματικές μειώσεις 13,017 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό (σε συντάξεις, εισφορές και ΕΚΑΣ) θα γίνουν την τετραετία 2018 - 2021 με βάση το συμπληρωματικό Μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Σε αυτό το ύψος φτάνουν, σωρευτικά, οι παρεμβάσεις -τα νέα μέτρα στην κοινωνική ασφάλιση, έναντι 3,826 δισ. ευρώ που εξοικονομούνται στην τριετία 2015 - 2017 με τις προηγούμενες αλλαγές.

Δηλαδή ο λογαριασμός των περικοπών υπερτριπλασιάζεται μετά το 2018, ενώ συνολικά την περίοδο 2015 - 2021 θα «ανέβει» στα 16,843 δισ. ευρώ!

Όπως προκύπτει από τον πίνακα που κατέθεσε στη Βουλή, ως συνοδευτικό στοιχείο για τα νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος:


-Στην πώληση τουλάχιστον 10.000 ακινήτων προχωρούν οι τράπεζες οι οποίες αναλαμβάνουν πλέον ρόλο μεσίτη και πωλητή ταυτόχρονα. Ακίνητα που κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε νησιά και ακριβές περιοχές και έχουν μπει σε λίστα με στόχο την πώληση ή τη διαχείρισή τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέρος του σχεδίου αντιμετώπισης των "κόκκινων δανείων" μέσω διαχείρισης ακινήτων τα οποία μπορούν να αποφέρουν κέρδη στις τράπεζες.

-Πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα, ύψους 404 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο τετράμηνο του 2017, έναντι πλεονάσματος 2,931 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Την ίδια ώρα, το καθαρό ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 188 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 205 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

-Σε αύξηση επιδομάτων προχώρησε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή για να μετριαστούν οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι ανατροπές στα Ειδικά Μισθολόγια που φέρνει το πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής αυξάνονται τα ειδικά επιδόματα για τους Ερευνητές, επεκτείνεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η πρόβλεψη για ειδική αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, ενώ βελτιώσεις γίνονται στα επιδόματα των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ, διπλωματών και πανεπιστημιακών.

-Είναι σαφές ότι από τα 7,5 δισ. ευρώ των αντίμετρων όπως αναφέρονται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2018 -2021, είναι ποσοστικοποιημένα και προσδιορισμένα μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ είναι μέρισμα η διανομή του οποίου είναι υπό διπλή αίρεση.

Για να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο για την διανομή μερίσματος, θα πρέπει η Ελλάδα όχι μόνο να πετύχει την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά η υπέρβαση να πιστοποιηθεί και από την Eurostat.

-Όσοι πολίτες χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι, ακόμη και με κατασχέσεις της πρώτης τους κατοικίας, καθώς αυτή δεν προστατεύεται έναντι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο.

Το μόνο «όπλο» που έχουν οι οφειλέτες, είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Taxisnet, για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Πολιτικές εξελίξεις

-Στη ζώνη της ασάφειας και των τεχνικών διαφωνιών παραμένει η προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και κλιμακώνονται οι πιέσεις μεταξύ των μεγάλων παικτών, λίγα πια 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Χθες, η ΕΚΤ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, εντείνοντας τις πιέσεις, καθώς προειδοποίησε πως χρειάζεται έναν «επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο και να εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με ανοικτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης, ίσως και πέραν του Ιουλίου, πριν συμβεί κάτι τέτοιο. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team