Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 06/02/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Αισθητή μείωση στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτυπώνουν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για τον τελευταίο μήνα του 2018. Τον Δεκέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υποχώρησαν σε 1,533 δισ. ευρώ έναντι 1,841 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, ενώ και οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα, περιορίστηκαν στα 506 εκατ. ευρώ, από 734 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο. Έτσι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της περσινής χρονιάς, το άθροισμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και επιστροφών φόρου σε εκκρεμότητα, περιορίστηκε κατά 536 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 2,039 δισ. ευρώ έναντι 2,575 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

-Εντός των επόμενων εβδομάδων, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα που θα δηλώνουν οι εργοδότες τις συμβάσεις των εργαζομένων τους που αμείβονται με τίτλους κτήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σταδιακά ολοκληρώνονται και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Η διαδικασία, προβλέπει απογραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα ελέγχεται – όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές – και ο περιστασιακός χαρακτήρας της απασχόλησης, που είναι βασική προϋπόθεση για την αμοιβή με τίτλο κτήσης .

 Το νέο καθεστώς των εισφορών στους τίτλους κτήσης, τέθηκε σε ισχύ τελικά από την 1η Φεβρουαρίου και εφεξής. Όσοι αμείβονται με το συγκεκριμένο καθεστώς, οι εισφορές που πρέπει να καταβάλλονται ανέρχονται συνολικά σε 20,28%, δηλαδή 13,33% για σύνταξη ΕΦΚΑ και 6,95% για υγεία. Οι εισφορές επιβάλλονται στο καθαρό ποσό του παραστατικού αφού αφαιρεθεί ο φόρος 20% και το χαρτόσημο 3,60% και παρακρατούνται στην πηγή.

-Εκατόν είκοσι μηνιαίες δόσεις για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, οι οποίες θα ξεκλειδώνουν μόνο με την εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τη νέα έκτακτη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Η ρύθμιση αυτή, θα συνοδεύεται με κούρεμα των προστίμων και προσαυξήσεων, που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 95%, θα δώσει την ευκαιρία σε πάνω από 4 εκατ. φορολογούμενους να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία εξοφλώντας τα χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις που θα φτάνουν μέχρι και τα 10 χρόνια.

-Αποφασισμένη να μηδενίσει το κοντέρ χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ που χρωστά στους ιδιώτες είναι η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα κομίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Στη σύνοδο των “19 “ θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία εκκαθάρισης μαζί με το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών – το οποίο ακόμη και στην περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση που θα εκλεγεί.

-Ιδιαίτερα έντονο παραμένει το πρόβλημα ρευστότητας στο ελληνικό επιχειρείν, με χιλιάδες επιχειρήσεις, παρά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που αποτυπώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, να παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό, πως σε ποσοστό σχεδόν 17% οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη κεφαλαιακών ενέσεων προκειμένου να είναι βιώσιμες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα διαθέσιμα στοιχεία της ICAP, από ένα δείγμα της τάξης των περίπου 15.000 εταιρειών, το 2017 περί τις 2.500 εταιρείες είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ για πάνω από 750 επιχειρήσεις η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη, καθώς το ταμείο τους παραμένει αρνητικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν 6 στις 10 εταιρείες φέρουν ένα βαρύ φορτίο ζημιών από τα χρόνια της κρίσης, καθώς παρουσιάζουν συσσωρευμένες ζημιές, επιβαρύνοντας έτσι την καθαρή τους θέση.

 

Θέματα αγοράς

-Την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε αξιόπιστους πτωχεύσαντες επιχειρηματίες και τη διευκόλυνση των βιώσιμων επιχειρήσεων με οικονομικές δυσχέρειες να έχουν πρόσβαση στο πλαίσιο προληπτικής αναδιάρθρωσης από αρχικό στάδιο, προβλέπει η νέα κοινοτική οδηγία που υιοθέτησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι (πρέσβεις) των χωρών της Ε.Ε. Πρόκειται για ένα ενιαίο πλαίσιο, που θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες σε επιχειρήσεις, κυρίως ΜμΕ, με χρηματοδοτικές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων οι μικρότερες παρεμβάσεις των δικαστηρίων και οι χρονικές «ανάσες» πριν από τις αναγκαστικές εκτελέσεις. Η απόφαση βασίζεται σε πρόταση της Κομισιόν, η οποία επικεντρώνεται σε τρία βασικά στοιχεία:

1. Κοινές αρχές για τη χρήση πλαισίων έγκαιρης αναδιάρθρωσης, που θα βοηθούν τις εταιρείες να εξακολουθήσουν τις δραστηριότητές τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
2. Κανόνες που επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να επωφεληθούν από μια δεύτερη ευκαιρία.
3. Στοχοθετημένα μέτρα για τα κράτη-μέλη ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αφερεγγυότητας, αναδιάρθρωσης και απαλλαγής.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team