Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 03/12/2018
Επικαιρότητα

Χρήσιμη ενημέρωση

-Προς το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου, πιθανότατα στις 14 Δεκεμβρίου, να λάβουν ποσά από 350 έως 1.350 ευρώ. Οι δικαιούχοι εκτιμώνται σε 1,3-1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, ήτοι περισσότεροι από 3 εκατ. πολίτες. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε πέρυσι, με «προσυμπληρωμένες» αιτήσεις στην πλατφόρμα.

-Με πέντε βήματα θα γίνεται η αίτηση στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr για το κοινωνικό μέρισμα του 2018. Οι αιτήσεις, θα είναι προσυμπληρωμένες και επί της ουσίας θα λειτουργούν ως επιβεβαίωση στοιχείων για τον κάθε αιτούντα. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός της εβδομάδας ώστε να υποδεχθεί τις αιτήσεις από 1,3- 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

1. Αρχικά μπαίνουν στην πλατφόρμα koinonikomerisma.gr και εισάγουν τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Taxisnet.

2. Αμέσως μετά τη συμπλήρωση των προσωπικών κωδικών στο Taxisnet εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του δικαιούχου με βάση τη φορολογική δήλωση του 2017. 

3. Στο τρίτο βήμα ο δικαιούχος πρέπει να συμπληρώσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθεί το μέρισμα.

4. Ακολούθως έρχεται η σειρά των τυχόν ενήλικων φιλοξενουμένων στο νοικοκυριό, οι οποίοι πρέπει να ειδοποιηθούν να μπουν στο Taxis με τους δικούς τους κωδικούς και να δώσουν τη συναίνεσή τους. 

5. Τέλος, η εφαρμογή σού λέει αν πληροίς τα κριτήρια και αν είσαι δικαιούχος. Προσοχή, είναι απαραίτητο ο δικαιούχος - χρήστης να πατήσει το κουμπί της αποδοχής, δηλώνοντας πως αποδέχεται την πίστωση του μερίσματος στον λογαριασμό του. Το σύστημα υπολογίζει αυτόματα το ποσό που δικαιούται. 


Οικονομική ενημέρωση

-Την τυπική έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019 κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στη νομοθέτηση και των υπόλοιπων εξαγγελιών, όπως είναι η κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις, η ψήφιση του επιδόματος στέγασης και η οριστικοποίηση του πλαισίου για την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής αλλά και 3.000 ατόμων για τη στελέχωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνει τον ζητούμενο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη και καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό». Αυτό, είναι το μήνυμα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενόψει του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

-Κατά 15 - 20% αναπτύχθηκε το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας το 2018, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Βάσει της έρευνας, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ψηφιακό κανάλι πώλησης στην Ελλάδα κυμαίνονται στις 7.000, η κατηγορία ηλεκτρονικών αγορών που εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση είναι το έτοιμο φαγητό ενώ οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν ολοένα και περισσότερο Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα και αυξάνουν τη χρήση των φορητών συσκευών (τηλέφωνο, tablet) για την αναζήτηση πληροφοριών.

-Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών Οκτωβρίου 2018 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματιών, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

-Ξεπέρασαν τις 1.000 οι υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, έχει επέλθει "κούρεμα" των οφειλών και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης και των δόσεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης γνωστοποίησε ότι πάνω από 5.200 νέες αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε διάστημα περίπου τριών μηνών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το νέο αυτό δεδομένο, κινητοποίησε πολλούς οφειλέτες και έτσι συνολικά και μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μέσα σε αυτό το διάστημα περί τις 50.000 επιχειρήσεις.

-Ιδιαίτερα δύσκολος αποδείχθηκε ο Σεπτέμβρης για τους φορολογούμενους. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το κράτος, σημείωσαν εκρηκτική αύξηση 1,4 δισ. ευρώ (σ.σ. εξ αυτών ωστόσο οφείλονται μόνο από τέσσερις φορολογούμενους), ενώ ο συνολικός αριθμός οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα κατά μισό εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες με χρέη έως 500 ευρώ το Σεπτέμβριο κατέγραψαν αύξηση κατά 312.812 σε σχέση με το τέλος του 2017.

-Στο δυσθεώρητο ποσό των 34,3 δισ. ευρώ ανέρχονται πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως φαίνεται από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου, τα χρέη στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 34,35 δισ. ευρώ, από 33,8 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα (Ιούνιο 2018). Από αυτά, νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά εντός του 2018, είναι μόλις τα 74,214 εκατ. ευρώ και αφορούν 15.816 οφειλέτες. Τα υπόλοιπα είναι είτε παλαιότερα χρέη που όμως εντός του τριμήνου Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2018 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ (συνολικά εντάχθηκαν 38.648 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 192 εκατ. ευρώ), είτε αυξήσεις πρόσθετων τελών για ήδη ενταγμένους οφειλέτες (363,2 εκατ. ευρώ).

-Από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου θα καταβάλλεται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) το Δώρο Χριστουγέννων 2018 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team